Uzay savaşlarında yeni hamle... Ay’da madencilik başlıyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) altı yıl içerisinde Dünya’nın uydusunda madenciliğe başlayabileceğini duyurdu

Fotoğraf: Gerd Altmann/Pixabay

2025’e kadar Ay’a gideceklerini duyuran Avrupa Uzay Ajansı, Ay’da bir üs kurarak madencilik yapılıp yapılmayacağına dair araştırmalar yürütecek. 

Ajans, projeyle ilgili olarak Airbus’un yüzde 50 hissesine sahip olduğu, Fransız roket üreticisi ArianeGroup ile anlaştı. 

Dört itici güçle çalışan Ariane 64 adlı uzay aracının Ay’a gitmek için gerekli ekipmanı taşıyacağı açıklandı. ArianeGroup’a Alman ve Belçikalı şirketler de destek verecek.   

 

 

Anlaşmayla roketlerin yakıtı için kullanılabilecek Dünya, Ay, Mars ve bazı asteroitlerde bulunan regolit maddesinin çıkarılması hedefleniyor. 

Açıklamasında “Uzun vadede uzayda bulunan kaynaklar Yerküre’de de kullanılabilir” diyen ESA, şu ifadeleri kullandı:

 

“ESA ve diğer uzay ajanlarının Ay’a yeniden insan göndermeyi planladığı şu dönemde uzaydaki materyallerin kullanılmasını sağlayacak teknolojiler, sürdürülebilirlik, insan ırkının Mars’a ve Güneş Sistemi’ne yolculuğu için bir anahtar konumunda.”

 

Regolit maddesinden su ve oksijen üretmenin mümkün olduğunu söyleyen ESA, bu şekilde insanların Ay’daki hareketinin sınırlanmayacağını aktardı. 

ESA’nın İnsan ve Robotik Keşif Direktörü Dr. David Parker da gelecek 10 yılda Avrupa’yı küresel keşfin bir ortağı yapmayı amaçladıklarını söyleyerek projenin Avrupa Birliği ülkelerinin bakanları tarafından yılsonunda yapılacak bir konferansta masaya yatırılacağını hatırlattı. 

Daily Mail’in haberine göre söz konusu proje Avrupa’yı, hâlihazırda Ay araştırmalarına devam eden ABD, Rusya ve Çin karşısına bir rakip olarak çıkarabilir. 

Projenin detayları nedir? 

Avrupa Uzay Ajansı Direktörü Jan Woerner, söz konusu projeyle ilgili ilk açıklamasını 2016’da yapmış, “Ay’da bir köy kurulabileceğini” söylemişti. 

“Köy derken tek katlı evleri, bir kilise ve meydanı” kastetmiyorum diyen Woerner, insanların ve robotların keşifleri için bir üs, uzay araçları için bir “durak”, madencilik, hatta daha ilerisinde turizm için bir merkez olabileceğini aktarmıştı. 

 

 

Woerner, Ay Köyü’nde çalışacakların farklı görevlerde bulunacağını, bir kısmın bilim yaparken bir kısmın da girişimcilik tarafına bakabileceğini söyledi. 

64 yaşındaki yönetici, ExoMars adlı uzay araçlarının 10 yıldan fazladır Mars’ın yörüngesinde olduğunu hatırlatarak sonraki hedeflerinin Kızıl Gezegen’e inmek olduğunu ifade etti. 

“Amerikalılar Mars’a astronot göndermek istiyor ancak bu, bugünün teknolojisiyle mümkün değil. Örneğin gezegenin aşırı yoğun radyasyona karşı bir çözüm bulunmalı” diyen Woerner’a göre Ay projesi tam olarak bu noktada devreye giriyor. 

Zira, Mars’ın yüzeyine inmek sanıldığı gibi kolay değil. Yüksek radyasyonun yanı sıra hiç atmosfer direnci yok. Örneğin, bir roket, Dünya’ya hiç roket kullanmadan, paraşüt ya da ısı kalkanlarıyla inebilir çünkü atmosfer yavaşlatıyor. Ancak Mars, bir uzay aracını yeteri kadar yavaşlatmıyor.  

 

 

1998’de Dünya’nın yörüngesine fırlatılan ve Dünya’nın çevresini 90 dakikada bir turlayan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2024’de görev süresi doluyor. Woerner’a göre Ay’da kuracakları üs, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yerini alabilir. 

Almanya'daki volkanik alan Ay’a hazırlıyor 

ESA’dan bu ay yapılan açıklamaya göre Almanya’nın Köln kentindeki Astronot Merkezi’ne bağlı yeni bir yerleşke kurulacak. 

Bilim adamlarının Ay toprağı ve habitatı simülasyonu yapabileceği bin metrekarelik merkezin adı Luna olacak. 

 

 

Luna için 45 milyon yıl önce Eifel volkanının patlamasıyla oluşan toprak kullanılacak.

ESA gibi ABD ‘nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA da 1969’da Ay’a inen Apollo 11’den yıllar sonra yeniden Ay’a insan göndermeye hazırlanıyor.  

NASA da oyunda 

Ay’a 2020’den önce ayak basılmasını planlayan NASA, 2023’te de yörüngeye bir uzay aracı yerleştirecek. 

NASA’nın proje için beraber çalışacağı dokuz özel şirket arasında savaş uçağı üreticisi Lockheed Martin de bulunuyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU