Süper güneş fırtınalarının Dünya'yı 25 yılda bir vurduğu hesaplandı

Birleşik Krallık'tan bilim insanları "süper büyük güneş fırtınalarının" Dünya'yı 25 yılda bir vurduğunu, daha az şiddetli olanlarının da 3 yılda bir gezegenimize çarptığını hesapladı

Güneş fırtınlarına Güneş'te yaşanan püskürme ve patlamalar neden oluyor (AP)

Yeni bir bilimsel çalışmaya göre elektronik ekipmanlara büyük zarar verebilecek güçteki güneş fırtınaları her 25 yılda bir Dünya'ya çarpıyor.

Daha az güçteki ancak yine zarar verme kabiliyeti olanlarıysa her üç yılda bir Dünya'ya ulaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hesaplama Warwick Üniversitesi ve Britanya Antarktika Araştırmaları'ndan bilim insanlarının yaptığı çalışma sonucunda elde edildi.

Güneş fırtınaları, iletişim cihazları, havacılık ekipmanları, güç nakil şebekeleri ve uydular gibi elektronik aletleri bozabiliyor.

Araştırmacılar çalışmada bu güçlü elektromanyetik fırtınaları iki gruba ayırdı: "Süper büyük fırtınalar" ve "Şiddetli süper fırtınalar".

Daha güçlü olanlarının ortalama olarak her 25 yılda, daha zayıf ancak yine de tehlike arz edenlerinin de ortalama olarak her 3 yılda bir Dünya'yı vurduğu belirtildi.

"Geophysical Research Letters" adlı bilimsel yayında yayımlanan çalışmada 150 yıl geçmişe kadar giden güneş fırtınaları incelendi. 

Çalışmada "şiddetli manyetik fırtınaların son 150 yılda 42 kez yaşandığı yani yaklaşık her 3 senede bir görüldüğü, daha güçlü "büyük süper fırtınalarınsa" son 150 yılda 6 kez yaşandığı yani her 25 yılda bir gerçekleştiği bulundu.

Sadece birkaç gün sürseler de bu fırtınalar modern teknolojiye büyük zarar veriyor. Tarihsel verilere yaklaşımda yeni bir yöntem sunan bilimsel araştırmanın bu süper fırtınaların yaşanma ihtimalleri ve gelecekte yaşanacak olanalr hakkında daha iyi bir kavrayış sunması bekleniyor. 

Çalışmanın baş yazarı, Warwick Üniversitesi'nden Profesör Sandra Chapman da "Bu süper fırtınalar nadir olaylar ancak yaşanma sıklıklarını hesaplamak, kritik önemdeki ulusal altyapıyı korumak için gereken risk azaltma planında önemli rol oynuyor" dedi.


Güneş fırtınaları nedir?

Güneş fırtınaları aynı zamanda jeomanyetik fırtınalar diye de adlandırılıyor. Güneş'teki püskürme ve patlamalar sonucu uzaya yayılan parçacıklar nedeniyle olur. Bu yüksek enerjili parçacıklar Dünya'nın manyetik alanına vurunca fırtınaya yol açarlar.

En ünlü jeomanyetik fırtına 1859'daki  Carrington Olayı'ydı. Bu aynı zamanda şu ana kadar kaydedilen en güçlü güneş fırtınası. Dünyanın farklı noktalarındaki telegraf sistemlerini bozan fırtına yangınlara neden olmuş hatta bazı telgraf operatörlerinin çarpılmasına yol açmıştı.

Daha yakın zamanlı bir diğer güneş fırtınasıysa Quebec'te güç nakil şebekesinde bozukluğa neden olmuş ve Teksas eyaletinden bile görülen güçlü kuzey ışıkları yaratmıştı.

Bilim insanları Carrington Olayı'ndaki kadar güçlü bir güneş fırtınasının bugün gerçekleşmesi halinde ,gökyüzündeki uyduların da zarar göreceği tahminiyle, milyarlarca hatta trilyonlarca dolar zarara neden olacağı uyarısında bulunuyor. 

 

Indpendent Türkçe, Universe Today

DAHA FAZLA HABER OKU