ABD’li bakandan itiraf: Süleymani’nin Amerikan elçiliklerine saldırı planladığına dair kesin bir kanıt görmedim

İranlı generalin öldürülmesi emrine gerekçe sunmaya çalışırken suikast öncesi “4 ABD elçiliğinin daha tehdit altında” olduğunu öne süren Trump, kendi Savunma Bakanı’ndan da beklediği desteği alamadı

Savunma Bakanı Esper, Trump'ın "saldırı ihtimali" görüşünü paylaşsa da bu iddiayı ispatlayacak somut bir delil olmadığını kabul etti (AFP)

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, CBS kanalında Margaret Brennan’ın sunduğu “Face the Nation” adlı programda İran’la yaşanan son krize dair bazı itiraflarda bulundu.

Fox News televizyonuna cuma günü röportaj veren Başkan Donald Trump, 3 Ocak’ta ABD’nin insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıda Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda öldürülen İran’ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin suikasttan önce 4 ABD elçiliğine saldırı hazırlığı içinde olduğunu ileri sürmüş ancak bu iddiasına herhangi bir kanıt sunmamıştı.

Trump’ın bu sözlerine destek veren bakan Esper ise “Başkanımız başka büyükelçiliklere karşı saldırılar gerçekleşebileceğine inandığını söyledi. Bu görüşü ben de paylaştım. Ulusal güvenlik ekibimizin diğer mensuplarının da bu görüşü paylaştığını biliyorum. İşte bu nedenle Bağdat’taki büyükelçiliğimizi ve bölgedeki diğer tesislerimizi güçlendirmek için Ortadoğu’ya binlerce Amerikan birliği sevk ettim” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sunucu Brennan'ın bu yaklaşımın “özel ve somut bir tehdit nitelemesinden ziyade bir değerlendirme gibi durduğunu” söylemesi üzerine Esper, Süleymani’nin öldürülmesinin gerekçesi olarak sunulan söz konusu iddialarla ilgili kesin bir kanıt görmediğini kabul etti.

Esper, “Başkan kesin ve açık bir kanıttan söz etmedi, inandıklarından bahsetti. Ben 4 elçiliğimizle ilgili öyle bir kanıt görmedim. Başkanımızın görüşünü paylaştığımı söylüyorum. Büyükelçiliklerimizin peşinde olacaklarına ihtimal veriyordum” diye konuştu.

Savunma Bakanı Esper, Amerikan basınında daha önce verdiği demeçlerde ABD istihbaratının büyükelçiliklere yönelik bir tehdidi ortaya koyduğu görüşüne destek vermişti.

Yönetimin, Trump’ın üst düzey danışmanlarının bile şaşkına uğramasına rağmen ABD Başkanı’nın verdiği suikast kararının arkasında durduğu biliniyor.

Yaklaşan 2020 ABD başkanlık seçimleri öncesi bölgedeki gerilimi en üst seviyeye çıkan bir karar alarak Süleymani’nin öldürülmesini emreden Trump, bu eylemine dair somut kanıt ve izahat için gerek Demokrat gerekse Cumhuriyetçi kanattan baskılara maruz kalmış ve Süleymani’nin öldürülmesi öncesi Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’nden sonra “4 ABD elçiliğinin daha tehdit altında olduğunu” savunmuştu.

Diğer taraftan Washington’la Tahran arasında bir savaş çıkacağına dair endişelerin yükselmesi sonrası Temsilciler Meclisi, Trump’ın İran’a yönelik askeri yetkililerini sınırlayan bir tasarıyı onaylamıştı.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU