Kız çocukları dil derslerinde erkeklerden daha başarılı

Rapor, hükümetin modern yabancı dilleri kavrama ve konuşmada "süregelen cinsiyete dayalı farklılıkla" mücadele etmesi gerektiğini belirtti

Araştırmaya göre kız çocuklarının yarısına kıyasla erkeklerin sadece yüzde 38'i dil sınavına giriyor (Pikrebo)

Birleşik Krallık'taki Genel Orta Öğretim Sertifikası'nın (GCSE) dil sınavında, kız çocuklarının geçer not alma oranının erkeklerin "iki katından fazla" olduğunu ortaya koyan bir çalışma yayımlandı.

British Council'ın raporuna göre bir öğrencinin cinsiyeti, sınavlardaki başarısında diğer dezavantajlardan daha güçlü bir etmen.

Rapor, hükümetin modern yabancı dillerdeki "cinsiyete dayalı süregelen farklılığın" derhal üzerine gitmesi ve erkek çocukların yetersiz katılımının üstesinden nasıl geleceğine dair bir plan ortaya koyması gerektiğini belirtti. 

Eğitim Politikası Enstitüsü'nün (EPI) yürüttüğü araştırma, erkek çocukların dil dersi alma olasılığının kız çocuklarından çok daha düşük olduğunu tespit etti. 2018'de kız çocuklarının yarısına kıyasla erkeklerin sadece yüzde 38'i GCSE'de dil sınavına girdi.

Modern yabancı dil ve bilim kavrayışını artırmak için hükümet, The English Baccalaureate (EBacc) (matematik, İngilizce, bilim, yabancı dil ve tarih ya da coğrafya öğrenimi alan öğrenci sayısına göre okulları ölçen bir gösterge) uygulamasını başlatmıştı.

Buna rağmen GCSE'de dil sınavına giren öğrencilerin oranı düşmeye devam etti. Araştırmacılar, hükümet politikalarının cinsiyet farklılığının üstesinden gelmeye yardım edeceğine dair kanıtların yetersizliğine yönelik uyarıda bulunuyor.

Dezavantaj ve önceki kazanım gibi faktörler göz önüne alındığında, kız çocuklarının GCSE dil sınavına girme ve sınavda en az 4 (eski C'ye denk) alma olasılığı erkek çocuklarının iki katından daha fazla.

Raporun yazarı ve EPI'da kıdemli araştırmacı Bobbie Mills şunları söyledi:

Yabancı diller, hükümetin temel EBacc grupları arasında büyük cinsiyet ayrımına sahip tek konu olarak öne çıkıyor. Erkek çocukları, GCSE dil sınavına giriş oranında kız çocuklarına yakın ancak sınava girenler performans konusunda çok geride kalıyor. Hükümet, 2022'ye kadar EBacc'ta okuyan öğrencilerin oranını yüzde 75'e çıkaracak iddialı bir hedef belirledi. Bu hedefe yönelik herhangi bir ilerleme kaydetmek istiyorsa, dil alanındaki devasa cinsiyet farklılığını nasıl ele alacağını acilen açıklığa kavuşturmalı. Yabancı dil alanına girişleri artırmaya yönelik mevcut girişimlerin bu farkı daraltacağına dair kanıt yok.

Milli Eğitim Sendikası'nın Eş Genel Sekreteri Kevin Courtney şunları söyledi: "Cinsiyete yönelik basma kalıp fikirler hem erkek hem de kız çocuklarının fırsatlarını sınırlıyor.

Okullar, tüm öğrencilere geniş ve dengeli bir müfredat sağlamak için çok şey yapıyor, ama bu raporun da gösterdiği gibi cinsiyet, GCSE'de öğrencilerin seçtiği konuları şekillendirmeye devam ediyor. Kız çocuklarının dil, erkek çocuklarının fizik eğitimi alması daha muhtemel ve bu cinsiyet önyargıları her ikisinin de yaşam fırsatlarını sınırlıyor.

Courtney hükümetin sağladığı fonun yetersizliğinin ve öğretmen eksikliğinin sorunları kötüleştirdiğini ekledi.

 

 

Okul ve Kolej Başkanları Birliği'nin Genel Sekreteri Geoff Barton, okulların erkek çocukların dil öğrenmesiyle ilgili sorunları ele almak için "ellerinden gelenin yaptığını" söyledi.

Barton şöyle devam etti:

Dil öğreniminde istisnai bir sorun var çünkü hükümet, okulların umutsuzca öğretmen ve fon eksikliği çektiği, GCSE değerlendirmesinin ve A almanın çok zor olduğu gerçeklerine değinmeden, okul performans önlemleri vasıtasıyla giriş oranlarını artırmaya çalışıyor.

Sınavları düzenleyen kurum Ofqual kasımda, Fransızca ve Almanca'da GCSE notlandırma kriterlerinin gelecek yaz itibarıyla yeniden düzenleneceğini duyurmuştu.

Yüksek not almanın çok zor olduğu inancıyla öğrencilerin dil eğitimi almaktan caydırıldıkları endişesiyle dersler, daha yumuşak biçimde notlandırılacak. 

Eğitim Bakanlığı'ndan sözcüsü şunları söyledi: "Daha fazla öğrencinin dil eğitimi almasını sağlamaya kararlıyız, bu yüzden dil dersleri 3-9 yaşlarındaki tüm çocuklar için ulusal müfredatta artık zorunlu.

EBacc'ın yürürlüğe girmesi de GCSE'de dil öğrenimi alanların düşüşünü durdurdu (2010'daki yüzde 40'lık oran 2019'da yüzde 47'ye yükseldi). GCSE düzeyinde modern yabancı dil öğrenimi alan erkek çocukların oranı, bu süre zarfında büyük oranda sabit kaldı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/education

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU