İstanbul "inançlı" Ankara ve İzmir "çalışkan" başkan istiyor

İstanbullulara "Nasıl başkan istersiniz?" diye soruldu. Bin kişinin 491'i "inançlı-müslüman" yanıtını verdi

Kadir Has Üniversitesi, her sene yaptığı Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması'nın 2018 sonuçlarını duyurdu. Araştırma yerel seçimlerden önce olunca soruların bir bölümü de başkan adaylarına yönelik soruldu. 26 şehirde, 18 yaş üstü, bin kişi ile yapılan görüşmelerde İstanbul, İzmir ve Ankara seçmeninin başkan kriterleri şöyle şekillendi. 

İstanbullu inançlı, Ankara ve İzmirli çalışkan istiyor

Ankete katılanlara "Büyükşehir Belediye Başkanı hangi özelliklere sahip olmalıdır?" sorusu soruldu ve verilen şıklar üzerinden değerlendirmeleri istendi. 

İstanbullularda yüzde 49,1 ile "inançlı-müslüman" seçeneği en çok tercih edilen oldu. İkinci sırada ise "çalışkan" geldi. 

Ankara ve İzmirliler yanıtlarını "çalışkan" kriterinden yana kullandı. Ankara yüzde 73, İzmir yüzde 65,5 oranında "çalışkan" olsun dedi.
 


Yapılan araştırmada ekonomik durum da irdelendi. İşsizlik ve hayat pahalılığı 2018'de Türkiye'nin en önemli ilk iki sorunu olarak belirlendi. 

Verilen yanıtlara göre 2017’de yüzde 17’lik oranla en önemli üçüncü sorun olarak görülen işsizlik yüzde 27 ile birinci, yüzde 13,2'den yüzde 17,8'e yükselen hayat pahalılığı ikinci, FETÖ ise yüzde 16,2 ile ilk üçüncü sırada yer aldı. 

Son bir yılda ekonomide yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği soruya yanıt veren katılımcıların yüzde 57,1’i ekonominin daha kötüye gittiği görüşünü savundu. Yüzde 21,9’luk kesim ise hiç etkilenmediğini belirtti.

Türkiye’de yaşamaktan mutlu olanların sayısı azalıyor

Ankete "Türkiye’de yaşamaktan duyduğunuz memnuniyet seviyenizi öğrenebilir miyim?" sorusu da soruldu. 

Yüzde 38,8 ‘mutluyum’ cevabını verirken, yüzde 19,8'in yanıtı ‘mutsuzum’ oldu.

Türkiye’de yaşamaktan en mutlu kesimin AK Parti seçmenleri olduğu, MHP, CHP ve HDP seçmenlerinin ise oransal olarak ‘ne mutlu ne mutsuz’ olduğu sonucu araytırmada çıkan bir diğer sonuç. 

İmkânı olması durumunda yurtdışında yaşamayı tercih edenlerin oranı ise yüzde 20. Bunu etkileyen en önemli faktörün ekonomi olduğu kaydedildi. Yurtdışında yaşamayı tercih edenlerde ilk sırada yüzde 33 ile HDP seçmeni geliyor. Onu yüzde 21,7 ile CHP, yüzde 17,9 ile MHP ve yüzde 10,1 ile AK Parti seçmenleri takip ediyor. Genel orana bakıldığında Türkiye’nin yüzde 60,4’ü yurtdışında yaşamayı tercih etmiyor. 
 


 

DAHA FAZLA HABER OKU