Yardımcısından Duterte’ye tepki: Binlerce kişinin öldüğü uyuşturucuyla savaş tam bir fiyasko

Muhalif lider Robredo, 3,5 yılda yasadışı ilaçların yalnızca yüzde 1’inin ele geçirildiği bilgisini paylaştı

Robredo (solda) ile Duterte (sağda) arasında uyuşturucuyla mücadele konusunda fikir ayrılığı yaşanıyor (Reuters)

Filipinler’de çok sayıda kişinin ölmesine neden olan uyuşturucuyla mücadele yöntemlerine Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin yardımcısından eleştiri geldi.

Ülkede muhalefete de liderlik eden Maria Leonor Robredo, Duterte’nin uyuşturucuyla mücadele kampanyasının tehdidi ortadan kaldırmada ve önemli uyuşturucu baronlarını kapana kıstırmada büyük ölçüde başarısız olduğunu belirtirken, daha fazla kan dökülmesini önlemek için uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Manila Times'ın haberine göre, verilen bu savaşın bir fiyaskoya dönüştüğünü ifade eden Robredo, polisin uyuşturucuya dair hafif suçlarla itham edilen zanlıları öldürmesine yol açan ev baskınlarının sonlandırılması çağrısı yaptı.

“Leni” ismiyle de tanınan siyasetçi, binlerce kişinin polis ve güvenlik ekipleri tarafından katledilmesine rağmen uyuşturucu tedarik zincirine dişe dokunur bir darbe indirilmediğini dile getirdi.

Robredo’nun değerlendirmeleri, Kuruluşlararası Yasadışı İlaçlarla Mücadele Komitesi’nin (ICAD) Eş Başkanı olarak 18 günlük çalışmasını özetlediği raporda da yer aldı.

Devlet Başkan Yardımcısı, Duterte’nin uyuşturucuya karşı savaş açmasının üzerinden geçen 3,5 yılda yasadışı ilaçların yalnızca yüzde 1’inin ele geçirildiği bilgisini paylaştı.

 

 

Duterte önce görevlendirip sonra kovmuştu

Eleştirilerin hedefindeki Duterte, geçen yıl kasım ayında Robredo’yu ICAD’daki görevinden almıştı.

Karara tepki gösteren bazı Filipinli senatörler, Robredo’nun önce görevlendirilip sonra da kovulmasının “blöf ve kuru gürültüden” başka bir şey olmadığını belirterek yönetimi eleştirmişti.

Devlet başkanı ve başkan yardımcılarının ayrı ayrı seçildiği Filipinler’de bu durum Duterte ve Robredo’da görüldüğü gibi rakip partilerden adayların ülkenin en yüksek makamını paylaşmasıyla sonuçlanabiliyor ve böyle bir tablo karar mekanizmalarında fikir ayrılıklarına yol açabiliyor.

Bilanço verileri birbiriyle uyuşmuyor

Filipinler polisi ve uyuşturucuyla mücadele kuruluşlarının geçen yıl aralık ayında paylaştığı verilere göre, 1 Temmuz 2016-30 Kasım 2019 tarihleri arasında hükümetin yürüttüğü operasyonlarda yaklaşık 5 bin 552 kişinin öldürüldüğü belirtilmişti.

Ancak hükümetin Haziran 2019’da paylaştığı verilerde ölü sayısının 6 bin 600 olduğunun bildirilmesi, yönetimin verileri kayıt altına alma şekline dair akıllarda soru işaretleri bırakmıştı.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU