Akit sunucusu canlı yayında "Cumhuriyet gazetesinin önüne el bombası atalım" dedi

Fatin Dağıstanlı: “Şeriat Çalıştayı” diye manşet attıysanız siz birisini davet ediyorsunuz demektir

Akit TV sunucusu Fatin Dağıstanlı, Cumhuriyet gazetesinin “Şeriat Çalıştayı” manşetine tepki gösterirken “ Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım” ifadesini kullandı.

Akit TV’de gazete haberlerinin yorumlandığı programda sunucu Fatin Dağıstanlı ve konuğu Yeni Akit Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu arasında geçen diyalog şöyle gelişti: 

Dağıstanlı: Şeriat çalıştayı, Işık Kansu yazıyor. Son dönemde Işık Kansu ilginç haberler ve yazılar yazıyor. Neredeyse tek başına Cumhuriyet gazetesini çıkarıyor gibi dersem yerinde olabilir. Ben içerisine bakmadım ama Cumhuriyet’te “Şeriat Çalıştayı” diye kocaman, ne kadar da büyük yazmışlar öyle değil mi? Bunu görünce bana yetti. Dedim ki Cumhuriyet bizi tuzağa çekiyor. Hadi gidelim. Madem Cumhuriyet şeriata savaş açtı, ee Milli Gazete’de orada duruyor. Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım. 

Karahasanoğlu: Aman yapmayın yanlış anlarlar aman.. El bombasına, şuna, buna gerek yok. 

Dağıstanlı: Niye yanlış anlasınlar? Hayır, Cumhuriyet bizi davet ediyor, davet ediyor. “Şeriat Çalıştayı” diye manşet attıysanız siz birisini davet ediyorsunuz demektir. Aslında davet ettikleriyle kendisi aynı yerde. Yani şeriat diye suçladıklarıyla Cumhuriyet aynı yerde. Çünkü bunlar Milli Gazete gibi kaostan besleniyorlar. Kaostan beslendikleri için “Şeriat Çalıştayı” diye bize hedef gösteriyorlar. Biz bu oyuna gelir miyiz? Gelmeyiz. 

Karahasanoğlu: Biz birde normal yorumlayalım. Milli Gazete haklı olarak kumarın olmamasını arzuluyor ve toplumda milli piyangonun rağbet görmemesini arzuluyor. Milli piyango haramdır hatırlatıyorum ben diyor. İnancının gereğini yapıyor. Cumhuriyet gazetesinde şeriat düşmanı ve diyor ki şeriat çalıştayı yapılıyor... O zaman hiç kimse hiçbir şey söylemesin. Biz milli piyangonun haramlığını söylemeyelim Cumhuriyet’te şeriat alehtarlığını yapmasın, böyle bir toplum böyle bir düşünce özgürlüğü olamaz. Ama Şeriat Çalıştayı’ndan daha önemlisi Cumhuriyet yıllarca başörtü düşmanlığı yaptı. Şuan hâlâ dindar insan düşmanlığı yapıyor. 

Dağıştanlı: “Şeriat Çalıştayı”, iç sayfayı şimdi açtım. Siz şimdi “Şeriat Çalıştayı” diye manşeti görünce ne anlarsınız: iktidarda AKP var, Cumhurbaşkanı Erdoğan var. Böyle değil mi yanlış bilmiyorum. Türkiye’de şu anda iktidar. Cumhuriyet gazetesi “Şeriat Çalıştayı” demiş. Çeviriyorsunuz Işık Kansu’nun yazdığı yazı. Şimdi ‘Şeriat Çalıştayı deyince ben zannettim ki tarikat liderinin elini öptüğü iddia edilen diyorum bakın Abdulhamit Gül bir “Şeriat Çalıştayı” yaptı zannediyorum. Bakın “Tarikata el pençe”. Cumhuriyet bu haberi gece 4’te değiştirmiş. Man varmış değiştirmiş. Yargıyı hedefe koymaya karar vermiş. 

Karahasanoğlu: 5-6 yıl önceki bir fotoğrafı gece yarısı yeni gelmiş akşam saat 20.00 sularında Abdulhamit Gül bu fotoğrafı vermiş ama bu fotoğrafı yetiştirelim diyerekten, hemen haber atlatalım diye sanki 6 yıl önceki 5 yıl önceki bir fotoğrafı gece, yarısı operasyonuyla gazetenin manşetine yetiştirmiş. 

Dağıstanlı: Orada el öpme de yok. Zaten sağlam bir din adamı elini öptürmez. 

Karahasanoğlu: Kendileri el öptükleri insanları yazsınlar. Küçücük çocukların Atatürk’ün büstünün önünde nasıl secdeye eğildiklerini anlatsınlar. 

Cumhuriyet, öldürülen yazarlarını hatırlattı

Cumhuriyet gazetesi, Dağıstanlı’nın bu sözlerini haberleştirirken geçmişte gazete yazarlarının katledildiğini hatırlattı:

Dinci Akit gazetesinin hedef gösterdiği gazetemiz yazarı Prof. Ahmet Taner Kışlalı, Gümüşhane Baro Başkanı Ali Günday ve Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin katledilmişlerdi. 

1995 senesinde türbanlı avukatların duruşmalara girmesini engellediği gerekçesiyle Gümüşhane Baro Başkanı Ali Günday hakkında bir dizi haber yapmıştı. Günday uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Akit gazetesi 13 Mayıs 1999 günü “Halkı Köpeğe Benzetti” manşetiyle gazetemiz yazarı Ahmet Taner Kışlalı’nın fotoğrafını üzerine çarpı koyarak yayımlamıştı. Kışlalı, 21 Ekim 1999’da evinin önündeki arabasına konulan bomba ile öldürüldü. 2006 senesinde türban konusunda verdiği bir karardan dolayı Danıştay 2. Dairesi’nin üyelerinin fotoğraf ve özgeçmişleri aynı ekip tarafından çıkarılan Vakit’te yayımlandı. Danıştay, 17 Mayıs 2006’da Alpaslan Arslan tarafından basıldı, 2. Daire Başkanı Mustafa Yücel Özbilgin katledildi, dört üye yaralandı.

Cumhuriyet’ten ikinci açıklama

Cumhuriyet gazetesi daha sonra yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada yine öldürülen yazarlar hatırlatıldı ve “Cumhuriyet gazetesine yapılan bu açık tehdit, aslında Akit gazetesini de aşıyor. Bugünkü siyasal iktidarın omuzlarına konulan bir sorumluluk haline dönüşüyor. Bütün dünya kamuoyu kuşkusuz bu olayı böyle değerlendirecektir” denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Cumhuriyet gazetesi, 100 yıllık tarihi boyunca birçok kez tehdit ve baskıya hedef olmuştur. Ancak bu tehdit ve baskılar gazetenin temel ilkeleri yönünde yürümesine engel olamamıştır.

Gazetemizin simge yazarları bombalı saldırılarla infaz edilmiştir.

Değerli yazarımız Uğur Mumcu, arabasına konulan bomba ile alçakça öldürülmüştür. Aynı şekilde yazarlarımız Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy, Onat Kutlar, Bahriye Üçok ve Cavit Orhan Tütengil bombalı düzeneklerle ya da silahlı saldırılarla katledilmişlerdir.

Hepsi basın şehididir.

FETÖ şebekesi aracılığıyla, Ergenekon kumpası projesinden önce 2006 yılında, Cumhuriyet gazetesinin bahçesine 3 kez el bombası atılmıştır. Yazarlarımız tehdit edilmiştir.

Gazetemizin bugünkü manşetinde görüldüğü gibi Akit TV’de dün, “Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması”ndan söz edilmiştir. Bu cümle hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak biçimde açıkça söylenmiştir.

20 Aralık 2019 Cuma günü yapılan bu bombalı tehdit, aslında bir zihniyetin düşünce kodlarını ve yapısını açıkça göstermektedir. Taş devrinin ilkel, hukuka aykırı “ihkakı hak” iddiasında bulunuyorlar, yani “göze göz dişe diş” metodunu uygulamak istiyorlar. “Gidelim gazeteyi bombalayalım” diyebilmektedirler. Gazeteyi açıkça yandaşlara hedef göstermektedirler.

Cumhuriyet gazetesi, Cumhuriyet felsefesinin, aydınlanma devrimlerinin savunucusudur. Türk toplumunun çağdaşlaşma hareketinin öncü gazetesidir. Bu tehditler ve baskılar Cumhuriyet gazetesini yıldıramaz, geri adım attıramaz.

Cumhuriyet gazetesine yapılan bu açık tehdit, aslında Akit gazetesini de aşıyor. Bugünkü siyasal iktidarın omuzlarına konulan bir sorumluluk haline dönüşüyor. Bütün dünya kamuoyu kuşkusuz bu olayı böyle değerlendirecektir.

Cumhuriyet gazetesi, idealleri yönünde yoluna devam edecektir.

TGC: Savcılar göreve

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu de savcıları göreve çağırdı:

Akit TV sunucusu Fatin Dağıstanlı, Manşetlerin Dili adlı programda Şeriat Çalıştayı başlıklı manşet haberi nedeniyle yazar Işık Kansu’yu hedef göstermiş ‘Hadi gidelim. Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım’ demiştir. Nefret söylemiyle meslektaşımızı ve gazeteyi hedef göstermiştir.

Basın tarihimizde nefret söylemiyle yapılan yayınlar nedeniyle öldürülmüş birçok gazeteci vardır. TGC Basın Müzesi’nde öldürülmüş 66 gazetecinin ismi yer almaktadır. Fatin Dağıstanlı’nın Akit TV’de bu listeye yenilerinin eklenmesine yol açacak yayınını kınıyoruz. Sorumlularının cezalandırılması için savcıları iş işten geçmeden göreve çağırıyoruz.

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU