Yurt dışı emeklilik uzmanı avukat Biçer: 30 bin gurbetçinin emekliliği iptal edildi, yetkililer uyarmakta geç kaldı

Avukat Mehtap Biçer, 30 bin gurbetçinin emekliliğinin iptaline neden olduğu öne sürülen sahte emeklilik şirketleriyle ilgili yetkililerin vatandaşı uyarmakta geç kaldığını öne sürdü. SGK yetkilisi ise iptal iddialarını yalanladı

Gurbetçilerin en büyük hayallerinden biri de Türkiye'de de emekli olabilmek / Fotoğraf: AA

Türkiye’den emekli olabilmek yurtdışında yaşayan milyonlarca gurbetçi Türk’ün hayali.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre bu hayal için yola çıkan binlerce gurbetçi kötü bir sürprizle karşılaştı.

Sözcü’nün haberine göre “Sizi, 3 bin 600 günden, daha az prim ödeyip daha yüksek maaş alarak emekli edeceğiz” diyerek kurulan sahte emeklilik şirketlerine para ödeyen 30 bin gurbetçinin emekliliğinin iptal edildiği bu sayının daha da yükseleceği öne sürüldü.

Habere göre iptallerin nedeni ise sayıları artan paravan şirketlerin kişilerle ilgili SGK’ya sahte belge ve yanlış bilgi vermesi.

İddialara göre binlerce kişinin gerçek olmayan şirkerler üzerinden sigortalı gösterildiğini tespit eden SGK, şimdi bu kişilerin emekliliğini iptal ediyor.

 

mehtap biçer.jpg
Mehtap Biçer / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Avukat Biçer: 30 bin emeklilik iptali oldu, 100 bini bulabilir

Türkiye – Almanya arasında avukatlık yapan, yurtdışından borçlanma yoluyla emeklilik konusunda çalışmaları bulunan Avukat Mehtap Biçer, haberde yer alan 30 bin kişinin emekliliğinin iptal edildiği iddiayı doğruladı. Biçer’e göre iptallerin sayısı 100 bini bulabilir.

Her şey 2008’deki değişiklik ile başladı

Peki iddiaya konu olan iptaller nasıl başladı? Biçer, sorunun başlangıcının 2008’de başladığını belirterek söze şöyle başladı:

2008 yılı Nisan ayında Yurtdışı Borçlanmayı düzenleyen yasada köklü bir değişiklik oldu, SSK üzerinden emekli olabilmek için ancak borçlanma yapmadan önce mutlaka Türkiye’de bir gün SSK’lı çalışma gerekiyordu,  çalışma yok ise borçlanma Bağ-kur üzerinden yapılabiliyordu. Ayrıca da prim miktarları artırılmıştı. 2008 nisan ayı öncesi vatandaşlar yurtdışı borçlanmayı SSK’lı olarak  direkt yapabiliyorlardı. SSK’lı olarak emekli olacaklar hem daha az prim yatırıyor hem de daha fazla aylık alıyorlardı.

2014 yılında tanınan kolaylık süreci hızlandırdı

Süreçte ikinci önemli adım ise SGK’nın 2014 yılında yayınladığı genelge ile geldi. Genelgede “Yurtdışında çalışan kişilerin, ücretli sigortalı izinde  Türkiye’de usulüne uygun gerçek SSK’lı olarak çalışmalarını kabul edeceğini hizmet çakışması olarak kabul etmeyeceğini” belirtiyordu.

gurbetçi.jpg
Onbinlerce gurbetçi Türkiye'den emekli / Fotoğraf: AA

 

“Pek çok gurbetçi borçlanmaya gitti”

Biçer bu genelgenin gurbetçi vatandaşları SSK’lı olarak çalışıp ondan sonra yurtdışı borçlanmaya ittiğini belirterek, “Aslında buraya kadar hiçbir sorun yoktu, vatandaşlar  Türkiye’de bulundukları sırada gerçek işyerlerinde kısa bir sürede olsa fiili çalıştıklarında yasal olarak SSK’lı olarak emekli olabiliyorlardı” diye konuştu.

“Size çalışacak işyeri bulacağız diyen kişiler çıktı”

İşte ne olduysa bundan sonraki süreçte oldu. Biçer yaşananları şöyle anlattı:

İşte tam da bu noktada , vatandaşlara size çalışacak işyeri bulacağız  diyen bir takım kişiler de ortaya çıktı. SSK’lı çalışacak işyeri bulmakta zorlanan vatandaşlara bu durum kolay geldi ve bu kişiler aracılığıyla sigortalı gösterildiler ve yurtdışı borçlanma primlerini ödediler.

“Gerçek olmayan şirketler üzerinden sigortalı gösterildiler””

“Aslında bu durumu sağır sultan bile duydu, ancak hiçbir yetkili ne Türkiye’de ne yurtdışında bu duruma dur demedi, vatandaşları bilgilendirmedi” diyerek duruma isyan eden Biçer sözlerini şöyle devam ettirdi:

Bu süreç neredeyse 10 yıl kadar sürdü, onbinlerce adı geçen kişi ve kuruluşlar aracılığı  gerçek olmayan şirketler üzerinden SSK’lı gösterilerek yaptırılarak  yurtdışı borçlanma işlemlerini yaptılar, bir kısmı emekli aylığı almaya başladı.

“Bu yolla emekli olanların sayısı 150-200 bin”

Biçer’in verdiği bilgiye göre usulsüz emekliliklerin iptal edilmesi sürecinin bir yıl önce başladığını belirterek, bu yolla emekli olanların sayısının 100 bine ulaşabileceğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Yaklaşık bir yıla yakın süredir, gerçek olmayan işyerlerinde sigortalı gösterilen vatandaşlar için tespit yapılıp, SSK’lı çalışmaları iptal edildi, yatırdıkları primler Bağkur’a aktarıldı, aldıkları aylıklar da başlangıcı itibari ile faizleri ile birlikte vatandaşlardan istenilmeye başlanıldı.

emekli.jpg
Biçer'e göre emekliliği iptal olanların ek para ödemesi gerekebilir / Fotoğraf: AA

 

"100 bin lira ek prim ödemeleri gerekebilir"

Biçer’den emeklilikleri iptal edilenlere bir kötü haber daha var:

Aslında tamda burada başka bir sıkıntı daha ortaya çıktı primleri SSK dan Bağkur’a aktarılan kişiler için yeniden emekli olabilmeleri için en az 100.000TL ek prim ödemeleri gerekiyor.

“Ne vatandaşlar uyarıldı, ne usulsüz çalışan firmalar denetlendi”

Biçer’in yaşanan mağduriyetlerde en büyük tepkisi ise ilgili kurumlara. Vatandaşların bilgilendirilmediğini savundu:

Yurtdışında yaşayan Türkler  bu konuda da korunaksız ve mağdur oldular , 8-10 yıl boyunca usulüne uygun olmayan SSK’lı çalışmaları ve buna bağlı yurtdışı borçlanmaları  usulsüz ve hukuka aykırı oldu. Ancak hiçbir yetkili ne bu vatandaşları uyardı, ne de usulüne uygun sigortalı çalışma yapılan işyerlerini denetledi.

Sorun nasıl çözülebilir?

Biçer bu soruyla ilgili olarak “Tam da bu noktada adil  bir çözüm bulmak gerekiyor, vatandaşa ek borçlanma sureti ile Bağkur için eksik kalan primler ödetilerek, mağduriyet azaltılabilir. Kurum zararı faizsiz taksitlendirilebilir” diyerek çözüm önerisini dile getirdi.

SGK yetkilisine göre iddialar doğru değil, emeklilik iptalleri yok

Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz ancak adının verilmesini istemeyen Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilisi ise haberdeki iddiaların hiçbir şekilde doğru olmadığını iddia etti.

Haberde iddia edildiği gibi emeklilik iptallerinin de olmadığını söyleyerek, bu tür iddialarla yurtdışında vatandaşlar arasında panik yaratılmaya çalışıldığı öne sürüldü.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU