"İklim değişikliği kahve tüketimini lükse dönüştürebilir"

Çiftçiler hasat edecek sağlıklı mahsul yetiştirmede zorlanıyor

Piura'daki vadi bölgesi Montero'da, 5 yıl önce yaşanan yaprak pası salgını verimi azaltmaya hala devam ediyor (Nicepik)

Fairtrade (Adil Ticaret, gelişmekte olan üreticilere yardımı amaçlayan sosyal hareket -çn) iklim değişikliğinin zararlı etkilerinin kahve üretimine olumsuz tesirinin bu içeceği yakında ender bir lüks haline getirebilecek kadar fazla olduğunu söyledi.

Fairtrade Ticari Ortaklıklar Başkanı Catherine David, Peru'daki aşırı sıcağın, artan nemin ve musibetlerin Arabica çekirdeğinin sağlığını ve kalitesini etkilediğini belirtti.

Bu durum, uygun arazinin son derece kısıtlı olduğu gerçeğiyle birleştiğinde -uzmanlar 2050 yılına kadar şu an kahve yetiştirmekte kullanılan arazinin yaklaşık yarısının kullanılamaz hale geleceğini öngörüyor- sağlıklı mahsul hasadında zorluk çeken kahve yetiştiricilerini farklı gelir kaynaklarına yönelmeye zorluyor.

David, ülkedeki kahve çiftçilerini desteklemek için daha fazla şey yapılmazsa Birleşik Krallık'taki kahve kalitesinin düşebileceği ve düşük üretim hacminin fiyatların artmasına neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

David, "Bugün kahve satışları artmış, kahve çok revaçta bir ürün haline gelmiş ve bizler çok farklı fiyat aralıklarında kahve seçebiliyorken, kanımca kahveye şimdi yatırım yapmazsak uzun vadede lükse dönüşecek" diyor.

Eğer şu anda kahve için kullanılan arazilerin yüzde 50'si 2050'de uygun olmaz ve kahve çiftçileri çiftliklerini terk ederse, o zaman en basit tabirle yeterli kahve de olmaz. Bu durumda biz de kahvenin Greggs'te artık 1,50 sterline satılmadığı ve tadını çıkarmak için maddi gücü yetenlere özgü olacağı bir noktaya varacağız.

Kuzey Peru'da ticaret merkezi niteliğindeki Tarapoto kasabasında doğal afetler çiftçileri o denli vurdu ki, çoğu kokainin ham maddesi olan koka bitkisi üretimine geri döndü.

Benzer şekilde, yaklaşık 7 bin Perulu çiftçiyi temsil eden Fairtrade kooperatifi Norandino; Piura'nın kuzey batı bölgesinde kahve mahsullerinin maruz kaldığı kıyımın iki yıl önceki aşırı yağışlardan kaynaklandığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taşkınlar o kadar kötüydü ki Norandino üyesi birçok çiftçi, bölgenin gelecekte yaşanamaz hale gelmesinden korkar oldu.

Bir başka yerlerde, Piura'daki vadi bölgesi Montero'da, 5 yıl önce yaşanan yaprak pası salgını verimi azaltmaya hala devam ediyor.

İklim değişikliğiyle ağırlaşan hastalık, yaprakları turuncu bir tozla kaplayarak dökülmesine ve bitkinin fotosentezinin durmasına sebep oluyor.

Sonuç olarak, bu bölgedeki kahve üretimi sadece son 5 yıl içinde yüzde 80'den yüzde 20'ye kadar geriledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak  çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU