Zamira Rahim - The Independent
ABD Kongresi’ne yeni seçilen ve Kongre’nin iki Müslüman üyesinden biri olan İlhan Ömer, ABD’deki İsrail lobisini eleştirdiği tweetleri nedeniyle antisemitizmle suçlanmıştı.
Minnesota’lı Demokrat, Pazar gecesi attığı iki tweette Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nin (American Israel Public Affairs Committee - AIPAC) ABD’li politikacıları fonlamasının Binyamin Netanyahu’nun tartışmalı İsrail hükümetine destek anlamına geldiğini vurgulamıştı.
Kendi partisinden de özür dilemesi yönünde çağrılar almasının ardından Ömer, Twitter hesabında bir açıklama yayınlayarak tepkilerin haklılığını kabul etti.
Ömer ”Anti-semitizm bir gerçektir ve beni antisemitik imaların acı verici tarihi hakkında bilgilendiren Musevi seçmenlerim ve meslektaşlarıma minnettarım” ifadelerine yer verdiği açıklamasında “Niyetim asla Musevi seçmenlerimi ya da diğer Amerikan Musevilerini incitmek değildi … mazeretsiz bir şekilde özür diliyorum” vurgusunda bulundu.
Özür açıklamasından önce Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çoğunluk Lideri Steny Hoyer ve Demokrat Parti liderliğinin diğer üyeleri antisemitizmin “istisnasız” olarak kınanması gerektiğini vurgulamıştı.
Pelosi’nin açıklamasında, “İsrail politikalarının hakaret içermeyen meşru eleştirisi ABD ve İsrail’in de ortak değerleri olarak koruma altında olan ifade ve demokratik tartışma özgürlüğünün bir parçasıdır” denmiş ve eklenmişti “Ancak Kongre Üyesi Ömer’in İsrail destekçileri hakkındaki anti-semitik kinayeleri ve önyargılı suçlamaları fazlasıyla saldırgan. Biz bu ifadeleri kınıyor ve Ömer’i bu incitici yorumları nedeniyle vakit geçirmeden özür dilemeye çağırıyoruz.”
Ömer, daha önce de İsrail’in Filistin halkına yönelik yaklaşımlarını eleştirmiş ve bu politik pozisyonu Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Kevin McCarthy’nin de içinde olduğu sağ kanat politikacıları öfkelendirmişti.
Temsilciler Meclisi’nin azınlık lideri Mc Carthy, Demokratlara Ömer hakkındaki antisemitizm iddiaları üzerine harekete geçme çağrısında bulunmuştu.
Bazı Demokrat üyelerin de tepki gösterdiği eleştirilerle ilgili olarak Ömer, İsrail hükümetine yönelik eleştirilerinin Musevi toplumuna yönelik olmadığı yanıtını vermişti.
Online tartışmaya katılan Chelsea Clinton da “Parti ayırt etmeksizin tüm seçilmişlerimiz ve bütün kamusal temsilcilerimiz antisemitizm noktasında dikkatli olmalı” dedi.
Ömer, bir tweetle, “Chelsea bu konuyu konuşmaktan memnun olurum” yanıtını verdi ve ekledi, “Seninle kapsayıcı bir adalet hareket oluşturmak isterim.” Clinton da “Tamamen katılıyorum, yarın ofisine uğrayacağım” yanıtını verdi.
AIPAC, doğrudan politikacılara bağışta bulunmayan ama Washington’daki yönetim merkezlerinde etkili olan bir kurum.
Grubun internet sitesinde “AIPAC, her yaştan, dinden, ırktan ve siyasi partiden İsrail yanlısı aktivistlerin Kongre üyeleriyle sağlam ilişkiler kurmasını ve her iki taraftan Kongre üyelerinin ABD-İsrail ilişkilerini teşvik etmesini” destekler ifadesi yer alıyor.
Ömer, Michigan’dan seçilen Raşide Tlaib’le birlikte Kongre’ye seçilen ilk iki Müslüman kadından biri.Her iki kadın da Ocak ayında Anayasa üzerine yemin etmiş ve internetten İslamofobik yorumların hedefi olmuşlardı.
Filistin kökenli bir Amerikalı olan Tlaib de İsrail eleştirileri nedeniyle sağ kanat yorumculardan süregiden eleştiriler almıştı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics
Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız
© The Independent