Zindaşti davasında hakimi aradığını söyleyen Kuzu’nun ifadesinden: Düşüncemi iletmek amacıyla…

Kuzu, hakimle yaptığı görüşmede "Zindaşti'nin tahliye edilmesi gerektiği hususunda bir görüş bildirmediğini" söyledi

Fotoğraf: AA

Yargı üzerinde baskı kurarak İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti’yi tahliye ettirdiği iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun ifadesi ortaya çıktı.

Kuzu, 6 Mart’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu’na ifade verdi.

Cumhuriyet gazetesinin aktardığına göre Kuzu ifadesinde Zindaşti’nin avukatı İlker Dağlı’nın eski bir öğrencisi olduğunu ve Ankara’da kendisini ziyaret ettiğini anlattı.

Kuzu şöyle devam etti:

Tutukluluk süresinin dolduğunu belirtti ve bu konuda görüşümü sorarak bir nevi danıştı. Ben de eğer delil yoksa tutuklanmanın bir tedbir olduğunu serbest bırakılabileceğini söyledim. İlker de kanunen engel bulunmayan uzman görüşü şeklinde hukuki mütalaamı mahkeme hâkimine bildirmemi istedi. Ben de bu çerçevede en ufak bir mahkemeye talimat ve telkinde bulunmaksızın düşüncemi iletmek amacıyla İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan’ı telefonlar aradım. Kendisine Zindaşti’nin hakkında delil bulunmadığını ve tutuklama süresinin dolduğunu iddia ettiklerini söyledim. Ancak herhangi bir şekilde tutukluluğun devamı veyahut tahliye edilmesi gerektiği hususunda bir görüş bildirmedim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Mağduriyeti giderecek talepleri makamlara iletirim”

Tahliyesinin ardından firar eden Zindaşti dosyasına bakan hakim ve savcılara soruşturma açılmıştı. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından açılan soruşturma kapsamında ifade veren yargı mensupları Kuzu'nun kendilerini aradığını belirtip "İran ile ilişkiler için serbest kalmalı” şeklinde ifade vermişti.

İfade sırasında hakim ve savcıların ifadeleri hatırlatılan Kuzu, şunları söyledi:

Ben binlerce hukuk fakültesi öğrencisine hocalık yaptım. Çok sayıda hâkim, savcı öğrencim vardır. Bu nedenle hâkimler ve savcılar ile sıklıkla görüşürüm. Bu görüşmelerimde herhangi bir art niyetim yoktur. Siyasetçi kimliğim de var. İnsanların mağduriyetini giderecek talepleri idari makamlara iletirim.

FETÖ iddiası

Kuzu, “Özellikle FETÖ silahlı terör örgütü ile mücadelede ön plana çıkmış bir kişiyim. Bundan dolayı hedef haline getirilme ve bana kumpas kurulması söz konusu olabilir” iddiasında da bulundu.

Ne olmuştu?

Burhan Kuzu’nun uyuşturucu baronu Zindaşti hakkında makamını kullanarak baskı yaptığı iddialarının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında 3 hakim ve savcının ifadesi alınmış, yargı mensuplarının Kuzu’nun kendilerine baskı yaptığı iddiasını dile getirmesi basına yansımıştı.

Zindaşti ve 3 adamını tahliye eden hâkim Cevdet Özcan hakkında da geçen ay Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca iddianame hazırlanmıştı. Özcan iddianamenin kabul edilmesiyle  “rüşvet almak” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından Yargıtay’ın ilgili dairesinde hâkim karşısına çıkacak. 

Hakkında birçok suçlama bulunan İranlı uyuşturucu baronu, şu an firari durumda.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU