Ticaret Bakanı: 1 milyar 300 milyon üretim kapasitesi varken piyasada maske olmaması olağanüstü bir durum, 81 ilde denetimler başladı

Ticaret Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Ruhsar Pekcan, sağlık ve gıda ürünleri ile ilgili eş zamanlı denetimlerin başladığını, ürünlerin yokluğuna neden olmanın hapse kadar cezası olduğunu söyledi

Çarşamba günü Ankara’da gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada gıda ve sağlık ürünlerini çok yüksek fiyatlara satanlar için “Fırsatçılara göz açtırmayacağız” diyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan yeni bir açıklama geldi. 

81 ilde eş zamanlı olarak, fiyat artışı tespit edilen maske ve gıdalarla ilgili denetimlerin başladığını duyuran Pekcan, fiyatları etkileme, ürünlerin yokluğuna neden olma, mal satışlarından kaçınma fiillerinin Türk Ceza Kanunu’na göre suç olduğunu hatırlattı. 

“Bunların hapse kadar cezası olacak” diyen Pekcan, Reklam Kurulu’nun 1995’ten bu yana ilk defa 25 Mart 2020’de olağanüstü toplanacağını duyurdu. 

"4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun"a dayanarak faaliyet yürüten Reklam Kurulu’nun çalışma ilkesini belirleyen madde şöyle: 

Ticari reklam ve ilanların yasalara ve genel ahlaka uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır. Tüketiciyi yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve yayınlar yapılamaz.


"1,3 milyar maske üretebilecek kapasitemiz var ama piyasada maske yok"

“Gıda konusunda bu sabah itibarıyla marketlerde tezgahlar dolu, ürünlerde fahiş bir fiyat uygulaması yok” diyen Ticaret Bakanı,  internet sitelerinin de inceleceğini söyledi. 

Son iki günde kendilerine 5 bin 100 şikâyet geldiğini söyleyen Pekcan “Maskeler için 1 milyar 300 milyon üretim kapasitesi varken piyasada maske bulunamaması gerçekten olağanüstü bir durum” dedi ve ekledi: 

Yetkilerimizi kullanarak gerekirse haksız fiyat artışlarına, Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri doğrultusunda gereğini yapacağız. Fiyatları etkileme, kamuya gerekli şeylerin yokluğuna neden olma, mal veya hizmet satımından kaçınma fiilleri suç olarak tanımlanıyor. Gerekli tespit ve incelemeleri yapıp idari cezaları kesiyoruz. Bundan böyle bu bilgileri savcılıkla da paylaşıyor olacağız.


Firmaların Türkiye’deki talebe öncelik vermesi gerektiğini söyleyen Pekcan, daha sonrasında ihracat için bu firmalara lokomotif olacaklarının garantisini verdi: 

İç piyasaya gerekli malzemenin temin edilmesi konusunda firmalara bir kez daha sesleniyorum: İhracatı her zaman destekliyoruz ama önceliğimiz kendi vatandaşımızın ihtiyacı. N95 maskeleri piyasada bulunmakta, cerrahi maskeler bulunmamaktadır. Öncelikle iç piyasaya bu tedariği yapmayanlara, buna öncelik vermeleri konusunda bir kez daha sesleniyorum.


AA  

DAHA FAZLA HABER OKU