Karanlık maddenin gizemini aydınlatabilecek yeni bir aday bulundu

Birleşik Krallık'tan bilim insanları Evren'in büyük kısmını oluşturduğu düşünülen karanlık maddenin ne olabileceğine ilişkin yeni bir araştırma yayımladı

Bilim insanlarına göre yaşadığımız Evren yaklaşık 13.8 milyar yaşında (AP)

Evren'de bilmediğimiz bir madde doğrudan ölçebileceğimizden daha fazla şekilde bir kütle yaratıyor.

Bu maddenin varlığını biliyoruz çünkü nesneler üzerindeki kütleçekimsel etkisini tespit edebiliyoruz. Ama bilim insanlarının "karanlık madde" adını verdiği bu görünmez maddenin ne olduğunu ya da evrene nasıl yayıldığını bilmiyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdi Birleşik Krallık'taki York Üniversitesi'nden fizikçiler yaptıkları yeni bir çalışmada Büyük Patlama (Big Bang) sırasında Evren'deki karanlık maddeyi oluşturmuş olabileceğini düşündükleri yeni bir atomaltı parçacık tanımladı.

"D-star heksakuark" adı verilen parçacık 6 kuarktan oluşuyor. Kuarklar genellikle proton ve nötronları oluşturmak için üçerli şekilde birleşen temel parçacıklardır.

Çalışmayı yapan bilim insanlarına göre Büyük Patlama'dan kısa süre sonra, Evren soğuyup genişlerken çok sayıda d-star heksakuarkı maddenin beşinci hali olarak kabul edilen Bose-Einstein Yoğunlaşması'nı (BEY) oluşturmak üzere bir araya gelmiş olabilir. 

Daha da önemlisi bir d-star'daki 6 kuark, bir bozon parçacığı meydana getirebiliyor. Bu da yeterince d-star parçacığı mevcutsa hep birlikte proton ve nötronlara farklı şekilde bağlanabilecekleri anlamına geliyor.

Çalışmayı yapan ekibin modellemesine göre, Evren'in ilk zamanlarındaki soğuma sırasında boşluktaki  d-star heksakuarkları bir araya gelerek Bose-Einstein Yoğunlaşması'nı meydana getirmiş olabilir. Ve bu yoğunlaşmalar da şu anda karanlık madde denilen şey olabilir. 

"Journal of Physics G Letters" adlı hakemli dergide yayımlanan makale Evren'in ilk zamanlarında d-star heksakuarklarının oluşabileceğini ve bunun da karanlık madde adayı olabilecek boyuta ulaşabileceğini gösteren ilk çalışma olması nedeniyle önem taşıyor. 

Çalışmanın yazarlarından York Üniversitesi Fizik Bölümü'nden Profesör Daniel Watts şu ifadeleri kullandı:

Evrendeki karanlık maddenin kökeni bilimdeki en büyük sorulardan biri ve şu ana kadar bu konuda hiçbir şey elde edilmedi. Yaptığımız ilk hesaplamalar d-star yoğunlaşmalarının karanlık madde için akla yatkın bir aday olduğunu işaret ediyor. Bu yeni sonuçlar fiziğe uymayan bir kavram getirmediği  için de özellikle heyecan verici.

Makalenin diğer yazarı, York Üniversitesi Fizik Bölümü'nden Dr. Mikhail Bashkanov da şunları söyledi:

Bundan sonraki aşama bu yeni karanlık madde adayını kanıtlamak için d-starların nasıl etkileşime girdiğini, birbirlerini nasıl çekip ittiklerini, daha iyi anlamak olacak.  D-starları bir atom çekirdeğinde yaratmak ve özelliklerinin serbest uzaydakinden farklı oluup olmadığını anlamak için yeni ölçümlerimizi sürdürüyoruz.

 

Sciencealert, Techexplorist
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU