Karar yazarı Bayramoğlu: Kurulacak siyasi partilerin ilk işlevi muhafazakar-merkez siyasetin AK Parti tekelindeki tek parçalı yapısını kırmak olacaktır

Davutoğlu ve Babacan’ın yeni oluşumların duyurularını aralık ayı içinde yapması bekleniyor

Ali Babacan - Ahmet Davutoğlu / Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski bakanlardan Ali Babacan’ın kurması beklenen siyasi partilerin ilk işlevinin muhafazakar-merkez siyasetin AK Parti tekelindeki tek parçalı yapısını kırmak, bu alanı heterojen hale getirmek olacağını söyledi.

Bayramoğlu bu kırılmanın çok parçalı bir sağ–muhafazakar alana tarihsel bir geriye dönüşü ifade ettiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davutoğlu ve Babacan’ın yeni partilerini isim, tüzük ve programını aralık ayı içinde duyurması bekleniyor

Bayramoğlu siyasi dengelerin nispi temsil üzerinden kurulduğu günlerde olunmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Yeni siyasal düzenin belirleyici seçimleri başkanlık yarışıdır. Bu yarış sonuç olarak, bir çoğunluk oluşturma mücadelesine dayanmaktadır. Önce ikinci turda yarışacak iki ismin kim olacağı yarışı yaşanacak, ardından bu isimlerin arkasındaki ittifakların nasıl oluşacağı hayati bir önem taşıyacaktır. O zaman temel soru, yeni iki siyasi parti için nasıl bir ittifak siyaseti öngördükleridir, bu konuda nasıl yol alacaklarıdır, bu onların, gücünü, yerini, iddiasını da belirleyecek bir unsurdur.

Yeni siyasi partilerin kurması muhtemel ittifaklara da değinen Bayramoğlu, “CHP bu siyasi aktörün hemen yaklaşabilecekleri bir siyasi parti değil. Meral Akşener’in düştüğü dar alan tuzağından kurtulmak ve ittifak yapmak için yeni siyasi partileri heyecanla beklediği yaptığı açıklamalar ortada” ifadesini kullandı.

Bayramoğlu yazısını şöyle sürdürdü:

İYİ Parti’nin Kürt siyaseti ve HDP konusunda dışlayıcı tavrı da ortada. Buna karşın Türkiye’deki baskıcı siyasetin, buna ilişkin doğrulamaların nesnesi Kürt sorunu oluşturuyor, muhalif oy potensiyelinin yüzde 10’unu kontrol eden HDP ise bunun bedelini ağır şekilde ödeyen, karşı karşıya kaldıklarıyla simgeleyen bir siyasi parti. Bu durumda Davutoğlu ve Babacan’ın iktidara geldikleri takdirde nasıl bir Kürt siyaseti izleyecekleri kadar önemli olan, ittifak siyasetinde nerede duracaklarıdır.

 

Independent Türkçe, Karar

DAHA FAZLA HABER OKU