Araştırma fonunu striptiz kulüplerinde ve barlarda harcamakla suçlanan profesör, hakim karşısına çıkacak

Bölge başsavcısı, araştırmacının fonları çalarak üniversiteye "ihanet ettiğini" söyledi

Chikaodinaka Nwankpa araştırma fonlarını kişisel eğlencesi için kullanmakla suçlanıyor (Philadelphia Emniyet Müdürlüğü)

Bir üniversite profesörü, araştırma ödeneğinden 100 bin doların üzerinde para çalıp, striptiz kulüplerinde, iTunes satın alımlarında, yemeklerde ve diğer masraflarda harcadığı iddiaları yüzünden cezai suçlamalarla karşı karşıya.

Philadelphia Bölge Savcılığı'na (DAO) göre, Philadelphia'daki Drexel Üniversitesi'nde araştırma profesörü olan 57 yaşındaki Chikaodinaka  Nwankpa, bu hafta, "kanunsuz alımla hırsızlık" ve "aldatma yoluyla hırsızlıkla" suçlandı.

Nwankpa, Drexel Üniversitesinin mühendislik bölümünün de eski başkanı. Ödenek parasının başlangıçta nasıl kullanılması amaçlandığı belli değil.

Bölge Başsavcısı Larry Krasner, "Nwankpa, araştırma amacıyla tahsis edilen 10 binlerce doları uygunsuz ve cezai olarak kendi kişisel eğlencesine aktardı" dedi.

Drexel Üniversitesi'ne ve eğitmek için para aldığı, ders ücreti ödeyen öğrencilere ihanet etti.

Savcılık tarafından yapılan açıklamada, araştırma profesörünün harcadığı iddia edilen paranın, bir hesap denetiminde 2010-2017'ye ait birden fazla “makbuzsuz” alımın görülmesiyle fark edildiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ödeneğinden 185 bin dolar (yaklaşık 1 milyon 90 bin TL) çalmakla suçlanan Nwankpa'nın, striptiz kulübü harcamalarını yiyecek ve içecek masrafı olarak göstermeye çalıştığı iddia ediliyor.

İddiaya göre yetişkinlere yönelik eğlence mekanlarına 96 bin dolardan (yaklaşık 560 bin TL) fazla harcayan Nwankpa, iTunes satın alımlarına da 89 bin dolardan (yaklaşık 520 bin TL) fazla para harcadı.

Hakkında soruşturma başlatılmasının ardından idari izne alınan Nwankpa, sonrasında da istifa etti.

Krasner yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Büromuzun ekonomi suçları biriminin kapsamlı soruşturmasından sonra Nwankpa, mahkemeye çıkmak ve suçlarına bir cevap vermek zorunda kalacak.

Bu, Nwankpa'nın "centilmenler kulübü" denen kulüplerde şüpheli harcamalar yapmakla ikinci suçlanışı. Üniversite, federal hibelere yönelik 10 yıllık uygunsuz harcama iddiaları yüzünden Adalet Bakanlığı'na ekim ayında 189 bin 62 dolar ödemek zorunda kalmıştı.

Adalet Bakanlığı, Temmuz 2007 ve Aralık 2017 arasında harcanan paranın çoğunun Philadelphia bölgesindeki striptiz kulüplerine gittiğini tespit etmişti.

Bölge Başsavcısı William M. McSwain, "Bu olay, rezil ve cüretkar sahtekarlıklara ve kamu fonlarının utanç verici biçimde kötüye kullanımının bir örneği" demişti.

Bu ödenekleri sağlayan ajanslar, bu paranın kişisel eğlence için değil, kamu yararı için enerji ve deniz teknolojisindeki ilerlemelerde kullanılmasını bekliyor.

Savcılar, Nwankpa'nın ekimde Drexel'e 53 bin 328 doları (yaklaşık 300 bin TL) geri ödediğini söylemişti.

Yeni soruşturma kapsamındaki suçlamalar yüzünden gözaltında tutulan Profesör, bu hafta 25 bin dolarlık (yaklaşık 140 bin TL) kefalet ödeyip pasaportunu teslim ettikten sonra serbest bırakıldı. Nwankpa'nın ön duruşması 29 Ocak'ta görülecek.

Nwankpa her iki suçlamadan da hüküm giyerse 14 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir ve 10 binlerce dolar para cezası ödemek zorunda kalabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU