Türkiye'nin ilk "Polisiye Günleri" 12 Mart'ta başlıyor

Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültür dergisi 221B, polisiyenin ustalarını Capitol’de bir araya getiriyor

(Polisiye Günleri)

Mylos Yayın Grubu’nun çıkardığı Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültürü dergisi 221B, polisyenin usta isimlerini bir araya getiriyor.

12 - 15 Mart tarihleri arasında Capitol’de gerçekleşecek “Polisiye Günleri” birçok söyleşiye, imza günlerine, film gösterimlerine ve atölyelere ev sahipliği yapacak. 

Polisiye tutkunlarına unutulmaz bir 4 gün yaşatmayı amaçlayan Polisiye Günleri’nde Erol Üyepazarcı’dan Sevin Okyay’a, Sevil Atasoy’dan Suat Duman’a, Alper Canıgüz’den Murat Menteş’e Türk polisiyesinin önde gelen birçok ismi yer alıyor. Capitol Spectrum Sinemaları ise 4 gün boyunca özel gösterimlerle kapılarını polisiye tutkunlarına açıyor. 

Polisiye Günleri’nin ilk gününde, 12 Mart’ta 221B Dergi editörleri Özlem Özdemir, Yoldaş Özdemir ve Fulya Turhan “Türkiye’de Polisiye Dergi Yayımlamak” başlıklı söyleşiyle 221B Dergi okurlarıyla buluşacak. Aynı gün Spectrum Cineplex’te Ercan Akbay “Polisiye Nasıl Yazılır?”, Fulya Turhan ise “Sherlock Holmes Gibi Düşünmek” atölyeleri düzenleyecek. 

13 Mart günü Polisiye Günleri’nde iki söyleşi var. “Polisiye ve Korku Edebiyatının Babası: Edgar Allan Poe” başlıklı söyleşide Doruk Tatar ve Fulyan Turhan, Poe’yu anlatacak. Alper Canıgüz, Murat Menteş ve Suat Duman ise “Bugünün Polisiyesini Yazmak” söyleşisinde polisiye tutkunlarıyla buluşacak. Söyleşiden sonra bu üç yazar imza gününde okurlarıyla buluşacak. 221B Dergi Genel Yayın Yönetmeni Özlem Özdemir ise 13 Mart’ta “Dünyanın Polisiye Haritası” başlıklı bir atölye düzenleyecek.

Polisiye Günleri’nin üçüncü gününde, 14 Mart’ta, Türkiye’nin en önemli polisiye araştırmacılarından Erol Üyepazarcı'yla Türk polisiyesinin ödüllü yazarlarından Gülce Başer, 221B Dergi editörü Fulya Turhan’ın moderatörlüğünde “Sherlock Holmes: Bir Roman Kahramanından Fazlası” söyleşisinde buluşacak. Bu söyleşinin ardından Mesut Demirbilek’in “Gerçek Suçların Peşinde” söyleşisi ve 17.30’da Prof. Dr. Sevil Atasoy “Adli Tıp ve Polisiye” başlıklı söyleşisi izleyecek. Söyleşiden sonra Sevil Atasoy okurlarıyla imza gününde bir araya gelecek. 

Polisiye Günleri’nin son günü olan 15 Mart’ta ise Sevin Okyay ve Ekin Açıkgöz, “Polisiyenin Kraliçesi: Agatha Christie” söyleşisinde Agatha Christie’nin polisiye kültüründeki yerinden bahsedecek. Bu söyleşinin ardından Ayşe Erbulak, Cenk Çalışır ve Gökhan Tosun “Polisiye ve Şehir” söyleşisinde şehirlerde polisiyenin izini sürecek. Söyleşinin ardından Türk polisiyesinin bu üç önemli yazarı imza günü düzenleyecek. 

221B Dergi ile Capitol Spectrum Sinemaları’nın özel film gösterimlerindeyse 12 Mart’ta Şüphe (Burning), 13 Mart’ta Piranalar (Piranhas), 14 Mart’ta İnce Buz, Kara Kömür (Black Coal, Thin Ice) ve 15 Mart’ta Soygun (Good Time) filmleri gösterilecek. 

221B Dergi’nin düzenlediği, 12 - 15 Mart tarihleri arasında Capitol’de gerçekleşecek Türkiye’nin ilk Polisiye Günleri’nin tam programı şu şekilde: 

SÖYLEŞİLER

TÜRKİYE’DE POLİSİYE DERGİ YAYIMLAMAK: 221B EDİTÖRLERİ OKURLARIYLA BULUŞUYOR (12 MART PERŞEMBE, 18.30 - 19.30)

İlk sayısı 2016’nın Ocak ayında yayımlanan, Türkiye’nin ilk ve tek polisiye kültür dergisi 221B editörleri, bir polisiye kültür dergisini neden ve nasıl yayımlamaya karar verdiklerini anlatıyor. 221B editörleri, önerilerini, eleştirilerini, yorumlarını, katkılarını dinlemek için okurlarını bekliyor.

FULYA TURHAN VE DORUK TATAR İLE POLİSİYE VE KORKU EDEBİYATININ BABASI: EDGAR ALLAN POE (13 MART CUMA, 15.00 - 16.30)

Fulya Turhan ve Doruk Tatar, polisiye ve korku edebiyatının babası Edgar Allan Poe ve hikâyelerini derinlemesine inceliyor.

MESUT DEMİRBİLEK İLE GERÇEK SUÇLARIN PEŞİNDE (14 MART CUMARTESİ, 15.00 - 16.30)

Karındeşen Jack, bugünün teknolojisiyle yakalanabilir miydi? Parmak izi teknolojisinin yerini manuel polislik doldurabilir miydi? Mesut Demirbilek, profesyonel tecrübelerinden örneklerle polisliğin geçmişten günümüze nasıl evrildiğini anlatıyor.

ALPER CANIGÜZ, MURAT MENTEŞ, SUAT DUMAN İLE BUGÜNÜN POLİSİYESİNİ YAZMAK (13 MART CUMA, 18.00 - 19.30)

Polisiye edebiyatımızın önemli yazarlarından Alper Canıgüz, Murat Menteş ve Suat Duman bugünün polisiyesini, yazma serüvenlerini ve deneyimlerini aktarıyor.

SEVİL ATASOY İLE ADLİ TIP VE POLİSİYE (14 MART CUMARTESİ, 17.30 - 19.00)

Türkiye’de Adli Bilimler denince akla gelen ilk isimlerden Prof. Dr. Sevil Atasoy, suç soruşturmalarının vazgeçilmezi haline gelen adli bilimlerin gelişimini ve suç soruşturmalarında kullanım biçimini tecrübelerinden yola çıkarak anlatıyor.

EROL ÜYEPAZARCI VE GÜLCE BAŞER  İLE SHERLOCK HOLMES: BİR ROMAN KAHRAMANINDAN FAZLASI (14 MART CUMARTESİ, 13.00 - 14.30)

Polisiye üstadı Erol Üyepazarcı ve ödüllü polisiye roman yazarı Gülce Başer, geçmişten bugüne edebiyatta, sinemada ve dizi dünyasında Sherlock Holmes karakterinin tüm detaylarını anlatıyor. 

SEVİN OKYAY VE EKİN AÇIKGÖZ İLE POLİSİYENİN KRALİÇESİ: AGATHA CHRISTIE (15 MART PAZAR, 15.00 - 16.30)

Polisiye edebiyat ve sinemanın üstatlarından Sevin Okyay ve 221B’de “Polisiyenin Ölümsüz Silahları” köşesini de hazırlayan yazar Ekin Açıkgöz, Agatha Christie’yi, romanlarını, romanlarından uyarlanan filmleri tüm detaylarıyla inceliyor.

AYŞE ERBULAK, CENK ÇALIŞIR, GÖKHAN TOSUN İLE ŞEHİR VE POLİSİYE (15 MART PAZAR, 17.00 - 18.30)

Günümüz polisiyesinin önemli yazarlarından Ayşe Erbulak, Cenk Çalışır ve Gökhan Tosun romanlarındaki şehirlerin, mekanların ve şehrin ritminin polisiye kurguyu nasıl etkilediğini anlatıyor.

İMZA GÜNLERİ

13 MART CUMA, 19.30

ALPER CANIGÜZ

MURAT MENTEŞ

SUAT DUMAN

14 MART CUMARTESİ, 16.30

MESUT DEMİRBİLEK

14 MART CUMARTESİ, 14.30

GÜLCE BAŞER

14 MART CUMARTESİ, 18.30

SEVİL ATASOY

15 MART PAZAR, 18.30

AYŞE ERBULAK

GÖKHAN TOSUN

CENK ÇALIŞIR

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU