Neredeyse evrenle yaşıt cüce galaksi bulundu

Bu küçük yıldız koleksiyonu evrenin başlangıcından beri ‘yaşayan bir fosil’

Kaynak: ESA/Hubble, NASA

Bilim insanları tesadüfen küçük ve çok eski zamanlardan kalma "yaşayan fosil" galaksisi buldu.

Dünyaya yakın bir yerlerde gizlenen bu 13 milyar yıl yaşındaki yıldızlar kümesini keşfeden gökbilimcilere göre, yeni galaksi neredeyse evrenin kendisi kadar eski. 

Kümedeki yıldızların özelliklerini inceleyen araştırmacılar, diğer galaksilerden çok uzakta yer aldığı ve bundan ötürü büyük bir kısmına hiç el değmemiş olan bu yaşlı galaksiye, evrenin başlangıcındaki bir fosil ismi olan Bedin1 adını verdiler.

Keşfin en çarpıcı noktalarından biri ise bu yeni galaksinin, evrenin nasıl meydana geldiğini araştırmak açısından bir fırsat sunabileceği.

 

 

‘Tesadüfen’ keşfedildi

Bilim insanları, NGC 672 olarak bilinen yıldızların küresel bileşimindeki beyaz cüce yıldızlarına bakmak için Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanırken yeni galaksiyi keşfetti.

Araştırmacılar aslında bu yıldızları kümenin yaşını ölçmek için kullanmayı umuyordu ancak gözlemledikleri alanın kenarında küçük bir yıldız takımı gördüler.

Durumu analiz ettiklerinde, bu yıldızların baktıkları Samanyolu’nun bir parçası olan kümeye ait olmadığını ve milyonlarca ışık yılı uzaklıkta olduğunu fark etti.

Küçük boyutlu ama uzun bir galaksi olan bu yeni küme, en uzun noktasında bile sadece 3 bin ışık yılı genişliğinde ve Samanyolu'nda sadece küçük bir parça olarak yer alıyor.

Mini galaksi sönük ve karanlık olması sebebiyle gökbilimciler tarafından cüce küresel galaksi kategorisi altında sınıflandırıldı.

Cüce küresel galaksiler nadir bulunan gök cisimleri değildir, fakat yeni keşfedilen küçük galaksi birçok açıdan tuhaf özelliklere sahip.

 

 

Samanyolu'ndan yaklaşık 30 milyon ışık yılı uzaklıkta ve ona en yakın galaksiden iki milyon ışık yılı uzaklıkta olan bu yeni galaksi bulunduğu noktada oldukça yalnız kalmış. Bu da onu şimdiye dek keşfedilmiş en yalnız cüce galaksi kılıyor.  

Bu tür galaksiler küçük boyutları ve loş ışıklarına göre ayrılmasının yanı sıra, toz bulutu içerip içermediğine ve eski yıldız popülasyonuna sahip olup olmamasına göre de sınıflandırılır.

Araştırmacılar, dünyaya yakın alanlarda toplam 36 tane bu türden galaksi buldu. Bunlardan 22 tanesi kendi Samanyolu’muzun etrafındaki uydu galaksileridir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU