Space Odyssey gerçek oluyor: Duygu algılayan robot astronotlara yardımcı olacak

Duyguları algılayan ses dedektörlerine sahip akıllı bir robot, astronotlara yardımcı olması amacıyla perşembe günü ABD’nin Florida kentinden Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi

Duygu algılayan CIMON 2 robotu Uluslararası Uzay İstasyonu'nda  otonom şekilde hareket edecek (Reuters)

“Mobil Mürettebat Refakatçisi 2” ya da kısaca “CIMON 2” perşembe günü ABD’nin Florida kentinden Dünya’nın yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yollandı.

İstasyondaki astronotlara yardımcı olması amaçlanan küre şeklindeki akıllı robot CIMON 2 mikrofonlara, kameralara ve duyguları tanımlamayı sağlayan bir dizi yazılıma sahip.

CIMON 2, Space X şirketinin geliştirdiği Falcon 9 roketinin ISS’ye yolladığı 2.585 kiloluk materyaller arasındaydı. Roketin pazar günü istasyona kenetlenmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CIMON 2’nin baş geliştiricisi Matthias Biniok “Genel amaç gerçek bir refakatçi yaratmak. Astronot ve CIMON arası ilişki önemli. CIMON astronotun üzgün mü, öfkeli mi, neşeli mi olduğunu anlamaya çalışıyor” dedi.

Bilişim devi IBM’in geliştirdiği yapay zeka algoritmalarıyla ve 2018’de uzaya gönderilen CIMON 1’den alınan verilere dayanılarak Airbus şirketinin tasarladığı CIMON 2’in mürettebatla daha fazla sosyalleşmesi bekleniyor .

Robot gelecekte derin uzaya yapılması planlanan mürettebatlı misyonlarda, Dünya’yla iletişim kesikliği ve uzun süreli tecritin astronotların akıl sağlığı üzerinde yaratabileceği risklere karşı kullanılması gerekebilecek teknolojileri test edecek.

Grup düşüncesini hafifletecek

Astronotlara bilimsel deneylerde yardımcı olması için tasarlanan İngilizce konuşan robot aynı zamanda “grup düşüncesi” adı verilen olguyu hafifletmek için eğitildi.

Grup düşüncesi adlı sosyal psikoloji teorisine göre, kişiler gruba uyum göstermek ya da konfor amacıyla hareket edebildiğinden grubun mantıksız ya da işlevsiz kararlar almasına yol açabiliyor.

Biniok “Grup düşüncesi gerçekten tehlikeli. Kriz zamanlarında ya da astronotlar arasında anlaşmazlık çıktığında CIMON’ın en önemli amaçlarından biri yalnızken konuşabileceğiniz objektif yabancı olmak ya da grubun yeniden işbirliği yapmasını sağlamaya yardım etmesine hizmet edebilmek

Çizgi roman ilham verdi

Mühendisler CIMON’u yaratırken 1940’ların Japon  bilimkurgu çizgi roman kahramanı Kaptan Gelecek’e maceralarında yardım eden beyin şeklindeki duygulu robot Profesör Simon’dan ilham aldı.

CIMON 2 aynı zamanda Stanley Kubrick’in “2001: A Space Odyssey” (2001: Bir Uzay Macerası) filmindeki duygulu bilgisayar HAL’le de paralellikler taşıyor.

CIMON 2'nin 3 yıl boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'da kalması bekleniyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU