Tekfen’in dünyanın en büyük sulama projesinden alacağı dokuz yıldır bekliyor

Tekfen İnşaat’in yüzde 67 pay sahibi olduğu Tekfen-TML Ortak Girişimi'nin, Libya’daki Büyük Nehir Projesi’nden dokuz yıldır bekleyen alacakları için görüşmeler sürüyor

Libya'nın kuzey-güney hattı boyunca uzanacak Büyük Nehir Projesi için kazılar 1980'lerde başlatılmıştı/ Fotoğraf: Wikipedia 

Sahra Çölü’nün bin metre altında bulunan buzul çağından kalma bir su rezervinin şehirlere taşınmasını hedefleyen, dünyanın en büyük sulama planı Büyük Nehir Projesi’nden Tekfen’in alacağı ile ilgili projenin işvereni Libyan Man-Made River Authority (MMRA) ile görüşmeler sürüyor. 

Reuters’ın haberine göre, Tekfen Holding, iştiraki Tekfen İnşaat’ın, Libya'daki alacaklarına ilişkin başlatılan ve ilk aşamada şirket lehine 45,5 milyon dolar ödenmesi kararı verilen uluslararası tahkim sürecinde, ikinci tahkim davasında alınan karara ilişkin şu aşamada herhangi bir tenfiz süreci başlatılamadığını duyurdu.

Tenfiz, yabancı mahkeme kararlarının, verildiği ülke dışında kabul edilmesi, hüküm ve sonuç doğurması, kararın tanınması için gereken aşama olarak tanımlanıyor. 

Tekfen ayrıca, şirketin devam eden yargısal süreçlere ek olarak, Türk müteahhitlerin alacaklarının tahsiline ilişkin Türkiye ve Libya arasında devam eden devletlerarası sürece de aktif olarak katılım sağladığını belirtti.

Ne olmuştu?

Tekfen İnşaat’ın yüzde 67 pay sahibi olduğu Tekfen-TML Ortak Girişimi’nin (TTJV) üstlendiği Libya’daki proje, ülkede çıkan olaylar nedeniyle Şubat 2011’de belirsiz bir süre için durdurulmuştu.

Tekfen, “Al Khurfa - Tazerbo Su İletim Hattı” adıyla da bilinen projedeki hak ve alacaklarının tazmini için Uluslararası Tahkim (ICC) yoluna gitmişti. 

Tahkim heyeti, projedeki işveren Libyan Man-Made River Authority’nin (MMRA) TTJV’ye 45,5 milyon dolar ödemesine karar vermiş; TTJV’nin bahsi geçen rakamlar için tenfiz sürecini başlatacağı belirtilmişti.

Ayrıca Türkiye-Libya arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’na (YKTK) dayanarak ICC nezdinde ikinci bir tahkim davası başlatılmıştı.

Bu davada ise tahkim heyeti, YKTK veya uluslararası teamül hukuku altında Libya’nın korumaya ve eşit davranmaya dair yükümlülüğünü ihlal etmediğine karar vermiş ve TTJV’nin Libya’ya yargılama masraflarına istinaden 2,7 milyon İngiliz sterlini yükümlülüğü bulunduğuna olduğuna hükmetmişti. 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU