İran’ın misillemesi Washington-Tahran arasında danışıklı dövüş mü?

Söz konusu uzlaşıya göre taraflar, can kaybına yol açmamak için ABD güçlerinin bulunduğu iki üsse sınırlı bir füze saldırısı düzenlenmesi hususunda anlaştı

Irak’ın Anbar vilayetinde bulunan Ayn el-Esed Üssü’ndeki ABD askerleri / Fotoğraf: AFP (Arşiv)

Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ölümüyle sonuçlanan ABD hava saldırısına yanıt olarak İran’ın Irak’ta ABD güçlerine ev sahipliği yapan iki askeri üssü hedef aldığı saldırının, uluslararası toplum  ve Körfez ülkelerinin arabulucuğu ile Washington-Tahran arasında planlandığı bildirildi.

Iraklı bir diplomatik kaynak, İran’ın Irak’ta iki hava üssüne düzenlediği füze saldırısının Washington ve Tahran arasındaki koordinasyon sonucu gerçekleştiğini belirterek, saldırıda yabancı askerlerin ölümüne yol açamamak için tarafların saldırıdan iki gün önce gerekli düzenlemeleri yaptığını söyledi.

Diplomatik hareketlilik

ABD’nin hava saldırılarını takip eden günlerde aralarında Irak’ın da bulunduğu bölge ülkelerinin Washington ve Tahran arasında yürüttüğü diplomatik çabalar sonuç verdi ve iki taraf misillemenin nasıl gerçekleştirileceği konusunda uzlaştı.

Söz konusu uzlaşıya göre taraflar, can kaybına yol açmamak için ABD güçlerinin bulunduğu iki üsse sınırlı bir füze saldırısı düzenlenmesi hususunda anlaştı.

Nitekim ABD yönetimi, saldırı sonrasında yaptığı açıklamada, zayiat verilmediğini duyurdu.

Gazeteci Ahmed Mulla Talal, ABD’nin hava saldırısı sonrası bölgedeki gerginliği azaltacak ve ABD’nin kabul edeceği bir İran misillemesi üzerinde uzlaşı sağlanması amacıyla iki gündür yoğun uluslararası diplomatik trafiğin gerçekleştiğini ifade etti.

Tarafların gerginliğin tırmanmasına hazır olmadığını söyleyen Talal, saldırı sonucu zayiat verilmemesine dikkati çekerek, yaşananların ABD ve İran arasında yapılan anlaşmanın uygulanmasından ibaret olduğunu belirtti.

Irak’ta 3 bölgeye düşen İran füzeleri

İran Devrim Muhafızları, Salı akşam saatlerinde ve Çarşamba sabahı Anbar, Erbil ve Bağdat’ta ABD askerlerine ev sahipliği yapan askeri üsleri füzelerle vurdu.

Saldırıda bazı Iraklı askerlerin yaralandığı bildirildi.

ABD ordusuyla bağlantısı bulunan bir kaynak yaptığı açıklamada, “İran’ın fırlattığı birçok füze boş arazilere düştü” dedi.

Kaynak, Bağdat’ta bulunan bir ABD’li generalin saldırıyla ilgili kendisine ‘İran’ın kullandığı füzelerin Sovyetler tarafından üretilen Scud füzesinin güncellenmiş versiyonu olduğunu ancak bunların güdümlü füze olmadığını’ söylediğini belirtti.

ABD’nin bilgisi var mıydı?

Kaynaklar, ABD’nin İran saldırısından saatler öncesinden Ayn el-Esed Üssü’ndeki mühimmat ve askerleri yine üs içinde başka bir bölgeye naklettiğini ifade etti.

Gözlemciler, ABD’nin hiçbir zayiat vermediği saldırıdan hemen sonra İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in ‘Cevap vermemiz gerekiyordu, verdik. Şimdi her şey bitti’ açıklamasına dikkati çekiyorlar.

Iraklı askerler yaralandı

Irak medyasında üst düzey bir Iraklı komutanın İran saldırısında öldüğü iddia edilmişti. Ancak Bağdat, bu iddiayı resmi bir dille yalanladı.

Irak Silahlı Kuvvetler içinden bir kaynak, saldırıda Iraklı bazı askerlerin yaralandığını bildirdi.

Diğer yandan Iraklı gözlemciler, İran saldırısının ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik içerdeki baskıları hafiflettiği değerlendirmesinde bulunuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independentarabia.com/node/84861

DAHA FAZLA HABER OKU