Koronavirüs artık pandemi

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs için küresel salgın tanımı yaptı

Fotoğraf: Reuters

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs (Kovid-19) salgınının artık küresel salgın (pandemi) olarak tanımlanabileceğini açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde yaptığı basın toplantısında Kovid-19'a ilişkin açıklamalarda bulundu.

İki hafta içinde, Çin dışında Kovid-19 vaka sayının 13 kat, etkilenen ülke sayısının da 3 kat arttığını aktaran Ghebreyesus, Kovid-19 için bölgeler ve gruplar üstü, dünyayı saran salgın anlamına gelen "pandemi" kararını açıkladı.

Ghebreyesus, DSÖ'nün salgını 24 saat boyunca değerlendirdiğini ve virüsün yayılma ve şiddetinden derin endişe duyduklarını ve virüse karşı yeteri kadar harekete geçilmediğini vurgulayarak, "Bundan dolayı Kovid-19'un bir pandemi olarak nitelendirilebileceği değerlendirmesini yaptık" diye konuştu.

Pandeminin hafif ve dikkatsizce kullanılan bir kelime olmadığını vurgulayan Ghebreyesus, "Yanlış kullanılması durumunda mantıksız korkuya, mücadelenin bittiğine dair haksız kabullenmeye ve gereksiz acı ve ölüme yol açan bir kelimedir." değerlendirmesinde bulundu.

Pandemi, dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isim.

Virüsün yayılması ve tutunması pandemik olarak yorumlanıyor.

Pandemi nedir?

İnfluenza A ve B virüsleri insanlarda mevsimsel salgınlara neden olurken sadece influenza A virüslerinin pandemiye neden olduğu biliniyor.

Zaman zaman influenza virüslerinin genetik yapısında meydana gelen değişikliklere bağlı olarak yeni bir tipte influenza virüsü ortaya çıkıyor.

Bu değişiklik hayvan influenza virüsünün genetik yapısında meydana geliyor veya insan ve hayvan influenza virüslerinin her ikisinin genetik kombinasyonu ile ortaya çıkabiliyor.

Değişimlere bağlı olarak virüs, insandan insana kolayca geçiş yeteneği azalabiliyor.

Bu durum, virüsle daha önce hiç teması olmayan, virüsün yol açacağı enfeksiyonun gelişmesine yatkın olan kişilerin önemli bir kısmının hastalanmasına neden oluyor ve büyük çapta salgınlara yol açabiliyor.

Dünya çapında hızla yayılma potansiyeli olan böyle bir virüs, influenza pandemisine neden olabiliyor.

Koronavirüs artık pandemi

Pandemi olarak tanımlanan koronavirüs, can almaya devam ediyor.

29 ülkede, 4 bin 384 hasta öldü.

Çin’de 3 bin 201, İtalya'da 631, İran'da 354, Güney Kore'de 61, İspanya'da 49, Fransa'da 33, ABD'de 31, Japonya'da 19, Irak'ta 8, İngiltere'de 6, Hollanda'da 4, Avustralya'da 3, İsviçre'de 3, Almanya'da 3, San Marino'da 2, Lübnan’da 2, Kanada, Lübnan, Panama, Fas, Endonezya, Mısır, Tayland, Tayvan, Filipinler Belçika, Hindistan, Arnavutluk ve Arjantin'de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Belçika, Hindistan, Endonezya, Arnavutluk ve Panama da virüsten ilk ölümler gerçekleşti.

Virüsün can aldığı ülke sayısı 29 oldu.

Arnavutluk Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tespit edilen 73 yaşındaki bir kadının yaşamını yitirdiği bildirildi. 

Belçika Sağlık Bakanı Maggie De Block, Brüksel'de tedavi gören 90 yaşında bir hastanın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtti.

Panama Sağlık Bakanı Rosario Turner, diyabet ve zatürre rahatsızlıkları bulunan bir kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Endonezya’da koronavirüs nedeniyle ilk ölüm vakası olarak kayda geçen 53 yaşındaki hastanın  İngiliz vatandaşı olduğu ve tedavi gördüğü Bali Adası’nda yaşamını yitirdiği belirtildi.

Türkiye dahil 117 ülkeye yayılan koronaviürste hasta sayısı ise 121 bin 517’ye çıktı.

Şu ana kadar enfekte olan 66 bin 941 hastanın ise sağlığına kavuştuğu belirtildi.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU