Bağdat sokaklarında koronavirüs sükuneti

Bağdat’ta sokağa çıkanların sayısında gözle görülür bir düşüş gözlemleniyor

Fotoğraf: AP

Irak Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından korunmak için önleyici tedbirler alma çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamada, ‘virüsten korunma noktasında yapılan ihmallerin bazı ülkelerde olduğu gibi istenmeyen bir sağlık felaketine yol açabileceği’ uyarısında bulundu. Açıklamada, şehirler arası yolculuktan kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta protestoların düzenlendiği Tahrir Meydanı istisna edilecek olursa, Bağdat’ta sokağa çıkanların sayısında gözle görülür bir düşüş gözlemleniyor. Irak hükümetine bağlı Kriz Yönetimi Ağı, virüse karşı önlem kapsamında kıraathane ve alışveriş merkezlerinin kapatılması ve kamuya açık alanlarda toplanma yasağı kararı vermişti.

Irak Bağımsız Yüksek İnsan Hakları Komiserliği, koronavirüs vaka sayısına kıyasla ölüm oranlarının yüksek olduğuna işaret ederek, vaka sayısının dört katı artabileceği uyarısında bulundu.

Komiserlik üyesi Ali el-Beyati, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, "Irak’ta 70 vakaya karşı 8 kişi hayatını kaybetmiş. Bu da ölüm oranın yüzde 10’un üzerinde olduğu anlamana gelir. Küresel ölçekte vaka sayısına oranla ölüm oranının sadece yüzde 2 olduğu söyleniyor. Bu veriye dayanarak hastanelerdeki vaka sayılarının katlanarak artacağını düşünüyorum. Bunlar muhtemelen şu anda evlerde ve sokaklarda" dedi.

Irak Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüsle ilgili vaka ve ölüm sayısı hakkında gerçekleri gizlediği veya kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği yönündeki iddialara katılmadığını söyleyen Beyati, "Böyle bir şey yapmanın Sağlık Bakanlığı’nın menfaatine olmayacağı görüşündeyim. Çünkü vaka sayısını ne kadar fazla açıklarsa, uluslararası toplumdan o derece büyük destek alır" dedi.

Beyati, "Genel sağlık konularında bilinç düzeyinin düşük olması ve vatandaşların sağlık kurumlarına güvenmemesi, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar ve yaşlılar arasında virüsün daha kolay yayılmasına sebep olabilir" dedi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında hükümetin sağlık gözetim merkezleri kurmak için uluslararası tecrübelerden yararlanması gerektiğini belirten Beyati, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Durumu kritik olan hastalarla ilgili sorumluluğun yüzde 20’si sağlık kurumlarına yüzde 80’i ise kişiye ait. Zira evlerde böyle bir durum için özel oda tahsis edilerek, hasta kişinin ailenin diğer fertlerinden uzak tutulması mümkün. Virüs şu ana kadar İran’dan dönen kişilerde ve bunlara doğrudan temas edenlerde rastlandı"

Irak Sağlık Bakanlığına bağlı Resafe Bölgesi Sağlık Dairesi Müdürü Dr. Abdulgani es-Saidi, dün yaptığı açıklamada, koronavirüsü teşhisi konulan 4 kişinin iyileşerek taburcu edildiğini bildirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sağlık Bakanlığı ise koronavirüsle mücadele çerçevesinde bir dizi önlem alındığını açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında, ‘bütün kıraathane, kafe ve lokantaların kapatılmasına’ karar verildiği belirtildi. Açıklamada, lokantaların yalnızca sipariş yoluyla hizmet verebileceği, fast food tarzı yiyecek satan işletmelerin Çarşamba gününden itibaren kapatılması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca kapalı çarşı ve halk pazarlarının kapatılmasına ve şehirler arası seyahatlerin yasaklanmasına karar verildiği kaydedildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU