BM: Iraklı silahlı gruplar protestocuları av tüfekleri ve yangın bombalarıyla hedef alıyor

BM’ye göre, sadece bu hafta Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen gösterilere yönelik saldırılarda 50 kişi yaralandı

Irak aylardır protesto gösterilerine sahne oluyor (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM), Irak’ın başkenti Bağdat’ta silahlı grupların barışçıl gösteri düzenleyenlere av tüfekleriyle saçma kullandığı uyarısında bulunurken, Iraklı yetkilileri şiddetten sorumlu olanlardan hesap sormaya çağırdı.

İran ve ABD başta olmak üzere yabancı müdahalesine ve yaygınlaşan yolsuzluğa karşı ülke genelinde patlak veren gösterilerde güvenlik güçlerinin ve onlara bağlı silahlı grupların ölümcül güç kullanmasıyla geçen yıl ekim ayından bu yana yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti.

Uluslararası Af Örgütü geçen yıl yaptığı açıklamada, polislerin kalabalığın üzerine kafatasını delebilecek askeri sınıf göz yaşartıcı gaz ve gerçek mühimmat atarak insanların ölümüne neden olduğunu belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örgüt, Bağdat’ın ana protesto noktası Tahrir Meydanı’nda çekilen göz yaşartıcı gaz saldırılarına dair bazı korkunç videoları teyit etmişti.

BM Irak'a Yardım Misyonu (UNAMI) ise 14-16 Şubat gecelerinde düzenlenen protestolarda eylemcilerin av tüfekleri, taşlar ve yangın bombalarıyla hedef alındığına ve bunun da en az 50 kişinin yaralanmasına yol açtığına ilişkin güvenilir kanıtlar elde ettiklerini kaydetti.

UNAMI yazılı açıklamasında, Şiilerin kutsal kenti Kerbela’da da benzer taktiklerle sadece ocak ayında en az 150 kişinin yaralandığı bilgisini paylaştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, “Kimliği belirsiz silahlı grupların ve kime bağlı oldukları bilinmeyen kişilerin aşırı güç kullanımının sürmesi, bir an önce ve kararlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken ciddi bir güvenlik endişesidir. Barışçıl gösteri düzenleyenler her zaman korunmalı” dedi.

Iraklı yetkililerden BM’nin açıklamalarına ilişkin henüz yorum gelmedi.

Ancak Irak ordusunun sözcüsü Abdulkerim Halef ayrıca yaptığı bir açıklamada, yerel medyaya “gösteri düzenlemenin anayasa ve yasalar tarafından güvence altına alınan bir hak olduğunu” söyledi.

Halef, yeni başbakan Muhammed Tevfik Allavi’nin yeni bir kabine oluşturmasının sonrasında bile, devam etmekte olan hükümet karşıtı protestoları zor kullanarak sona erdirme planlarının bulunmadığını belirtti.

Eski İletişim Bakanı Allavi, selefi Adil Abdulmehdi’nin ülkedeki karışıklıklar sırasında geçen yıl kasım ayında istifa etmesinden üç ay sonra 1 Şubat’ta yeni başbakan olarak hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

Allavi, eski Başbakan Nuri Maliki ve ülkede nüfuz sahibi Şii lider Mukteda Sadr tarafından açıktan destekleniyor. Fakat çoğu gösterici Allavi’yi, protesto ettikleri siyasi elitlerin bir başka örneği olarak görüyor.

İlk başta protestocuların gösterilerini sürdürmesi çağrısında bulunan Allavi, daha sonraysa Irak’ı “uçuruma” sürüklemekten sakınmak için göstericileri farklılıklarını çözmeye çağırdı.

Allavi’nin kabinesindeki isimleri bu hafta duyurması bekleniyor.

 

 

Irak, 4 aydır süren protestolarla sarsılıyor.

Polis kaynakları, pazartesi günü Bağdat’ta en az 9 kişinin protestocularla güvenlik güçleri arasındaki yeni çatışmalarda yaralandığını aktardı.

İki kişi saçmayla yaralanırken, geri kalanlar göz yaşartıcı gazların neden olduğu yaralanmalara maruz kaldı.

Göstericiler en çok da son aylarda ABD ile İran arasındaki çatışmanın savaş alanına dönen ülkede yozlaşmış iktidar elitlerine ve aynı zamanda yabancı ülkelerin müdahalesine karşı yürüyüş yaptı.

ABD’nin 3 Ocak’ta Bağdat’ta insansız hava aracıyla gerçekleştirdiği saldırıda, Irak ve Suriye’de İran bağlantılı çoğu paramiliter grubun ardındaki güç olan İran’ın en etkili generali Kasım Süleymani öldürülmüştü.

Buna misilleme olarak İran birkaç gün sonra füze saldırısıyla Irak’taki Ayn el-Esad üssünü vurmuş ve saldırıda üste konuşlu onlarca Amerikan askeri personeli yaralanmıştı.

Bağdat’taki Yeşil Bölge’de Amerikan askerlerinin ve diğer koalisyon güçlerinin bulunduğu üsse pazar günü küçük roketlerle saldırı düzenlenmiş, saldırıda yaralanan olmamıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU