Kuş sürülerindeki iş bölümü incelendi: BTS ve diğer K-pop grupları gibi davranıyorlar

Yeni bir araştırma, Florida’da karışık kuş sürülerindeki iş bölümünün çeşitliliğini gözler önüne serdi

(Fotoğraflar: Mitchell Walters /Florida Doğa Tarihi Müzesi)

Ormanlık bir alana gittiğinizde pek çok farklı türden kuşun birlikte uçtuğunu ve beslendiğini görebilirsiniz. Amazon ormanlarında birlikte hareket eden 50 kuş türü bunun en çarpıcı örneklerinden biri. Peki bu karışık sürülerdeki kuşlar işbirliği mi yapıyor yoksa rekabet mi ediyor?

ABD’nin Florida eyaletinin kuzeyindeki yaklaşık 100 kuş sürüsünü analiz eden Florida Doğa Tarihi Müzesi’nden araştırmacıların yeni çalışması ikisinin de aynı anda mümkün olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanları, benzer kuş türlerinin sürü oluşturma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ve yalnız avlanmak yerine böceklerin peşine düşerken avcılardan korunmak için grup halinde çalıştıklarını gösterdi. Buna göre söz konusu türler sürü içindeki rekabeti düşük tutmak için avlanma yöntemleriyle noktalarını farklı ayarlıyor.

Florida Üniversitesi biyoloji bölümünde doktora öğrencisi ve çalışmanın başyazarı Harrison Jones, sürü dinamiklerini Kore pop gruplarına benzetilebileceğini söyledi ve ekledi:

Grubun diğer üyeleriyle anlaşabilmek için onlara yeterince benzemelisiniz ancak aynı zamanda bir alanda uzmanlaşmalısınız: Bir lider, sözleri seslendiren biri ve gitar çalan biri olmalı.

Science20'de yer alan habere göre kuşlarda da durumun aynı olduğunu söyleyen Harrison, sözlerini şöyle sürdürdü:

Birlikte takılıyorlar çünkü paylaştıkları ortak şeyler var ancak çok fazla paylaşamazlar. Mesela birinin öğle yemeğini yemişseniz başınız dertte demektir.

 

 

Kuzey Florida’daki kuşların beslenme biçimlerinin çeşitliliği ve özgünlüğü de bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. Yeni araştırma sürü analizlerinin yanı sıra bilinmeyen beslenme davranışlarının da belgelenmesini sağladı.

Örneğin Sarı Gerdanlı Ötleğen, böcekle beslenmek için palmiye yapraklarına baş aşağı asılıyor. Turuncu Gerdanlı Ötleğen ölü yaprakları karıştırırken Çam Ötleğeni de hava bitkilerini (toprakta kökü olmadan yaşayabilen bitkiler) tarıyor.

Çalışmanın ortak yazarı ve 1977’den bu yana tropik kuş türlerine dair araştırmalar yapan Scott Robinson, “Bunlar çok tropikal özellikler ve Florida gibi subtropik bir çevrede görmeyi bekleyeceğim bir şey değil” dedi.

Florida’daki sürüler 3 ila 12 farklı tür barındırırken, her sürüde 4 ila 36 kuş bulunuyor. Araştırmacılar karışık sürülere sıklıkla katılan 14 tür belirledi. Buna göre bunlardan 10’u karışık sürülerin yüzde 80’ninden fazlasında boy gösteriyor.

Kuşların vakitlerinin ne kadarını bu sürülerde geçirdiğini bilmediklerini ifade eden Jones “Uyanık oldukları zamanın neredeyse hepsini birlikte geçiriyorlar” diye ekledi.

Karışık sürüler yalnızca kuşların çiftleşme dönemleri dışında kalan kış aylarında kendini gösteriyor. Bu soğuk aylar kuşların yiyecek bulması için zorlu bir mücadele anlamına geliyor ve bu nedenle böcekleri grup halinde avlamak yaşamsal öneme sahip oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca müzenin aktardığına göre bu karışık sürülerde baykuş ya da kartal gibi avcıları gözetleyen kuş türleri bulunuyor. Bu da diğer üyelerin yiyecek bulmaya odaklanmasını sağlıyor. Üstelik avcılar da kalabalık gruplara daha nadir saldırıyor.

K-pop grupları gibi kuş gruplarının da uyum içinde hareket etmesi çok önemli. Florida Üniversitesi’nde biyoloji doktorası yapan ve makalenin yazarlarından Mitchell Walters, karışık sürülerde genellikle küçük ve hızlı türlerin baskın olduğunu belirtti. Ağaçkakan benzeri daha büyük kuşlarsa sürülere geçici olarak katılabiliyor ve sürü yer değiştirirken geride kalıyor.

Yaban ortamda uzun süre gözlem yapan araştırmacılar, yerel kuş gözlemcilerinin her türün kendi kişilikleri, hareket ve avlanma yöntemleri olduğu düşüncesinin artık bilimsel olarak da doğrulandığını ifade ediyor.

Independent Türkçe, Science20, Florida Doğa Tarihi Müzesi

 

Derleyen: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU