Uluslararası Af Örgütü'nden İstanbul Valiliği’ne: 8 Mart gece yürüyüşü yasağını kaldırın

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada “Yetkililerin doğru olanı yaparak 8 Mart Gece Yürüyüşü’nün gerçekleştirilmesini sağlamak için hala zamanı var” denildi

Görsel: AA

8 Mart Gece Yürüyüşü öncesinde Taksim’in bariyerler kapatılmasını ve Taksim’e çıkan yolların kapatılmasını eleştiren Uluslararası Af Örgütü, İstanbul Valiliği’ne yasağın kaldırılması için çağrıda bulundu.

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada kadınların barışçıl protesto hakkını kullanabilmeleri gerektiğine değinildi. 
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Türkiye’de temel hak ve özgürlüklere yönelik baskıların arttığı vurgusu yapılan çağrı metninde haksız ve hukuka aykırı yasaklar olduğu bunun da kadın hareketinin görünürlüğüne ve mücadelesine zarar verdiğine işaret edildi.

Örgütün valiliğe yönelik kaleme aldığı çağrı metninde yer alan ifadelerin tamamı şöyle: 

İstanbul Valiliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da gerçekleştirilmek istenen Feminist Gece Yürüyüşü’ne yönelik bir açıklama yayınlayarak “Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nin 2911 Sayılı Kanun çerçevesinde ilan edilen alanlar içerisinde olmaması” gerekçesiyle bütün yolların kapatılacağını duyurdu.

Devletler, barışçıl toplanma hakkının kullanılmasını yasalarda olduğu gibi uygulamada da kolaylaştırmakla yükümlüdür. Barışçıl toplanma hakkının kullanılması, Türkiye yasalarına göre hükümet yetkililerinin iznine tabi değildir. Bu hak, Anayasa ve uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınmış bir haktır.

Tüm dünyada kadınların haklarını aramak, sorunlarını, taleplerini ve itirazlarını paylaşmak için her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştirdikleri barışçıl gösteri ve yürüyüşler, kadınların hak mücadelesinde önemli bir yer teşkil ediyor.  Türkiye’de de kadınlar, hakları için her yıl 8 Mart’ta sokağa çıkarak barışçıl gösteri ve yürüyüş haklarını kullanıyor.

8 Mart Gece Yürüyüşü, kadınların Türkiye’de düzenlediği en kapsamlı etkinliklerden biridir. Türkiye’de temel hak ve özgürlüklere yönelik baskılar ve son yıllarda artan haksız ve hukuka aykırı yasaklar, kadın hareketinin görünürlüğüne ve mücadelesine zarar veriyor. İstanbul Valiliği, bu ve buna benzer yürüyüşleri yasaklamak yerine, desteklemeli ve gerekli güvenliği sağlamalıdır. Kadınlar hiçbir endişe duymadan barışçıl protesto hakkını kullanabilmelidir.

Yetkililerin doğru olanı yaparak 8 Mart Gece Yürüyüşü’nün gerçekleştirilmesini sağlamak için hala zamanı var. Bu akşam binlerce kişinin İstanbul’un sokaklarında toplanması bekleniyor. Bu nedenle, Uluslararası Af Örgütü olarak İstanbul Valiliği’ne hiçbir gerekçesi olmayan bu yasağı derhal kaldırma çağrısı yapıyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU