Evo Morales, Arjantin sınırında miting düzenlemeye hazırlanıyor

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales cumartesi yaptığı açıklamada destekçilerinden Arjantin-Bolivya sınırında düzenleyeceği mitinge katılmalarını istedi

Morales'in istifasının ardından kendini devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez'i destekleyen ülkelerin başında ABD geliyordu (Reuters)

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, cumartesi günü yaptığı açıklamada 29 Aralık’ta Arjantin-Bolivya sınırında miting düzenleyeceğini söyleyerek, destekçilerinden katılmalarını istedi.

Arjantin’de siyasi sığınmacı olarak bulunan Morales, yerel radyoya verdiği röportajda partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) için miting düzenleyeceğini açıkladı. 

Radio La Network’e konuşan Morales, “Bolivya’da bir sonraki seçimlerde yarışacak adayımızı belirleyeceğiz” dedi. 

Ekimde gerçekleştirilen seçimlerde Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) ciddi usulsüzlükler olduğu yönündeki iddiası üzerine seçim iptal edilmişti. Oyları suistimal ettiği öne sürülen Morales, ordunun ve emniyet güçlerinin baskısıyla istifa etmiş ve kasımda ülkeyi terk etmişti. 

Reuters’ı aktardığına göre Bolivya’da parlamenterlerin görevlendirdiği 6 kişiden oluşan seçim kurulunun 2 Ocak’ta yeni seçimleri gerçekleştirmesi bekleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morales, mitingi düzenleyeceği yeri tam olarak söylemese de Arjantin medyası, gösterinin Buenos Aires’e bin 300 kilometre uzaklıktaki Salta bölgesinde bulunan Oran ya da Salvador Mazza kentinde gerçekleşebileceğini belirtti. 

Evo Morales buna ek olarak Arjantin hükümetinin etkinlik için güvenlik önlemlerini sağlamayı kabul ettiğini ekledi.

Ordunun baskısıyla başkanlık görevinden istifa eden Morales ülkesini terk ederek ilk önce Meksika’ya geçmişti. 12 Aralık’tan bu yanaysa siyasi sığınmacı olarak Arjantin’de bulunuyor. 

Öte yandan Bolivyalı savcılar Morales hakkında ayaklanmaya, terörizme teşvik etmek ve terörizmi finanse etmek suçlarından yakalama emri çıkarmıştı. 

Morales gelecek seçimlerde aday olmayacak bunun yerine eski ekonomi bakanı Luis Arce Catacora’nın ve koka üreticileri birliği başkanı Andronico Rodrigues’nin MAS’ın muhtemel başkanlık adayları olarak isimlerini vermişti. 

DAHA FAZLA HABER OKU