Forbes: Patriot bataryaları İncirlik Üssü’nde

ABD’li Forbes dergisinde yer alan iddiaya göre, "Patriot bataryaları İncirlik Üssü’ne getirildi"

 (Reuters)

ABD’li Forbes dergisinde Melik Kayhan imzalı yazıda, "Patriot bataryalarının İncirlik Üssü’ne indirildiği" iddiasına yer verildi.

Yazıda şu ifadeler yer aldı:

Türk bir gazeteciden aldığım doğrulanmamış bilgiye göre Patriot bataryaları NATO’nun İncirlik Üssü’ne çoktan indirildi. Eğer durum böyleyse bu, yoğun müzakerelerin ardından sonu hiçbir yere varmayan bir başlangıç jesti olabilir. Amerikan askerleri muhtemelen bataryaları savaş durumunda Rusya’ya karşı ateşlemeyecek ve Türklerin eğitimiyse zaman alacak.

“Bataryaların kullanımına dair diplomatik ön koşulları bilmiyoruz” diye belirtilen yazıda, kararı Trump’ın mı, Pentagon’un mu yoksa NATO’nun mu verdiğinin bilinmediği vurgulandı. Yazıda, “Trump, Ruslarla yüzleşme konusunda zayıflık göstermenin zamanı olmadığını hissetmiş olabilir, özellikle de seçim öncesi dönemde” diye kaydedildi.

“Türkiye’nin yenilgiye tahammülü yok”

“Erdoğan, Türk ordusunu, tankları, topları, zırhlı araçları ve uzun menzilli roketleriyle birlikte gönderdi fakat bunların Rus hava gücüne karşı herhangi bir koruması mevcut değil” diye belirten yazıda şu ifadeler dikkat çekti: 

Türkiye gibi uzun bir askeri tarihe sahip bir ulus savaşta kaybedilen şehitleri, mülteci akışını, özgürlüklerin sınırlandırılmasını ve liderlik taslayan güçlü bir adamı bir noktaya kadar tolere edebilir. Tahammül edemeyeceği şey yenilgidir. Özellikle de pasif medya bunu halktan saklayamadığında. Buna ek olarak Ankara’nın desteklediği Sünni isyancıların Suriye’de yenilgisi coğrafi olarak Kürtleri Türkiye’nin güney sınırında birleşmeleri konusunda özgür kılacak ve böylece Türkiye’deki Kürtlerin desteğini de beraberinde getirecek. Bu çok daha büyük bir darbe.

Osmanlı’da gerileme ve yenilgi yüzyıllarında Bab-ı Ali her bir küresel güce karşı hamle konusunda nüfuzunu sürdürmüştü. Neo-Osmanlıcı hayaller içindeki Erdoğan müttefiklerle oynayarak benzer taktikler uygulayabileceğine inanmıştı. Fakat bu taktikler onun için işlemedi. Rahatsız etmeyi çok sevdiği Batı’nın sadece Avrupa’yı Ortadoğu kaosundan yalıtmak için NATO’nun doğu kanadını korumaya hala ihtiyacı var. Bir dereceye kadar Avrupalılar Türkiye’ye ne olduğunu önemsiyor. Ruslar önemsemiyor. Onlar açısından Moskova yanlısı bir Türkiye mükemmel. Fakat istikrarsız bir Türkiye de bir o kadar iyidir, belki daha iyidir.

 

Independent Türkçe, Forbes

DAHA FAZLA HABER OKU