Türkiye'de ve dünyada Putin'in notu: Hangi ülke Rusya'yı nasıl değerlendiriyor?

33 ülkede gerçekleştirilen araştırmada Türkiye’de Rusya’ya olumlu bakanların oranı yüzde 39

Gençlerin Rusya'ya dair yaşlılara kıyasla daha olumlu görüşü olduğu belirtildi (Reuters)

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi’nin 33 farklı ülkeden kişilerle gerçekleştirdiği ankette katılımcılara Rusya’yı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i nasıl gördüklerini sordu. Rusya’ya karşı güven ortalama yüzde 30 düzeyinde seyrederken Slovakya ve Bulgaristan’da Rusya’ya dair olumlu görüş bildirenlerin oranları sırayla yüzde 60 ve yüzde 73. Öte yandan Litvanya, Polonya, Çekya ve Ukrayna’daysa oranlar tersi yönde. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’deyse Rusya’yı olumlu görenlerin oranı yüzde 39’da kaldı. Araştırma kuruluşunun raporuna göre Rusya’nın dünya genelindeki imajı pek çok ülkede zayıf. Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’daki katılımcılar Rusya’ya ve Putin’e karşı en eleştirel yaklaşan kesimi oluşturuyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki görüşlerin farklılık gösterdiği belirtilirken bu bölgelerdeki katılımcıların önemli bir bölümünün görüş belirtmediği ifade edildi. 

ABD’deyse Rusya’ya dair olumlu görüş bildirenlerin sayısının 10 yıldan fazla süredir en düşük seviyesinde olduğu görülüyor. Amerikalıların sadece yüzde 18’i Rusya’yı pozitif olarak görüyor. Bu soruya olumlu cevap verenlerin oranı 2007’de yüzde 44’tü. Öte yandan Rusların da yüzde 29’u ABD’ye dair pozitif düşencelere sahip. 

 

pew.png
Dünya genelinde Rusya'yı olumlu görenlerin oranlarının düşük olduğu görülüyor (Pew Research Center)

 

Genel olarak gençlerin yaşlılara kıyasla Rusya’ya dair daha pozitif düşündüğü ifade edildi. Örneğin Japonya’da 18 ila 29 yaşlarındakilerin yarısı Rusya’yı olumlu görürken, 50 yaş ve üstündekilerde bu oran sadece yüzde 16. Diğer 15 ülkede de gençler ve yaşlılar arasındaki farkın iki basamaklı hanelere çıktığı ifade edildi. 

Eski Sovyet bloku ülkelerindeyse bu farkın tersi yönde olduğu ifade edildi. Bulgaristan, Çekya ve Slovakya’da 50 yaş ve üstündekiler gençlere nazaran Rusya’ya karşı daha olumlu görüşlere sahip. 

Diğer yandan Putin’in dünya siyasetine dair doğru adım attığına yönelik güven duymadığını belirtenlerin oranı yüzde 60’ı buluyor. ABD’de de benzer bir tablo olduğu ifade edilse de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında belirgin bir farkın olduğu görülüyor. Cumhuriyetçiler yüzde 31 oranında olumlu görüş bildirirken bu oran Demokratlarda yüzde 10. 

 

Pew Research Center

DAHA FAZLA HABER OKU