“Yargıdaki düzenlemeyle cezaevlerinden 50 bin kişi tahliye edilecek”

Deniz Zeyrek: İnfaz usullerinde de değişikliğe gidilerek hafta sonu infaz, gece infaz, evde infaz uygulamalarının önü açılıyor

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, koronavrüs sebebiyle tekrar gündeme gelen infaz paketinin yasalaştığında 50 bin kişinin cezaevinden tahliye edileceğini söyledi.

Zeyrek, Adalet Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaptığını belirttiği köşe yazısında yasa taslaklarında hem geçici hem de kalıcı düzenlemelerin yer aldığını belirtti ve şunları yazdı:

MHP ve AK Parti'den Adalet Bakanlığı'na ulaştırılan taslaklarda, geçici maddelerin hangi tarihten önce işlenen suçlar için geçerli olacağı belirtilmemiş. Buna karşın, gazeteci Muharrem Sarıkaya iki partinin 1 Mart 2020 tarihinde uzlaştığını yazdı. Eğer bu tarihte anlaşılmış ise yasa kabul edildiğinde 1 Mart 2020'den sonra işlenecek suçlarda cezaların yarısı infaz edilecek. Bu oran hali hazırda “üçte iki” idi. Daha net anlaşılması için, mevcutta üç yıl ceza alan şahıs iki yıl yatıyordu, taslağa göre artık 18 ay yatacak. Böyle bir düzenleme yapılırsa, gelecek bir yıl içinde yaklaşık 30 bin kişi bu düzenleme sayesinde erken tahliye olabilecek.

Diğer taraftan terör suçları dışındaki bazı suçlarda ceza infaz oranı “dörtte üç” idi. Kalıcı düzenleme alternatiflerinden biri bu oranın da “üçte iki” olması. Bu düzenleme de yapılırsa bir yıl içinde bu haktan faydalanacak insanların sayısı 20 bin artacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zeyrek, bir defalığına yapılacak düzenlemeleri de şöyle aktardı:

Üzerinde çalışılan taslaklarda geçici, yani bir defalığına uygulanacak düzenlemeler de var.

Bunların ilki “şartlı tahliye” süresinin yarıya çekilmesi. Bu düzenleme yasalaştığı anda yaklaşık 30 bin kişi tahliye edilebilecek.

İkinci geçici düzenleme mevcutta “bir yıl” olan “denetimli serbestlik” hakkını “üç yıl”a çıkarıyor. Bu kapsamda da yaklaşık 20 bin kişi var.

Üçüncü geçici hüküm cezaevinde ya da dışarıda 0-6 yaş arası çocuğu olan kadınlar ve 70 yaşını geçen hükümlüler için denetimli serbestlik süresinin “dört yıl”a çıkarılmasını öngörüyor. Bu kapsamda da 2 bin kişi var. Bu düzenlemelerin yanında infaz usullerinde de değişikliğe gidilerek hafta sonu infaz, gece infaz, evde infaz uygulamalarının önü açılıyor.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU