'Piyangonun başındaki ‘Milli’nin kaldırılması yetmez, kurum tamamen kapatılmalı'

Yeni yıla girmeye sayılı günler kala, bilet bayilerinin önünde kuyrukların oluşmasıyla “helal -haram” tartışması yeniden başladı. İlahiyatçılar, piyango bileti için “kesin haram” ifadesi kullanırken Milli Piyango İdaresi’nin kapatılmasını istedi

Satışı devam eden biletlerden tam 80, yarım 40 ve çeyrek de 20 liradan satılıyor / Fotoğraf: AA

Yeni bir yılın başlamasına sayılı günler kaldı.

Milli Piyango İdaresi, “2020 Yılı Özel Çekilişi” için piyasaya 37 milyonun üzerinde bilet sürdü. 

Satışı devam eden biletlerden tam 80, yarım 40 ve çeyrek de 20 liradan satılıyor.

Bu yıl toplamda 436 milyon lira ikramiye dağıtılacağı öngörülüyor.

Başta Eminönü’ndeki Nimet Abla olmak üzere birçok bayinin önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. 

 

Bilet almak için birçok bayinin önünde uzun kuyruklar oluştu / Fotoğraf: AA
Bilet almak için birçok bayinin önünde uzun kuyruklar oluştu / Fotoğraf: AA

 

Milyonlarca insanın bu yıl da biletlere talebi yoğun. 

Geçtiğimiz yıllardan bu yana değişmeyen ise sadece bilet kuyrukları değil.

Senelerdir dillerden düşmeyen “helal” mi haram” mı tartışması...

Kimi yazarlar, piyangonun önündeki “milli” kavramının da kaldırılmasını istiyor.

Independent Türkçe’nin görüşlerine başvurduğu ilahiyatçılar, sadece “milli” ifadesinin kaldırılmasının yeterli olmadığını piyango idaresinin toptan kaldırılması gerektiğini söyledi. 

 

Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır
Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır / Fotoğraf: Twitter

 

"Kumar olduğu için tartışmasız haramdır"

İslam Hukukçusu ve ilahiyatçı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, Milli Piyango bileti almanın kumar olduğunu ifade ederek, tartışmasız haram olduğunu kaydetti.

Maide Süresi’nin 90’ıncı ayetinde ‘Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz’ denildiğini hatırlatan Bayındır, İslam'ın insanları bu tür şeylerden uzak durmalarını emrettiğini ifade etti.

‘Milli’ kelimesinin kaldırılması tartışmasına da değinen Bayındır, “Milli Piyango’nun başındaki milli kelimesinin kaldırılması yetmez bu uygulamanın tümüyle kaldırılması gerekir” dedi.

“Emeksiz kazanca yol açtığı için caiz değil”

İlahiyatçı yazar Recep İhsan Eliaçık da bilet almanın emeksiz kazanç ve şansa dayanan gelir olduğundan caiz olmadığını kaydetti.

 

Recep İhsan Eliaçık
İlahiyatçı yazar Recep İhsan Eliaçık / Fotoğraf: Twitter

 

İslam’ın iktisat-ekonomi görüşünün emeksiz her tür kazancın caiz olmadığı üzerine kurulu olduğunu anlatan Eliaçık, şans ve talih oyunlarından gelen tüm kazançların emeksiz kazanç olduğundan caiz görülmediğini belirtti.

Milli Piyango İdaresi’nin emeksiz bir kazanca yol açtığı için temelden yanlış bir olduğunu ifade eden Eliaçık, devamında şu ifadeleri kullandı:

Milli denmesine gerek yok ki, idarenin tümden kapatılması lazım. Aslında böyle bir kuruma gerek de yok. Bunun yerine yardımlaşma ve dayanışma fonları kurulmalı. Bu fonların çalışma usulleri de bellidir. Tıpkı İslam’daki infak prensibi gibi, bu yardım ve dayanışma fonunun prensipleri haline getirilebilir.

“Yıllardır devlet eliyle işlenen bir haram var”

Alimler ve Medreseler Birliği (İttihad-ul Ulema) Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, yılbaşı gibi çekilişlerin kumar olduğu hususunda ilmi cenahta şüphe olmadığını vurgulayarak, kumarın sadece para karşılığında masa başında grup halinde oynanan oyundan ibaret olmadığını söyledi.

 

Molla Enver Kılıçarslan
Alimler ve Medreseler Birliği (İttihad-ul Ulema) Başkanı Molla Enver Kılıçarslan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İhtimal ve şanslara dayanarak menfaat taşıyan her türlü oyun, eğlence ve çekilişin kumar olduğunu aktaran Kılıçarslan, “Sadece “Milli” kelimesi değil, piyangonun bizzat kendisinin kaldırılması gerekir. Zira ortada yıllardır devlet eliyle işlenen bir haram var. Devlet eliyle diyorum çünkü her ne kadar şimdi özel bir şirkete devredilse de bu fiil şimdiye kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olan Varlık Fonu tarafından idare ediliyordu. Dolayısıyla, hiçbir şekilde Müslüman milletlerin ne dini anlayışıyla ne de örf ve adetiyle uyuşmayan bu uygulamanın tamamıyla kaldırılması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Milli kavramının Kur’an-ı Kerim’de din manasında kullanıldığını ve kavramın çıkartılıp çıkartılmamasının haramı helal kılmadığını aktaran Kılıçarslan, devamında şunları söyledi:

Tıpkı “Millet-i İbrahim” gibi… Dolayısıyla piyango gibi haram olan bir kumar işleminin başına din anlamındaki bir kelimenin getirilmiş olması ayrıca bir fecaattir. Yine de umut ederiz ki bu kelimenin kaldırılması zamanla bu uygulamanın tamamıyla ortadan kalkmasına vesile olsun.

Diyanete göre da haram 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvasına göre de Milli Piyango bileti almak haram. 

Kurul daha önce verdiği fetva da şu ifadelere yer vermişti: 

Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU