Barajlardaki su seviyesi düştü, kent susuz kalır endişesi başladı

İstanbul, Kocaeli ve Yalova illerindeki barajlarda su seviyesi dip noktaya geriledi. Su seviyesinin düşmesi endişeye yol açarken, siyasilerin de gündemine de oturdu. “İstanbul susuzluğa doğru yürüyor” diyen Erdoğan’a, İmamoğlu’dan yanıt geldi

Sonbahar aylarının büyük oranda yağışsız geçmesi nedeniyle İstanbul, Kocaeli ve Yalova’daki barajların su seviyesi “alarm” vermeye başladı. 

İstanbul’a su sağlayan 10 barajdan Kazandere ve Pabuşdere’de “dip su” diye tabir edilen miktarda su kaldı. 

İstanbul Su ve Kanalizasyon İderesi’nin (İSKİ) verilerine göre şu anda kente su sağlayan 10 barajdaki su miktarı yüzde 36.08'e geriledi. 

İstanbul’a günde bir milyon metreküp su, Melen Projesi’nden geliyor. Ancak günlük 3 milyon metreküp su kullanılıyor. 

İSKİ’nin verilerine göre hali hazırda İstanbul’daki barajlardaki su miktarı 313 milyon metreküp.

Mevsimin yağışsız geçmesi halinde 104 gün sonra tüm barajlardaki su tükenmiş olacak. 

 

BARAJLARIMIZIN 27 KASIM 2019 TARİHLİ DOLULUK ORANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI (%)
İSKİ verilerine göre 27 Kasım tarihli barajlardaki doluluk oranı

 

Son 6 yılın en düşük seviyesini gören, geçen yıl kasım ayı itibariyle doluluk oranı 49,89 olarak ölçülen Alibeyköy Barajı’nda, bu yıl aynı tarihte doluluk oranı yüzde 32,76’ya geriledi. 

İstanbul'a su veren barajların doluluk oranlarında son durumları ise, Ömerli 29,68, Sazlıdere 36.30, Büyükçekmece 37.34, Alibeyköy 33.739, Terkos 54.20, Darlık 41.36, Istrancalar 50.708 şeklinde ölçüldü.

İstanbul’un yanı sıra Kocaeli’nde de benzer durum yaşanıyor. Şehre verilen suyun 3’te 2’sinin Sapanca Göl’ü ve 3’te 1’inin de Yuvacık Barajı’ndan karşılandığı kentte su seviyesi yüzde 20’nin altına düştü.

Yaklaşık 50 milyon metreküp su hacmi bulunan Yuvacık Barajı’nda sonbaharın kurak geçmesi nedeniyle su seviyesi, yüzde 17’lik seviyeye tekabül eden 8 milyon 680 bin metreküp düzeye düştü. Yaklaşık 258 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Yuvacık Barajı'nın su havzasına, Sapanca Gölü'nden su takviyesi sürüyor.

 

Kocaeli Yuvacık Barajı - İHA
Kocaeli Yuvacık Barajı / Fotoğraf: İHA

 

Yalova’da susuzluk sinyalleri

Kuraklık ülke genelindeki tüm barajlardaki su oranlarının ciddi oranlarda düşmesine neden oldu. Yaşanan kuraklıktan Yalova da payını aldı. 

Yalova’nın Termal ilçesinde bulunan Gökçe Barajı’nda da su oranı 2015 yılında yaşanan kuraklıktan sonraki en düşük noktaya geriledi.

Yüzde 19’lara düşen barajdaki doluluğa karşı, kısmi önlemler alınmaya başlandı. Barajdan derelere günlük olarak salınan 6 milyon metreküplük su 3 milyon metreküpe düşürüldü.

Kuraklığın devam etmesi durumunda 2015 yılında açılan 14 derin deşarj su kuyusundan Yuvacık Barajı’na su takviyesi yapılmaya başlanacak.

“Susuz kalırız” endişesi

Sonbaharın yağışsız geçmesi ve barajlardaki su miktarının azalması, halkı endişeye sevk etti. 

Bu durum siyasilerin de gündemine oturdu. Ancak siyasilerin arasındaki su tartışması İstanbul üzerinden yürütülüyor. 

 

Yalova Gökçe Barajı - İHA
Yalova Gökçe Barajı / Fotoğraf: İHA

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara’da partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul’un su sorunu yaşamaması için neler yaptıklarını anlatarak, Sakarya’dan İstanbul’a su taşıdıklarını söyledi. 

Boğazın altından Anadolu yakasından Avrupa yakasına, Avrupa yakasından Anadolu yakasına suyu götürdüklerini vurgulayan Erdoğan, İstanbul’un susuz kalabileceğini, belirterek “Bunları yapmamış olsaydık şu anda herhangi bir sıkıntıda İstanbul yine susuzluğu yaşardı. Ama şu anda yok. Fakat gelen haberler hiç hayra alamet değil. 3 ay gibi bir süre sonra havalar böyle gitmesi durumunda İstanbul susuzluğa doğru yürüyor” diye konuştu. 

Erdoğan’a yanıt önce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi. 

“İlk kez cumhurbaşkanından bir su uyarısı duyduk” diyen İmamoğlu, “2040’a kadar İstanbul’un su sorunu yok. Hatta 40-50 yıllık su sorunu çözdük’ diye açıklamaları var belediye başkanlarının. Ama bugün gördüğümüz, şurada 3-4 aylık süreçte bile, kuraklık sürecinde bile İstanbul’un sıkıntı yaşadığını gördük” ifadelerini kullandı. 

Devlet Su İşleri (DSİ) başta olmak üzere devletin kurumlarıyla görüşerek çözüm üretmeye çalıştıklarını kaydeden İmamoğlu, “Şu anda risk yok. En az iki yıl üst üste İstanbul’da kuraklık yaşandığında risk var. Melen Barajı devreye girmedi mesela. Ya da orada alternatif yaratmaya çalıştığımız hususlarda bazı kurumlar yavaş hareket ediyor. İki yıl üst üste kuraklık olur mu? Tabi onu şimdiden kestirmek mümkün değil” şeklinde konuştu

 

“Bazıları için üzücü İstanbullular sevindirici”

İmamoğlu’nun ardından İBB Sözcüsü Ongun, sosyal medya hesabından son 24 saatte metrekareye düşen yağış miktarını açıkladı.

Ongun, “AKOM'a göre dün akşam Terkos Baraj bölgesinde metrekareye 55 kg yağış düşmüş; cuma, cumartesi ve pazar günleri de İstanbul'da hava yağışlı geçecektir. Barajlardaki doluluk oranı artmaktadır. Bazıları için üzücü İstanbullular için sevindirici bu gelişmeyi kamuoyu bilgisine sunarız” bilgisini paylaştı.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU