Üsküdar Belediyesi’nden, ‘Tartaklandım’ diyen Ahsen Unakıtan’a yanıt: Kılına bile dokunulmadı

Villasının kaçak katının yıkımında zabıta tarafından tartaklandığını iddia eden Ahsen Unakıtan’a, Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen yanıt verdi. Unakıtan'ı kaçak kat konusunda uyardıklarını söyleyen Türkmen, ‘Tartaklanması kesinlikle söz konusu değil’ dedi

Fotoğraf: Sözcü 

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ilk maliye bakanı olan ve 2016 yılında hayatını kaybeden Kemal Unakıtan’ın geçmişte kaçak olduğu için çok tartışılan İstanbul Küçükçamlıca’daki 3 villasından birinin çatısı, AK Parti’li Üsküdar Belediyesi tarafından kaçak olduğu gerekçesi ile yıkıldı.

Zabıtaların kendisini darp ettiğini söyleyen Kemal Unakıtan’ın eşi Ahsen Unakıtan, “Bu zulüm son bulmalı” ifadelerini kullandı. Ahsen Unakıtan’ın yıkım sırasında belediye ekipleri tarafından tartaklandığı iddialarına cevap veren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Tartaklanması kesinlikle söz konusu değil. Kılına bile dokunulmadı” açıklamasını yaptı.

Bir ayda kaçak kat çıktı

Habertürk’ten Esra Boğazlıyan’a konuşan Türkmen şunları söyledi:

Çatı tadilatı adı altında son bir ay içinde kaçak kat çıktı Ahsen Hanım. Kendisini davet edip kaçağa göz yumamayacağımızı anlattım ve kaçak katı yıkıldı. Kanun ne diyorsa onu yaptık. Tartaklanması kesinlikle söz konusu değil. Kılına bile dokunulmadı.

 

Ben yaptırdıktan sonra SİT alanı oldu

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Küçükçamlıca’daki 2 bin 210 metrekarelik araziye ilk villasını 7 Aralık 1983’te yaptı. Unakıtan'ın 1998’de inşa ettiği ikinci villa, arsanın olduğu bölge 1991'de SİT alanı ilan edildiği için kaçak statüsüne girdi.

İlk villanın 1999 depreminde zarar görmesi, ikinci villanın da kaçak olması nedeniyle Unakıtan, 2005 yılında villalarını yıktı. 2006 yılında Üsküdar Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 3 No’lu Tabiat Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla Unakıtan'a üç villa yapılabilmesi yolunda izin çıktı ve Unakıtan, araziye aynı yıl üç villa yaptırdı. 

Unakıtan, 2006'da villalarıyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı:

Ben ve ailem, yakın bir zamanda Çamlıca’ya yerleşmiş değiliz. Bahse konu yerde 23 yıldır ikamet etmekteyiz. Söz konusu gayrimenkulü iktisap ettiğimiz 1981-1982 yılında bölge doğal SİT alanı olmadığı gibi o zaman geçerli olan imar planına göre de yüzde 25 inşaat izni bulunmaktaydı. Buna göre, bu arsa üzerine 4 villa ya da 16 daireli bina inşaatı yapma hakkı bulunmaktaydı. Ancak ben bunun yerine sadece ruhsatlı tek bir ev yaptırdım. Bunun yanına 8 yıl önce de ikincisini yaptırdım. Sonradan burası 1991 yılında doğal SİT alanı ilan edilmiş ve 1998 yılında da SİT alanının sınırları genişletilmiştir. Görüldüğü üzere, konutumu yaptırırken ve ikamet ederken bölge doğal SİT alanı değildir, sonradan doğal SİT alanı ilan edilmiştir. Bunun sonucu olarak da bölgenin imar planları geçersiz hale gelmiştir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU