Vuhan virüsünün kaynağı yarasa çorbası mı?

Çinli bilim insanları ülkede yüzlerce kişiye bulaşan ve 17 kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüsünün ya da kısaca "Vuhan virüsünün" insanlara yarasa ya da yılanlardan bulaşmış olabileceğini duyurdu

Londra'daki Imperial College'dan bilim insanları çarşamba günü yaptıkları hesaplamada Vuhan kentinde virüsün bulaştığı kişi sayısının 4 bin olabileceğini duyurdu (AFP)

Çin'de ortaya çıkan Vuhan koronavirüsünün (Vuhan CoV) kaynağı yılanlar ya da yarasalar olabilir.

AFP'nin aktardığına göre salgının başlamasından sonra virüsün gen haritasını inceleyen bilim insanları yaptıkları iki çalışmada yarasaların oynadığı role işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi'nin sponsoru olduğu Science China Life Sciences adlı bilimsel yayında salı günü yayımlanan çalışmada bilim insanları yeni virüs türünün diğer virüslerle ilişkisini inceledi. 

Çalışmada Vuhan virüsünün yarasalarda varolan bir virüsle yakından ilişkili olduğu ortaya çıktı. 

Çin'deki farklı kurumlardan araştırmacıların yazdığı makalede "Yarasaların Vuhan CoV'un doğal konağı olabileceği mantıklı bir akıl yürütme ama büyük ihtimalle yarasalardan insanlara aktarımı sürecinde bir ara konak ya da konaklar var" dendi.

Çalışmada bu ara konakların hangi hayvan olabileceğine dair bir açıklama yer almasa da çarşamba günü Journal of Medical Virology adlı bilimsel yayında konuyla ilgili yapılan bir başka çalışmada olası failin yılanlar olabileceği ifade edildi. 

Makalede "Potansiyel bir virüs rezervuarı arayışında kapsamlı karşılaştırma ve DNA sekans analizi gerçekleştirdik. Analizimizin sonuçları en olası vahşi hayvan rezervuarının yılanlar olduğunu gösterdi" dendi. 

Ancak araştırmacılar vardıkları sonuçların "hayvan modellerinde deneysel çalışmalarla daha ileri doğrulamalara muhtaç" olduğunu da vurguladı. 

İki çalışmada da virüsün hayvanlardan insanlara nasıl bulaşmış olabielceğine dair bir açıklama yer almadı.

Virüsün ortaya çıktığı şehir Vuhan olsa da Çinli yetkililer hala salgının ortaya çıktığı yeri net olarak belirleyemediklerini açıklamıştı. 

Ancak virüsün çıkış yerinin Vuhan'da canlı tilki, timsah, dev semender, kurt yavrusu, yılan, sıçan, kirpi gibi hayvanların da yasadışı olarak satıldığı bir deniz ürünleri pazarı olduğu sanılıyor.

Çin'de 2002 ve 2003 yıllarında 600'den fazla kişinin ölümüne yol açan SARS (şiddetli akut solunum yetersizliği sendromu) virüsü misk kedisi etiyle bağlantılıydı.

Çin ve diğer pek çok Asya ülkesinde yarasa ve misk kedisi gibi hayvanlar yiyecek olarak tüketilebiliyor. 
 


Virüsün bulaştığı kişi sayısı 600'e yaklaştı

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıklamasına göre Vuhan virüsünün bulaştığı kişi sayısı 571'e yükseldi.

Ülke genelindeki 25 farklı eyalet ve kentte yeni koronavirüs bulaşan kişilerden 95’inin durumunun ağır olduğu bildirdi. Bugüne kadar virüsten hayatını kaybedenlerin sayısıysa 17'ye ulaştı.

Ölenkerin en gencinin 48, en yaşlısınınsa 73 yaşında olduğu açıklandı. 

Öte yandan, virüsün bulaştığı kişilerle temasa geçen 5 bin 897 kişiden 4 bin 928’i müşahade altına alındı.

 Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Makao Özel İdari Bölgesi’nde birer kişide saptanan virüs, bununla birlikte ABD, Japonya, Güney Kore’de birer kişide, Tayland’da da üç kişide tespit edildi.

 Vuhan ve Huanggang tecrit altına alındı

Virüsün ortaya çıktığı Hubei eyaletinin başkenti Vuhan 'da salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler arasına ulaşımın durdurulması da eklendi. Kentte otobüs, metro, feribot seferleriyle hava yolu ve demiryollarının dış hat seferleri ikinci bir talimata kadar kapatıldı.

 Vuhan yerel hükümet departmanlarından yapılan açıklamayla halktan “özel bir nedeni olmaması durumunda” şehri terk etmemesi ve tüm halkın maske takması talep edildi.

Bu arada, 11 milyon nüfuslu kente 22 Ocak-8 Şubat tarihleri arasında grup tur hizmeti verecek bütün turizm acentelerinin faaliyetleri ikinci bir açıklamaya kadar askıya alındı.

Yerel hükümet ayrıca kentteki turizm destinasyonları ve otellerin 8 Şubat’tan önce büyük çaplı etkinliklerini askıya alması talimatı verirken, söz konusu önlemlerin “virüsün yayılmasını etkili bir şekilde kesmek için” alındığını kaydetti.

Çin Sanayi ve Enformasyon Bakanlığı, Vuhan virüsü nedeniyle büyük çaplı maske taleplerinin karşılanması için maske üretimi konusunda acil durum koordinasyonu başlattı. Bakanlığın tüm eyaletlerde maske üretimini hızlandırmak için yerel maske üreticilerini koordine edeceği belirtildi.

Çin’de yeni tip koronavirüs salgını Icou şehrinde de toplu ulaşımı durdurdu. Hubey eyaletine bağlı Huanggang yerel hükümeti de kentte toplu ulaşımın gece yarısı itibarıyla duracağını bildirdi.

Hükümet, özel bir durumu olmayan vatandaşların şehirden çıkışının askıya alınacağını duyurdu. Ayrıca şehirdeki, tüm sinema, internet kafe, turizm ve eğlence mekanları ikinci bir açıklamaya kadar çalışmayacak. 

DSÖ bugün acil toplanıyor

Yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

İlk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanıyor.

Yeni koronavirüs ilk olarak Vuhan'da 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Virüs, SARS virüsüne yüzde 80 benzerliği bulunmasıyla halkta tedirginliğe yol açmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde bugüne kadar 8 binden fazla kişide SARS virüsü görülürken bunlardan 775’i hayatını kaybetti. 2004'ten beri yeni SARS vakası görülmüyordu.

DSÖ bugün virüs nedeniyle küresel acil durum ilan edip etmeyeceğine yapacağı toplantı sonrası karar verecek. Eğer küresel acil durum ilan edilirse salgın diğer ülkeler için de risk teşkil eden "olağanüstü durum" olarak nitelenecek ve koordineli uluslararası yanıt gerekecek.

 

Independent Türkçe, AFP, AA, AP

DAHA FAZLA HABER OKU