Somalililer akıl hastalıklarına karşı "cin çıkaran sırtlanlardan" medet umuyor

Sadece üç eğitimli psikiyatristin bulunduğu belirtilen Somali'de halk akıl hastalıklarına karşı geleneksel "tedavi" yöntemleriyle şifa bulmaya çalışıyor

İnanışa göre, hastaların küçük parmaklarına kırmızı ipler bağlanıyor, bu sayede cinler sırtlanlar onlarla ilgilenene kadar geçici süreliğine kaçamıyor (Reuters)

Doğu Afrika ülkesi Somali'de yaşayanlar depresyon ve akıl hastalıklarının tedavisinde sırtlanlardan medet umuyor.

Bu "tedavi yöntemi" depresyona ve akıl hastalıklarına cinlerin neden olduğu ve sırtlanların da bunları kovduğu yönünde bölgedeki geleneksel bir inançtan kaynağını alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre on yıllarca iç savaşla boğuşan Somali'de sadece 3 eğitimli psikiyatrist bulunuyor.

Bu nedenle de çok sayıda kişi, hastanın kafes içindeki bir sırtlanla aynı odada tutulduğu bu yerlere şifa bulma amacıyla rağbet gösteriyor. 

Bir seans için 10 dolar

"Doktor Sırtlan" lakaplı 70 yaşındaki Aden Igaal'in başkent Mogadişu'daki yerine gelen çok sayıda kişiden biri de Muhammed Şeyh Yakub adlı bir Somalili. 

Reuters'e konuşan Muhammed'in kardeşi Abdi, ağabeyinin karısından boşandıktan sora depresyona girdiğini bu nedenle onu Igaal'in yerine getirdiğini anlatıyor. 

Ajansın aktardığına göre Muhammed kafesteki sırtlanın karşısında herhangi bir tepki vermeden oturmayı sürdürürken beş dakika sonra "Doktor Sırtlan" hayvanın adamda herhangi bir cin tespit etmediğini ancak yine de emin olmak için 3 kez daha gelmesi gerektiğini söylüyor. 

Kimisiyse bu "tedaviden" olumlu sonuç aldığını iddia ediyor. Onlardan biri 13 yaşındaki kızını Igaal'in kulübesine getiren Fatma Ahmed.

Ahmed "Onu Mogadişu'daki tüm hastanelere götürdüm. Paramız boşa gitti. Umutsuzdum. Allah'a şükür şimdi kızım iyi" diyor. 

Reuters'e konuşan "Doktor Sırtlan" lakaplı Aden Igaal ise geçmişte şifacıların akıl hastalarını kafese konulmamış sırtlanla aynı odaya kapattığını ve tedavinin bazen ölüm ve yaralanmalarla sonuçlandığını anlatıyor.

Faaliyetini sürdürdüğü 4 yılda herhangi bir yaralanma olayı yaşanmadığını ve kız kardeşinin gelenseksel şifacı olarak tanınması sonrası bu işe girdiğini anlatan Igaal, Ali adını taktığı sırtlanı 1200 dolara yavruyken aldığını ve kendisine gelenlerden 10 dolar (yaklaşık 60 TL) talep ettiğini söylüyor.

Bu rakam ülkede bir askerin maaşının 100 dolar (yaklaşık 600 TL) olduğu düşünülürse hiç de az bir miktar değil.

Erdoğan Hastanesi'nde görevli doktor: Bu bilimsel değil

Ülkedek çok az sayıdaki psikiyatristten biri de Mogadişu'daki Habib Akıl Sağlığı Vakfı'nda çalışan Abdirahman Ali Awale.

Halkı bu gelenseksel "tedavi" yerine kliniğe gelmeleri yönünde her zaman teşvik ettiğini söyleyen Awale " İnsanları sırtlanlara gitmemeleri yönünde eğitmeye çalışıyorum diyor.

Türkiye'nin yardımıyla Mogadişu'da kurulan Erdoğan Hastanesi'nde çalışan beyin cerrahı Dr. Nur Abdullahi Karshe de sırtlanlarla tedavinin "bilimsel olmadığını" vurgulayarak "Bunun işe yarayacağını düşünmüyorum" ifadelerini kullanıyor.

Reuters'e konuşan Somalili psikiyatrist Yusuf Hasan da "Akıl hastalığı olan insanların bu şekilde iyileştirilebileceğine inanmıyorum. Bu bilimsel değil" diye konuştu.

 

Reuters, New York Times
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU