Londra’da Müslüman kız öğrencilere yönelik ırkçı video tepki çekti

Görüntülerde videoyu çeken adamın Nazi örneği vererek kızların kısırlaştırılması çağrısında bulunduğu duyuluyor

Londra’da Müslüman kız öğrencileri takip ederek kızların kısırlaştırmaları çağrısında bulunan bir adamın "rahatsız edici" videosu polis tarafından araştırılmaya başlandı.

Sosyal medyada yayılan görüntülerde adam Londra’nın doğusundaki Bow bölgesinde bir otobüsten inerken görülüyor. Tam bu sırada aralarında başörtüsü takmış kız öğrencilerin de bulunduğu bir grup yakındaki okuldan çıkıyor.

Kızların arasına karışıp yolda yürümeye başlayan adamın onlara “s…….ın sıçanları gibi yavrulayacak kara a….lar” dediği duyuluyor.

 

 

Adam bir yandan kızların görüntülerini çekerken bir yandan da şu ifadeleri kullanıyor:

“Burası İngiltere’ydi. Bunlar hepimizi ….cek. Sanırım yaşlı doktor Mengele gibi bir şey düşünmek zorunda olabiliriz. Böylece …..lar çoğalamazlar.”

Adam videoda Auschwitz’deki SS doktoru Josef Mengele’den bahsediyor. Tutsaklar üzerinde ölümcül deneyler yapan ve gaz odalarına gönderilecek kurbanları seçen Mengele, Yahudi kadınlar üzerinde cerrahi, X-ışınları ve kimyasallar içeren zorlu kısırlaştırma yöntemlerini test ediyordu.

İngiltere’de İslamofobi olaylarını takip eden Tell Mama adlı grup, videoyu “çok rahatsız edici” olarak nitelendirdi. Sosyal medyada da izleyiciler yaptıkları yorumlarla şaşkınlıklarını ve rahatsızlıklarını ifade ettiler.

Videodaki öğrencilerin, 11-18 yaşlarındaki çocukların gittiği devlete bağlı bir meslek okulu olan Merkez Vakfı Kız Okulu’ndan oldukları belirtildi.

Londra’daki Tower Hamlets bölgesinin Belediye Başkanı John Biggs ve yerel meclis üyesi Asma Begum ise okula destek verilmesinin teklif edildiğini bildirdi.

Yayınlanan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bu kışkırtıcı konuşmayı kınıyoruz. Tower Hamlets dünyanın her tarafından insan için bir yuva ve göçmenlikle zenginleşmiş tarihimizle övünüyoruz. Bu tür bir negatiflikle daima mücadele edeceğiz ve tüm toplumumuzu savunacağız.”

Metropolitan Polis Teşkilatı’ndan bir sözcü polisin videonun kaynağını araştırdığını belirterek şöyle devam etti:

“25 Ocak Cuma günü polis internette yayınlanmış ırkçı ve hakaret dolu bir video görüntüsünün haberini aldı. Görüntünün Tower Hamlets’da çekilmiş olduğu düşünülüyor. Görüntüde bazıları başörtüsü takan kız öğrenciler görünüyor. Videoda hakaret ve saldırı dolu yorumlarda bulunan bir erkek sesi duyulabiliyor.  Çocuklar, görüntülerinin kaydedildiğinden haberleri yokmuş gibi görünüyor. Polise konuyla ilgili hiçbir suçlama gelmedi. Araştırmalar devam ediyor.”

İngiltere ve Galler genelinde din kaynaklı nefret suçlarının bir yılda yüzde 40 artış gösterdiği bildirilmişti. 2017 -2018 süresince kayda geçmiş suçların yarısından fazlası Müslümanları hedef alıyor.  İnsan hakları izleme örgütleri Müslüman aleyhtarı fanatikliğin yaygınlaştığı uyarısında bulunuyor.

İngiltere’de terörle mücadelen sorumlu üst düzey polis yetkilisi, dini nefret suçlarındaki dramatik artışın, aşırı sağ kanattan gelen artan terör tehdidi için “dolaylı bir ölçü” olduğunu vurgulamıştı. Öte yandan geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma, İslamofobik mitlere olan inancın arttığını ortaya koymuştu. Buna göre, İngiliz halkının neredeyse üçte biri ülkede Müslüman olmayanların giremediği bölgeler olduğuna inanıyor.  


https://www.independent.co.uk/news/uk/crime

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU