Bekçiler kanunun çıkmasını bekleyemedi, vatandaşlara kimlik sormaya başladı

Bekçilerin kimlik sorabilmesi için teklifin komisyondan değil, TBMM’den geçmesi gerekiyor

Fotoğraf: İHA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu'nda "Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu" teklifinin kabul edilmesinin ardından Kırıkkale'de görev yapan gece bekçileri kimlik sorgulamaya başladı. Ancak bekçilerin kimlik sorabilmesi için teklifin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüp vekillerin onayını alması gerekiyor.

Çarşı ve mahalle bekçilerine halka yardım, vatandaşlara kimlik sorabilme yetkisi ile adli görevler verilmesi gibi düzenlemeleri içeren Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi.

AW927195_03.jpg
Fotoğraf: İHA


Bu kapsamda Kırıkkale'de görev yapan çarşı ve mahalle bekçileri, kentin huzur ve güvenliğini sağlayan genel kolluk kuvvetlerine destek olmak amacıyla şüpheli gördükleri vatandaşların kimliği üzerinden Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yapmaya başladı.

İhlas Haber Ajansı'nın (İHA) abonelerine geçtiği fotoğraflarda bekçilerin maç izleyen kişileri "şüpheli" olarak gördüğü anlaşılıyor.

AW927195_02.jpg
Fotoğraf: İHA


Komisyondan geçen teklif ile birlikte artık çarşı ve mahalle bekçileri kimlik sorabilecek. Şüpheli gördüğü araçları durdurabilecek, silah kullanabilecek, şiddet mağduru ya da tacize mağdur kalmış kadın, çocuk, yaşlı gibi kişileri koruyarak emniyet güçlerine teslim edecek, genel kolluk kuvvetlerine de yardım edecek.

 

İHA

DAHA FAZLA HABER OKU