Kremlin'in danışmanı Surkov: Putincilik geleceğin ideolojisidir

Surkov'un provokatif yazısı, Rusya’nın Batı’nın aklıyla oynadığını ortaya koyuyor

1

Oliver Caroll – The Independent

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanlarından Vladislav Surkov, Putin’in siyasi sistemine yönelik ‘şanlı yüzyıl’ ifadesiyle kehanette bulundu.

Nezavisimaya gazetesinde yazan Surkov, dünyanın Putinciliğin zirvesini henüz görmediğini, ancak rakiplerinin bile zaman içinde onun sistemini kopyalayacağını belirtti.

Surkov, “Putinci hükümet sistemini, geleceğin ideolojisi olarak tanımalı, anlamalı ve tasvir etmeliyiz” diye konuştu.

Bir zamanlar kendisi için Kremlin’in “Gri Kardinal”i ifadesi kullanılan tartışmalı başkan yardımcısı Vladislav Surkov, Kremlin’deki kriz söylentilerine karşı çıktı. Aksine, Putin’in sisteminin “uzun ömürlü” olduğunu belirtti. Sistemin onlarca yıl devam edeceğine, çünkü yerli, “organik” olduğuna ve birkaç şok testini zaten geçtiğine dikkati çekti.

Kremlin’in 2000’li yıllardaki iç stratejisinden sorumlu Surkov, Rusya’nın postmodern otoriter hükümet modelinin kurucusu olarak biliniyor. Surkov, Putin’in sistemini “gözetimli demokrasi” olarak nitelendirdi, bu tanım eleştirmenlere göre kısmen doğru.

Surkov, uzun ve düzensiz makalesinde, geçmiş tavrını korudu. Rusya’nın Batı’nın kavramlarını ve demokratik kurumlarını reddettiği için güçlü olduğunu belirtti. Bu tür kurumlar yalnızca “seçim yanılsaması”na yol açıyor ve Rusya’nın halkını “dinleyebilen, anlayabilen ve görebilen” bilge liderinden daha değersiz.

Surkov şunları söyledi:

“Modern Rus devlet modeli güvenle başlar ve güvene dayanır. Güvensizliği ve eleştiriyi besleyen Batı’lı modelden onu ayıran temel özelliklerden biri budur. Kudreti buradan kaynaklanıyor.”

Facebook'ta konuyu alaycı bir tarzda ele alan siyaset yorumcusu Abbas Gallyamov, Surkov’un güven fikrinin, tam da anketlerde liderliğe ilişkin güven düzeylerinin düşük çıktığı zamana denk geldiğine dikkati çekti.

Surkov, patronundan övgüyle bahsetti. Putin'in Rusya'sının, zamanla Rusya’nın dördüncü büyük “devlet inşası modeli” olarak tanınacağını söyledi. Bu modelin, 15. yüzyılda Korkunç İvan, 18. yüzyılda Büyük Petro ve 20. yüzyılda Vladimir Lenin’in çabalarıyla aynı düzeyde olacağını belirtti.

Surkov, Putin’in sisteminin diğer ülkelere ihraç edilmeye de uygun olduğunu belirtti. Rus “siyasi algoritması” şu anda Batı demokrasilerinde görülen dalgalanmayı uzun süredir ön gördüğünden, yabancı hükümetlerin zaten meseleye dikkat kesilmiş durumda olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Surkov şöyle yazdı: “Rusya Batı'nın aklıyla oynuyor. Değişen şuurlarıyla nasıl başa çıkacaklarını bilmiyorlar.”

2000'li yıllarda zirvede olduğu dönemde Surkov, ideolojik politik anlayışının tüm kollarını ustaca geliştiren ve koordine eden, çok güçlü bir uygulayıcı imajı ortaya koydu. Ancak tutkuları her daim uygulayıcı olmanın ötesine uzandı ve kendisini rejimin entelektüel kalbi olarak gördü.

Surkov, hala etkili bir oyuncu olmasına rağmen, artık Kremlin'in politika makinesinin merkezinde değil. 2008-2012 yıllarındaki fırtınalı protesto gösterileri sırasında Dmitry Medvedev tarafında görünmesinin ardından Vladimir Putin’in gözünden düştü ve konumunu sessiz sedasız rakibi Vyeçslav Volodin’e bıraktı.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Surkov’un “karmaşık”, “ilginç” ve “derin” makalesinin cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadığını ya da görülmediğini belirtti. Bununla birlikte, bu görüşlerin “çoğuna” iktidar koridorlarındaki insanların katıldığını ifade etti.

Sözcü Peskov şunları ekledi: “Surkov, öngörülerde bulunmanın çok zor olduğu; iç politikada, parti politikasında ve devlet inşasında deneyim sahibi” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU