Fransa hükümeti halkı uyardı: Kokain koronavirüsten korumaz

Salgının patlak vermesinden bu yana bir dizi mit ve komplo teorisi ortaya çıktı

Şanhay'da bir personel, bir ofisi dezenfekte ediyor (Reuters)

Fransız hükümeti yurttaşlarını, koronavirüsten korunmak için kokain kullanamayacaklarına dair uyardı.

Fransa Dayanışma ve Sağlık Bakanlığı'ndan gelen resmi tavsiyede "Hayır, kokain Kovid-19'a karşı koruma sağlamaz" ifadesi yer alıyor:

Kokain ciddi derecede olumsuz ve zararlı etkilere sebep olan, bağımlılık yapan bir uyuşturucudur.

Uyarı pazar günü hükümetin internet sitesindeki koronavirüs bilgilendirme sayfasının linkiyle birlikte Twitter'da paylaşıldı.

Fransa Sağlık Bakanlığı'nın yanlış bilgilendirmeyle mücadele etmeyi amaçlayan resmi paylaşımlarından sadece biriydi.

Bakanlık tarafından son günlerde yayımlanan benzer bir kılavuzda cildinize alkol veya klor püskürtmenin zaten vücudunuza girmiş virüsleri öldürmeyeceği uyarısı yer alıyor.

Diğer paylaşımlar da koronavirüsün sivrisinek ısırıklarıyla bulaşmadığı ve dezenfektan el antiseptiklerinin kansere yol açmadığına dair yurttaşlara güvence vermeye çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kokainle ilgili uyarılarsa viral olan bir dizi "meme"e yanıt niteliğinde. Söz konusu "meme"ler A sınıf uyuşturucuların "koronavirüsü öldüreceğini" iddia eden yalan haber başlıklarını içeriyor.

Bu, salgının başlamasından bu yana ortaya çıkan ve birçoğu koronavirüsün kökeniyle ilgili mitlerden ve komplo teorilerinden yalnızca biri.

Böyle popüler ama bilimsel açıdan çürütülmüş birçok teori, virüsün Vuhan'da 4. seviye bir araştırma laboratuarında üretildiğinde ve ya kazara laboratuardan kaçtığı ya da biyolojik bir silah olarak geliştirildiğinde ısrar ediyor.

Uzmanlar salgın ve felaketlerin bu tarz komplo teorilerinin klasik türeme alanları olduğunu söylüyor.

Felaketle ilişkili akıl sağlığı ve iletişim araştırmacısı Brian Houstan Wired'a konuştu ve “Bu teorilerin yayılması çok kolay çünkü bu olayların hepsi varoluşsal. Yani öldürüyorlar" dedi.

Mevcut literatür, bizi en çok korkutabilecek şeylerin gözlemleyemediğimiz ve yeni çıkmış, anlam veremediğimiz riskler olduğunu söylüyor.

Ancak bin 400'den fazla doğrulanmış vakanın görüldüğü Fransa'da bazı vatandaşlar bir dünya rekoru denemesine katılmak için hastalığın bulaşması riskini almaktan çekinmiyor gibi görünüyor.

Fransız hükümeti pazar günü binden fazla kişiden oluşan toplanmaları yasaklamışken sağlık bakanlığı da Şirinler toplanmalarına dair resmi tavsiyesini güncellemek isteyebilir.

Cumartesi günü Landerneau'nun Bretonya komününden neredeyse üç bin 500 kişi mavi giysi, yüz boyası ve beyaz şapkalarla en büyük Şirinler toplanmasını gerçekleştirerek Guinness Dünya Rekor'unu kırdı.

AFP'ye konuşan bir katılımcı, "Endişe etmemeye ve Fransız halkı olarak rekoru kırma girişimimizden geri adım atmamaya karar verdik ve şimdi dünya şampiyonuyuz" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU