Bekçilere kimliğini vermeyen gazeteciye para cezası

Gazeteci Kınık'a "Kabahatler Kanunu"ndan ceza kesildi

Fotoğraf: İHA

İstanbul Beşiktaş’ta kendisinden kimlik isteyen bekçilere böyle bir yetkileri olmadığını söyleyen gazeteci Ersan Kınık, götürüldüğü karakolda 04.00'a kadar tutularak, 579 TL ceza ile bırakıldı.

Bekçilere geniş yetkiler veren kanun tasarısı Meclis İçişleri Komisyonu’nda AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilirken, tasarının bu hafta Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. Ancak henüz Meclis’te onaylanmayan tasarının yetkileri bekçiler tarafından kullanılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İleri Haber’den İzel Sezer’in haberine göre, İstanbul Beşiktaş’ta bekçiler tarafından Genel Bilgi Taraması (GBT) kontrolü yapılmak istenen gazeteci Ersan Kınık, uygulamanın yasal olmadığını, tasarının henüz Meclis’ten geçmediğini söyleyerek kimliğini vermek istemedi. Bunun üzerine bekçiler olay yerine polis ekiplerini çağırdı.

Haberde “Çağırılan ekip aracından inen komiser yardımcısının yasanın Meclis'ten geçtiğini iddia etmesi üzerine bekçilere söylediklerini tekrarlayan Kınık, iddiaya göre, komiser tarafından gereksiz yere zorluk çıkarmakla itham edilerek, savcılığa çıkarılmakla tehdit edildi” bilgisi yer aldı.

Komiser yardımcısının olay yerinden ayrılmasının ardından başka bir polis ekibi gelerek Kınık ve beraberindeki iki bekçiyi Beşiktaş Karakolu'na götürdü. Burada tutanak tutulmasının ardından henüz yasalaşmamış bir kanun teklifiyle yapılmaya çalışılan uygulamaya karşı durduğu için Kınık'a Kabahatler Kanunu kapsamındaki 32. ve 40. maddeye istinaden 392 TL ve 187 TL olmak üzere iki ayrı idari para cezası kesildi.

Henüz yetkileri yok

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu'nda "Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu" teklifi kabul edildi. Komisyondan geçen teklif ile birlikte artık çarşı ve mahalle bekçileri kimlik sorabilecek. Şüpheli gördüğü araçları durdurabilecek, silah kullanabilecek, şiddet mağduru ya da tacize mağdur kalmış kadın, çocuk, yaşlı gibi kişileri koruyarak emniyet güçlerine teslim edecek, genel kolluk kuvvetlerine de yardım edecek. Ancak teklif henüz TBMM Genel Kurulu’ndan geçmediği için bekçilerin elinde olmayan yetkileri kullanması kanunsuz olarak değerlendiriliyor.

 

İleri Haber, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU