Avustralya yanıyor: Bir gün arayla “en sıcak gün” rekoru kırıldı

Avustralya üst üste tarihindeki en sıcak gün rekorunu kırdı. Ülkenin en kalabalık eyaleti Yeni Güney Galler’de de 7 günlük acil durum ilan edildi

Uzmanlar şu ana kadar yapılan ölçümler ışığında 2019'un dünyada kaydedilen en sıcak 4 yıldan biri olacağını tahmin ediyor (Reuters) 

Ülke genelinde ölçülen sıcaklık ortalamasının salı günü 40,9'a ulaştığı Avustralya üst üste ikinci kez tarihinin en sıcak gününü yaşadı.

Çarşamba günü ülke genelinde ölçülen sıcaklık ortalaması 41.9’a ulaştı.

Güney yarımkürede yer alan ve yaz mevsiminin yaşandığı ülkede daha önceki sıcaklık ortalaması rekoru 7 Ocak 2013'te kaydedilen 40,3 dereceydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En kalabalık eyalette yaklaşık 100 noktada yangınlar sürüyor

En kalabalık eyalet Yeni Güney Galler’de de rekor sıcaklıkların halihazırda eyalette süren "yangın krizini" artırabileceği endişesiyle bir haftalık acil durum ilan edildi. Eyalette cumartesi gece yarısına kadar ateş yakmak tamamen yasaklandı.

Eyalet yetkilileri aylardır süren yangınlarla boğuşuyor. Yaklaşık 100 adet yangının sürdüğü ifade edilirken bunların yarısının kontrol edilemediği belirtildi.

Eyalet Başbakanı Gladys Berejiklian  “Gelecek birkaç gün için en büyük endişemiz,şiddetli rüzgar ve aşırı sıcakların getirdiği belirsizlik" dedi.

Sydney kentinin de yer aldığı Yeni Güney Galler’de bugün hava sıcaklığı 40 dereceyi gösterdi. Haftanın geri kalanında da sıcaklığın artacağı tahmin ediliyor.

Son açıklamayla birlikte eyalette geçen haftadan beri ikinci kez acil durum ilan edilmiş oldu. Aylardır süren yangınlar nedeniyle ülkede 800'den fazla ev yandı, milyonlarca dönümlük arazi küle döndü.

Yangınlar nedeniyle 6 kişi de hayatını kaybetmişti.

Sıcak hava dalgasının nedeni ne?

Kıtanın doğusu boyunca etkili olan sıcak hava dalgasının temel nedeni Hint Okyanusu Dipol’ünün (IOD) pozitif fazda olması. Bu Hint Okyanusu'nun batısındaki suların yüzey sıcaklıklarının daha yüksek, doğusundaki sularınsa daha soğuk olması olayına deniyor.

Şu anda iki bölge arasındaki sıcaklık farkı son 60 yılın en yüksek oranında. Daha sıcak sular Hint Okyanusu’nun batısında ortalamadan daha fazla yağışa ve sellere neden oluyor. Avustralya ve Güneydoğu Asya boyuncaysa daha kuru hava yaşanıyor.

Ülkede süren yangın krizi Avustralya'nın iklim kriziyle ilgili siyasetine yönelik tepkileri de artırdı. 

Kriz devam ederken ailesiyle birlikte Hawaii'de tatile çıkan Avustralya Başbakanı Scott Morrison'a sosyal medyadan çok sayıda tepki gösterilirken, iklim değişikliğiyle ilgili hükümetin harekete geçmesini talep eden yaklaşık 500 kişi Morrison'ın Sydney'deki konutu önünde eylem yaptı. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU