Bilim insanları kahveyle ilgili klişeleri çürüttü: Yaratıcılıkla ilgisi yok

Araştırmacılara göre kahveyle ilgili çoğu klişenin doğruluk payı yok

(Pixabay)

Kahve ve çay gibi içeceklerde bolca bulunan kafein, dünyanın en sık tüketilen psikotrop maddesi. Çok sayıda çalışma, kafeinin ruh hali, zindelik ve konsantrasyon gibi özellikleri etkilediğini gösteriyor.

Arkansas Üniversitesi’nden araştırmacılar da kafeinin odaklanma ve sorun çözme yetilerini artırdığını ortaya koydu. Ancak araştırmanın sonucuna göre kafein, yaratıcılığı etkilemiyor.

Üniversitenin internet sitesinde yer alan bilgiye göre yeni araştırmanın başyazarı, psikoloji doçenti Darya Zabelina şunları ifade etti:

Batı kültürlerinde kafein, kahve içen yazarlardan enerji içecekleriyle gezen programcılara kadar yaratıcılık gerektiren meslekler ve yaşam biçimleriyle basmakalıp biçimde ilişkilendiriliyor. Ancak bu klişelerin pek de doğruluk payı yok.

Hakemli bilim dergisi Consciousness and Cognition’da yayımlanan yeni makalede Zabelina, mantığın baskın olduğu “yakınsak” ve hayal gücünün öne geçtiği “ıraksak” düşünce biçimindeki farkları belirtiyor. Yakınsak düşünce bir sorunun belirgin bir çözümünü yani “doğru” cevabı ararken, ıraksak düşünce yeni ve yaratıcı çözüm yollarının neler olabileceği üzerine yoğunlaşıyor. Yeni çalışmaya göre kafein yakınsak düşünceyi güçlendirirken, ıraksak düşünce ise hiçbir ciddi etkisi bulunmuyor.

Araştırmada “farklı kafein miktarlarının bilişsel yetenekler üzerindeki etkisinin araştırıldığı” söylenen 88 gönüllüye sert bir kahveye denk gelen miktarda kafein içeren 200mg’lık kafein hapı ya da hiç kafein içermeyen ama birebir aynı görünen haplar rastgele verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ardından ıraksak ve yakınsak düşünce biçimini, etkin hafızayı ve duygu durumunu ölçen standart ölçüm testleri gerçekleştirildi.

Bulgular kafeinin yaratıcılığı artırmadığı gibi çalışma belleği üzerinde de kayda değer bir etkisi olmadığını gösterdi. Diğer yandan katılımcıların görece daha az üzgün hissettiği tespit edildi.

Zabelina, “200mg, sorun çözme kabiliyetini kayda değer biçimde geliştirdi ancak yaratıcı düşünce üzerinde etkisi olmadı” dedi ve ekledi:

Ancak kafein, yaratıcılığı kötü de etkilemiyorç Dolayısıyla kahve içmeye devam edebilirsiniz, yetilerinizin önüne geçmeyecektir.

Independent Türkçe, Arkansas Üniversitesi

 

Derleyen: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU