Sağlık Bakanı: Koronavirüsün Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek ancak tespit edilebilmiş değil

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs salgının Türkiye'de olabileceğini belirtip, alınacak önlemleri anlattı

Temsili Fotoğraf: Pixabay 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs salgını ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Koca, "Türkiye'de 3 saat sonra da olabilir 1 gün sonra da. Bunun hazırlamak için söylemiyorum, işin gerçeği  bu olduğunu için söylüyorum" dedi:

Yurt dışına giden çok insanımız var. Oradan enfeksiyon almadığını kim söyleyebilir.
Sorun küresel ama mücadelemiz ulusal.
Görülebilir ama yayılımını önlememiz gerekiyor.

Sağlık Bakanı, "Kovid-19'un Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek ancak tespit edilebilmiş değil" diye konuştu:

Biz 5 Şubat'ta Çin ile bütün uçuşlarımızı durdurduk. Çin ile uçuşlarını durduran ülke yok gibiydi.
Devamında İran’da yoğunlaştığı görüldü. Çin'den gelen öğrenciler nedeniyle Kum ve Meşhed’de bu virüs yayıldı. Bu şehirler karantinaya alınmadı.
Bizzat Sağlık Bakanıyla ben de görüşerek bunu ısrarla söyledim. 'Önlem alınmıyorsa sınırları kapatıyoruz' dedik ve erken dönemde sınırları kapattık. 23 Şubat'ta kara hava dahil olmak üzere bütün sınırları kapattık.
İran ile çok yoğun bir ilişkimizin ve trafiğin olduğunu gördük. Bu önlem gecikmiş olsaydı üç günde 20 bin kişi girmiş olacaktı. Ne kadarının bu salgınla giriş yapacağını artık siz tahmin edin.
Aynı şekilde İtalya da bir odak olmaya başladı. İtalya’da olma sebebi de gemide 32 vatandaşının getirilmesi ve bu kişileri karantinaya almayıp eve göndermiş olmaları. Devamında da bölge karantinaya alınmadı.
Bakın 30 kişi bütün Avrupa’yı etkiledi.
İtalya bir türlü önlem almadı. Avrupa da İtalya ile ilişkilerini kesmedi.
Avrupa halen tedbir almakta geç kalıyor.
Şu an evet İtalya büyük bir sorun yaşıyor ama Almanya ve Fransa önümüzdeki günlerde daha büyük sorun yaşayacak.Avrupa ile var olan ilişkimiz yoğun bir ilişki.

Okullara korona tatili olacak mı?

Sağlık Bakanı Koca, okulların tatil edilip edilmemesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığıyla önümüzdeki günlerde görüşüleceğini bildirdi. Bakan Koca, "Koronavirüs önlemleri kapsamında okulların tatil edilip edilmeyeceğini MEB ile görüşeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Koca tıbbi maske ile alakalı olarak "Vatandaşımızın ihtiyacı her şeyden daha önemli. Piyasa doymadan bu ihracatın önü açılmayacak." dedi.

Koca, kamu personelinin bu dönemde zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmamasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir genelgesinin bugün yayınlanabileceğini belirtti.

Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'den ABD'ye dönen bir kadında yeni tip koronavirüs tespit edildiği iddiası ile ilgili olarak "Son iki haftada Türkiye'den 86 yaşında ABD'ye giden bir kişi var. Bu kişi de Tiran üzerinden transit yolcu." dedi.

Aralık 2019'da başlayan salgın Çin'den 113 ülkeye yayılmış durumda.

Bu ülkeler arasında Türkiye'nin komşu ülkeleri Irak, İran, Yunanistan, Gürcistan, Bulgaristan, Azerbaycan da bulunuyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU