Hekimler 17 Nisan’da iş bırakıyor

Türk Tabipler Birliği 2020 Manifestosu’nu açıkladı. Eylem planına göre hekimler 17 Nisan’da iş bırakacak

Hekimler 17 Nisan'da iş bırakıyor / Fotoğraf: AA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 2020 Manifestosu’nu açıkladı. Merkez binasında yapılan toplantıya çok sayıda tabip odasından temsilci katıldı. Açıklamayı TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman yaptı.

Binlerce yıldır şifa dağıtan hekimler olarak 2020 yılına sağlık hizmetini layıkıyla yerine getirebilecekleri bir ortamın ve koşulların sağlanması taleplerini yinelediklerini kaydeden Adıyaman, “14 Mart Tıp Haftası’na giderken, Hükümet’e, Sağlık Bakanlığı’na, YÖK’e, üniversitelere ve bütün kamuoyuna talebimizi en çıplak haliyle haykırıyoruz, hekimlik yapmak istiyoruz” dedi.  

“Önümüzdeki dönem sağlık sorunları çığ gibi büyüyecek”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meslektaşlarının öldürüldüğü, binlercesinin yaralandığı, on binlercesinin sözlü ve fiili tacize maruz kaldığına dikkat çeken Adıyaman, sağlıktaki ölümcül şiddeti ortadan kalkıncaya kadar mücadelelerini hep birlikte sürdüreceklerini söyledi.

“Önümüzdeki dönem sağlık ortamında sorunların çığ gibi büyüyeceğini ve şiddette artış olacağını görüyoruz” diyen Adıyaman, “Bu krizin hekimler olarak üzerimize bir yandan ücret kaybı ve yoksullaşma, diğer yandan da şiddette artış olarak dönmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizle birlikte bir yandan beslenme, barınma, ısınma gibi sağlığı etkileyen en temel parametrelerde yoksunluk ve kişisel sağlığını korumada zorluğun yaşanacağını ifade etti.

 

Hekimler 17 Nisan'da iş bırakıyor
Hekimler 17 Nisan'da iş bırakıyor / Fotoğraf: TTB

 

Adıyaman, talep ve beklentilerinin karşılanması için TTB kongresinde alınan kararla, “Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü” olarak kabul edilen ve Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinin yıl dönümü olan 17 Nisan’a kadar sürecek eylem etkinlik takvimini ise şöyle açıkladı: 

“11-31 Ocak: Bölge Tabip Odaları Toplantıları, 7 Bölgede Hekimlerle Buluşuyoruz.

17 Ocak: ‘Birinci basamak sağlık sistemi güçlendirilsin, sevk sistemi sağlansın, acil servislerde acil hastalara hizmet verilsin, sağlıkta şiddet sona ersin’  basın açıklaması.

9 Şubat: Antidemokratik uygulamalara karşı hekimler buluşuyor.

17 Şubat: ‘Sağlıkta şiddet sona ersin’ basın açıklaması.

3 Mart: Şehir Hastaneleri ile ilgili eylem ve etkinlikler.

8 Mart: Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Kadın hekimler de size rağmen hekimlik yapmak istiyoruz’ açıklamaları.

15 Mart: Ankara’da Büyük Hekim Buluşması ve Beyaz Yürüyüş.

11 Nisan: TTB’nin önerdiği ‘Sağlıkta şiddete karşı yasa’ kabul edilsin basın açıklaması.

17 Nisan: Sağlıkta şiddete karşı iş bırakıyoruz.”

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU