Birleşik Krallık siber güvenlik uzmanları devrede: Gizli belgelerin ifşası sızıntı mı, hackleme mi?

Gözler bir kez daha Rusya’ya çevrilirken, Kremlin yönetimiyse suçlamaları reddediyor

Corbyn, ABD’yle yürütülen ticaret görüşmelerinde Birleşik Krallık’ın sağlık sisteminin pazarlık masasında olduğunu söylemişti (AFP)

Birleşik Krallık 12 Aralık’ta sandık başına gitmeye hazırlanırken siber güvenlik uzmanları, ülkenin ABD’yle ticaret anlaşmasıyla ilgili çok gizli belgelerin internette nasıl paylaşıldığına dair inceleme başlattı.

Reuters’a konuşan iki kaynak, söz konusu ifşaatın bir sızıntı mı yoksa bilgisayar korsanlarının işi mi olduğunun araştırıldığını kaydetti.

Birleşik Krallık’ın iletişim istihbaratından sorumlu Güvenlik ve İstihbarat Dairesi’nin (GCHQ) bir parçası olan Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin bu belgelerin nasıl olup da kullanıma açıldığına dair hükümete araştırmalarında yardım ettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adını gizli tutmak kaydıyla konuşan bir yetkili, “Bunun, dikkatsiz ya da hoşnutsuz bir kişinin işi olmaktan daha fazlası olduğuna dair açık göstergeler var” dedi.

Bir diğer kaynaksa soruşturmada belgelerin Birleşik Krallık içinden sızdırılıp sızdırılmadığına bakıldığını ifade etti.

Reuters söz konusu belgelerin ilk olarak 2 Aralık’ta sosyal medya sitesi Reddit’te paylaşıldığını bildirmişti.

Reddit “sızıntının” daha önce deşifre edilen bir Rus dezenformasyon kampanyasıyla ilgili olduğunu savunurken, Kremlin yönetimiyse Batılı demokrasilere müdahale iddialarını yalanlamıştı.

Sosyal medya sitesi Reddit ayrıca, belge sızıntısına destek veren 61 hesabı tespit edip bunları askıya aldıklarını duyurmuştu.

 

 

ABD’de 2016 seçimlerinde müdahalesi olduğu öne sürülen Rusya’nın Batılı başka bir ülkenin seçimine daha karıştığına dair endişeler gündeme getirilirken, gizli belgelerin açıklanması, ABD’yle onun en yakın müttefiklerinden biri arasındaki hassas görüşmelerin güvenliğine dair soru işaretlerinin artmasına yol açtı.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Başbakan Boris Johnson’ın başında olduğu Muhafazakar Parti’nin ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması sonrası Ulusal Sağlık Sistemi’ni (NHS) ABD’ye satabileceğine işaret eden belgeler edindiklerini ileri sürmüştü.

Johnson bu iddiayı defalarca yalanlarken, temmuzda NHS’nin ticaret görüşmelerinde masada olacağını söyleyen ABD Başkanı Donald Trump ise geçen hafta yaptığı açıklamada kendisine Birleşik Krallık tarafından “gümüş tepside” sunulsa bile sağlık hizmetiyle ilgilenmediğini belirtmişti.

Independent Türkçe, Reuters

 

DAHA FAZLA HABER OKU