'Türkiye'den yurt dışına yüksek lisans programına başvuru yüzde 27 arttı'

Milli Eğitim Bakanlığı Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Kuzu: Geçen yıla göre 30-40 daha az kontenjan açmamıza rağmen başvuran yurt dışına başvuran öğrenci sayısında artış var

Fotoğraf: Pixabay

Milli Eğitim Bakanlığı Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Kuzu, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü ile Marmara Üniversitesi (MÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu iş birliğiyle düzenlenen YLSY Çalıştayı'nda konuştu.

Kuzu, yurt dışı eğitim programıyla ilgili olarak, "2019 Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) programına önceki yıla göre 30-40 daha az kontenjan açmamıza rağmen başvuran öğrenci sayısında yüzde 27 artış oldu." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi YLYS programının yeterince bilinmediğine işaret edip, söz konusu programın birçok devlet adamı, sanatçı, bilim insanının yetişmesine katkı sağladığını söyledi.

Kuzu programı bir dönem bunu FETÖ mensuplarının da kullandığını, son dönemlerinde hiç mülakata almadan sadece ALES puanıyla göndermeler yaşandığını anımsattı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık olarak programın eksiklerini gidermek için yasal düzenlemelerden fiili uygulamalara kadar ciddi bir yenilenmeye gidildiğini bildiren Kuzu, programın tüm başarılı öğrencilere ulaşması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Programda öğrencilerin yüksek lisans ve doktorada doğru şekilde yönlendirilmesi için danışman atamasının önemli olduğunu vurgulayan Kuzu, her üniversitede YLSY koordinatörü ve bundan sorumlu bir rektör yardımcısının bulunduğunu aktardı.

Kuzu, YLSY programına katılan öğrencilerin Türkiye'ye döndüklerinde aldıkları eğitim doğrultusunda istihdamlarının sağlandığını kaydetti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU