Amerikalıların çoğu İran’ın haritadaki yerini bulamıyor

Süleymani suikastı sonrası Washington-Tahran hattında gerilimin tırmandığı sırada yapılan bir anket Amerikalıların bölgeyi ne kadar tanıdığına dair ipuçları veriyor

Yakın planlı dünya haritasında turuncular yanlış, yeşiller doğru tahminde bulunanların dağılımını gösteriyor (Morning Consult) 

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD’nin düzenlediği hava saldırısında öldürülmesinin ardından yapılan bir çalışma, bazı Amerikalıların bölgeye dair bilgi eksikliğini ortaya koydu.

Kamuoyu araştırma şirketi Morning Consult ile Politico gazetesinin ortaklığıyla 4-5 Ocak tarihlerinde ABD’de bin 995 kayıtlı seçmenle yapılan anket için katılımcılardan ülkelerin isimlerinin yazılmadığı dünya haritasında İran’ı göstermeleri istendi.

Ortadoğu’yu daha yakından gösteren yakın planlı haritada İran’ın yerini bilenler yüzde 28’i bulurken, tüm ülkelerin yer aldığı daha geniş bir haritada doğru yer tespiti yapanların oranıysa yüzde 23’e kadar düştü.

Haritada İran diye gösterilen ülkeler arasında Türkiye, Mısır, Libya, Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan, Afganistan ve Yemen'in yanı sıra Almanya, İspanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin de bulunması dikkati çekti.

Araştırma, Amerikalı seçmenlerin kendi ülkelerinin sürekli çatışma halinde olduğu bölgeler dahil yabancı devletlere ne kadar aşina olduğuna da ışık tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anketle ilgili paylaşılan bilgilere göre, İran’ın yerini doğru işaretleyen katılımcıların yüzde 27’sinin Demokrat, yüzde 28’inin Cumhuriyetçi, yüzde 31’inin de bağımsız olduğu, eğitim açısından bakıldığındaysa yüzde 24’ünün üniversite tahsili almamış kişiler, yüzde 38’inin de üniversite mezunu olduğu kaydedildi.

Diğer taraftan ankette Süleymani’yle ilgili basının ne kadar takip edildiğine dair de bulgular elde edildi.

Demokratlar içindeki üst düzey isimler Başkan Donald Trump’ın Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda düzenlenmesi emrini verdiği saldırının arkasında yeni bir strateji olup olmadığını sorgularken, ankete katılan seçmenlerin yüzde 49’u Süleymani hakkında “çok şey duyduklarını” belirtti.

Süleymani’nin öldürülmesini destekleyenler yüzde 47’ye ulaşırken, karşı çıkanlarsa yüzde 40’ta kaldı.

Parti üyeliği açısından bakıldığındaysa Demokratların yüzde 70’i saldırıyı onaylamadıklarını, Cumhuriyetçilerin yüzde 85’iyse bu kararı desteklediklerini söyledi.

 

 

Öte yandan suikast saldırısının ABD’yi İran’la savaşa sürükleme ihtimaline “evet” diyenlerin oranı yüzde 69, bu eylemin ABD’yi daha az güvenli bir duruma sokacağını düşünenlerin oranıysa yüzde 50 oldu.

Ankete katılanların yaklaşık yarısı (yüzde 49), “Başkan Trump Bağdat’ta hava saldırısı düzenlemeden önce Kongre’den onay almalıydı” derken, “onay almadan harekete geçmesini” destekleyenlerin oranıysa yüzde 37’i buldu.

Reuters haber ajansının Ipsos araştırma şirketiyle yaptığı ve 6-7 Ocak tarihlerini kapsayan bir ankette, katılımcıların yüzde 53’ünün Trump’ın İran politikalarını onaylamadığını ortaya çıkmış ve çoğunluğun yakın gelecekte ABD’yle İran arasında savaş beklediğini göstermişti.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU