İngiltere, IŞİD’in İngiliz üyesi Şamima Begüm’ün “ülkesine dönmeye hakkı olduğunu” söyledi

19 yaşındaki Şamima Begüm Suriye’den İngiltere’ye dönerse potansiyel terör suçları nedeniyle polis tarafından sorgulanacak

Fotoğraf: The Independent 

IŞİD’e katılmak için 15 yaşındayken İngiltere’yi terk ederek Suriye’ye giden İngiliz Şamima Begüm’e ülkesine geri dönüş için yeşil ışık yandı. İngiltere, Begüm’ün gruba dahil olduğunu kabul etmesine rağmen İngiltere’ye dönmeye hakkı olduğunu söyledi.

İngiltere Güvenlik Bakanı Ben Wallace konuyla ilgili olarak Sky News’a yaptığı açıklamada, Begüm’ün terörle mücadele polisi tarafından sorgulanacağını ve eğer ceza gerektiren herhangi bir suça ilişkin bir kanıt varsa yargılanacağını bildirdi.

Wallace konuyla ilgili şunları söyledi:

 

“Bir İngiliz vatandaşı olarak buraya gelmeye hakkı var. Kim olduklarına bakılmaksızın vatandaşlarımızın hakları olduğundan emin olmak zorundayız.”

 

İngiliz Bakan ayrıca, Suriye’de konsolosluklarının bulunmaması nedeniyle Begüm’ün herhangi bir yardım için Türkiye ye de Irak’a seyahat etmesi gerektiğini ifade etti.

Wallace, Şamima Begüm’ün terörist gruba katıldığı sırada bir çocuk olduğu için IŞİD propagandasının bir kurbanı olarak görülüp görülemeyeceğine ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi:

 

“Cihat gelinlerinin gitmesinin sonucunun halifeliği beslemek olduğunu unutmamalıyız. Halifeliği lojistik olarak desteklemeye ve İngiltere’deki diğer insanlara biraz güvenirlilik sağlamaya yardım ettiler.”

 

Wallace, Şamima Begüm ile görüşmek için Suriye’ye yetkililerin gönderilip gönderilmeyeceğine dair bir soruyu ise şöyle cevapladı:

 

“Batık bir devletteki teröristleri arasınlar diye İngilizlerin hayatlarını tehlikeye atmayacağım. Eylemlerin sonuçları vardır.”

 

Bakan, hükümetin IŞİD üyelerinin İngiliz çocuklarına yönelik bir “yasal yükümlülüğü” olduğunu ancak hükümetin aynı zamanda ülkedeki İngiliz vatandaşlarının güvende olmasıyla ilgili de bir yükümlülüklerinin bulunduğunu vurguladı.

İki arkadaşı ile birlikte Suriye’ye giden Şamima Begüm, bu kararından pişman olmadığını söylemişti.

The Times’a konuşan Begüm şu ifadeleri kullanmıştı:

 

“4 yıl önce Bethnal Green’den kaçan 15 yaşındaki aynı aptal küçük kız öğrenci değilim. Ve buraya geldiğim için pişman değilim.”

 

Suriye’nin doğusunda bulunan IŞİD kontrolündeki son bölgeden kaçtıktan sonra bir mülteci kampına giden 19 yaşındaki Begüm hamile olduğunu belirtmiş ve önceki iki çocuğunun öldüğünü, üçüncü çocuğunun güvenliği için İngiltere’ye dönmek istediğini ifade etmişti.

IŞİD topraklarından İngiltere’ye dönmüş yüzlerce kişiye dava açılmasının zorluğu biliniyor. Öte yandan Şamima Begüm’e yönelik herhangi bir suçlamanın kanıtlanıp kanıtlanamayacağı henüz bilinmiyor.   

İngiltere’nin terörle mücadele eski şefi Sör Mark Rowley, BBC Radyosu’na yaptığı açıklamada bilinen IŞİD üyeleriyle ilgili “büyük miktarda bir istihbarat” toplandığını ve polisin savaş meydanından, sosyal medyadan ve yurda dönenlerden kanıt biriktirdiğini bildirdi. Rowley ayrıca yurda dönmesi durumunda yetkililerin Begüm’ün akıl sağlığını değerlendireceğini ve “bir çocuk yetiştirmek için uygun olup olmadığına ya da çocuğun koruma altına alınıp alınmayacağına” karar verileceğini belirtti.

Şamima Begüm, Şubat 2015’te okumakta olduğu Bethnal Green Academy yarı yıl tatilinde olduğu sırada iki arkadaşı Kadiza Sultana ve Amira Abase ile birlikte Suriye’ye gitmek üzere yola çıktı. Suriye’ye vardıklarında hepsi yabancı uyruklu IŞİD savaşçılarıyla evlendi.

Begüm’ün Londra’yı birlikte terk ettiği arkadaşlarından Kadiza Sultana’nın Mayıs 2016’da Rakka’daki bir hava saldırısında öldürüldüğü bildirilmişti. Diğer arkadaşı Amira Abase’nin ise halen hayatta olabileceği belirtiliyor.

Rakka’daki hayatını bombalama olaylarının dışında “çoğunlukla normal” olarak niteleyen Begüm, bir çöp tenekesinde kesik bir baş gördüğünü ancak bu durumun kendisini ürkütmediğini çünkü bu kişinin savaş meydanında yakalanmış bir “İslam düşmanı” olduğunu söylemişti.

Begüm ayrıca IŞİD’i, eşi de dahil, kendi üyelerini hapsettiği ve işkence yaptığı için eleştirmişti. Begüm’ün eşi Suriye Demokratik Güçleri’ne teslim olmuş durumda.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU