Britanyalı uzmanlar: Ölümden sonra sperm bağışına izin verilmeli

Birleşik Krallık'tan uzmanların yaptığı bir çalışmada ülkede çocuk sahibi olamayan çiftlerden gelen ve giderek artan talep karşısında ölen erkeklerin spermlerinin bağışlanmasına izin verilmesi gerektiği savunuldu

Paris'teki bir laboratuvarda azotlu soğutma sisteminde saklanan dondurulmuş sperm örnekleri (Reuters)

Tıp uzmanları Birleşik Krallık'ta yaşayanların öldükten sonra spermlerinin bağışlanmasına izin verilmesi gerektiğini savundu.

Zira ülkede giderek daha fazla çocuk sahibi olamayan çift donör arayışını sürdürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Journal of Medical Ethics adlı bilimsel yayında bugün yayımlanan makalede bilim insanları, erkeklerin öldükten sonra spermlerini bağışlamasının hem olanaklı hem de etik açıdan kabul edilebilir olduğunu vurguladı.

Bilim insanları bu işlemin tıpkı başka insanların acısına son veren organ ve doku nakli gibi görülmesi gerektiğini savundu.

Makaleyi yazan Leicester Üniveristesi'nden Nathan Hodson ve Manchester şehrindeki Wythenshawe Hastanesi'nden Joshua Parker kısırlığın hayati tehlike yaratmadığını ancak büyük acıya yol açtığını belirtti. Yazarlar ayrıca kornea nakli gibi "yaşam kalitesini artıran" nakillere izin verildiğini hatırlattı.

 Parker ve Hodson makalelerinde ölen kişiden spermlerin 48 saat sonra alınaması halinde bile bu kişilerin spermlerinin sağlıklı hamilelikle ayrıca sağlığı ve gelişimi normal çocuklarla sonuçlandığını gösteren çalışmalara atıf yaptı. 

Birleşik Krallık her yıl binlerce sperm örneği ithal ediyor

Birleşik Krallık'ta bu konda yüksek olan talep giderek artsa da sperm donörü sayısında eksiklik yaşanıyor.

Makalenin yazarları Birleşik Krallığın resmi rakamlara göre her yıl ABD'deki sperm bankalarından 4 bin, Danimarka'dan da 3 bin sperm örnağinin ithal edildiğini ayıca diğer Avrupa ülkelerinden de alım yapıldığını yazdı.

Ölen kişinin spermleri cerrahi müdahaleyle ya da prostata elektrik akımı verilerek alınabiliyor. Alınan örnekler ardından donduruluyor ve ihtiyaç duyulana kadar saklanıyor. 

 

Indpendent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU