Hong Kong'da karantina altındakiler elektrikli bileklikle takip ediliyor

Vakalarda “patlama yaşanacağı” korkusu artarken, yetkililer yakın zamanda seyahat etmiş herkesi 14 günlük tecrite zorluyor

Hong Kong salgını büyük ölçüde kısıtladı (AP)

Bölgede koronavirüs vakalarında “patlamayı” önlemek için yeni önlemler alırken, Hong Konglu yetkililer karantina altındaki kişilerin hareketlerini izlemek için, onlardan elektronik bileklik takmalarını istiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hong Kong ilk koronovirüs vakalarını ocak ayı kadar erken bir zamanda bildirmesine rağmen yoğun sosyal mesafe önlemleri, hareket kısıtlamaları ve toplumun güçlü reaksiyonu salgının yayılmasını sınırlamaya yardım etti.

Fakat küresel salgının ölçeğinin genişlemesi, ziyaretçiler ve geri dönen bölge sakinlerinin koronavirüs getirme riskini artırırken, yetkililer vakalarda artış ihtimalinden endişe ediyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, salı günkü haftalık basın toplantısında şöyle konuştu:

Birçok ülkede teyit edilen vakaların sayısı patlama diye tanımlanabilir.
Bazı sert önlemler almazsak (…) son iki aydaki tüm tedbir girişimlerinin boşa gideceğinden korkuyorum. Bu, Hong Kong’un halk sağlığını etkileyecek. 

Bu nedenle Lam, perşembeden itibaren Çin’in yönetimindeki idari bölgeye giren kişilerin 14 gün karantinaya tabi tutulacağını duyurdu.

Hong Kong daha önce karantina için üç kamu lojmanını tahsis etmişti fakat bu yerler yüksek riskli vakalara ayrılacak.

Düşük riskli vakalaraysa, elektronik bileklikle beraber, karantinayı ihlal eden kişileri yetkililere bildirecek akıllı telefon uygulaması verilecek.

Yönetim yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Şu ana kadar, (teknolojik) merkez tarafından üretilen 5 bin yeniden kullanılabilir bileklik kullanıma hazır. Diğer 60 bin kullan-at bileklik piyasadan temin edildi. Bunların 5 bini teslim alınarak test edildi, geriye kalan 55 bini partiler halinde teslim edilecek.

Lam, ocaktan beri kapalı olan okulların önceden planlandığı gibi 20 Nisan’da yeniden eğitime başlamasının mümkün görünmediğini sözlerine ekledi.

Koronavirüs salgınının merkezi olan Çin’in Hubey eyaletinden dönen tüm Hong Kong sakinleri evde karantinaya alındı ve bu kişilere izleme bilekliklerini takmaları yalnızca geçen ay söylendi.

O dönemde yetkililer karantinayı ihlal edenlerin 5 bin Hong Kong doları (yaklaşık 4 bin TL) para ve 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılabileceği uyarısında bulunmuştu.
 

 

Hong Kong’daki salgın, 2003’ün Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği Sendromu’nu akıllara getirdi ve toplumun güçlü bir tepki göstermesini tetikledi.

El dezenfektanları alışveriş merkezlerinde ve ofis binalarında ücretsiz bulunabilirken, bu yerlerde insanların vücut sıcaklıkları da elektronik olarak kontrol ediliyor.

Kapı kolları, asansör düğmeleri ve sürekli kalabalığa maruz kalan diğer yüzeyler günde birkaç kez dezenfekte ediliyor. Bölge sakinlerinin çoğu maske takıyor ve yoğun sosyal etkileşimlerden kaçınıyor.

Bir ayı aşkın süredir sokaklar ve diğer kamusal alanlar, çoğu bölge sakininin evlerinden çalışmalarından dolayı büyük ölçüde ıssız durumda. Birçok şirket henüz tüm çalışanlarını ofise çağırmadı.

Bu önlemler, zaten son 10 yılın en kötü durgunluğunu yaşayan ekonomide büyük bir kayba neden oldu. Perakendeciler ve turizm sektörü hayatta kalmak için çırpındıkları uyarısında bulunuyor.

Hong Kong’da teyit edilen 157 koronavirüs hastasından şimdiye kadar 4’ü yaşamını yitirdi, son 57 vakanın 50’sini yakın zamanda seyahat eden kişiler oluşturuyor.

Reuters'tan da yararlanılmıştır


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU