Kılıçdaroğlu: 800 binden fazla kişi bin liranın altında aylık alıyor

CHP lideri: Hangi televizyonları olursa olsun gerçeğin önünde hiç kimse engel olarak duramaz

Fotoğraf: Twitter / Ali Kılıç

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de 850 bine yakın kişinin bin liranın altında aylık aldığını söyledi. CHP lideri, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldığını ifade ettiği bir belgeyi de paylaşarak hükümete “Gerçek acıdır biliyorum. 17 yıldır bu ülkeyi yönetenler ülkeyi ne hale getirdiler? Cepleri için çalıştılar, vatandaş, fakir fukara için değil” sözleriyle yüklendi.

CHP'li belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, bin liranın altında aylık alanlarla ilgili olarak şunları söyledi:

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eylül 2019 tarihli istatistik tablosu. Benim değil, SGK’nın. En başta bin liranın altında aylık alanlar var. 847 bin 603 kişi. Ben doğruları söyledikçe onlar yalanla halkı kandırmaya çalışıyor. Gerek bu partinin genel başkanı olarak ben, gerek belediye başkanları olarak siz halka doğruları söylemek konusunda bir geleneği özenle ve kararlılıkla sürdürme anlayışındayız. Hangi televizyonları olursa olsun gerçeğin önünde hiç kimse engel olarak duramaz. Gerçek acıdır biliyorum. Bazen birileri için sorunlu da olabilir. 800 binden fazla kişi bin liranın altında aylık alıyor. 17 yıldır bu ülkeyi yönetenler ülkeyi ne hale getirdiler? Cepleri için çalıştılar, vatandaş, fakir fukara için değil. Dünürleri torunları akrabaları için çalıştılar. Biz kimin için çalışıyoruz? Vatandaş için. Siyasette yeni bir süreci birlikte başlattık, birlikte götüreceğiz.  

Toplantıda CHP’li belediye başkanlarına da teşekkür eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

Enkaz edebiyatının arkasını sığınınca ben görevimi yapamıyorum algısı ortaya çıkar. İsraf haramdır diyoruz. 82 milyon da israf haramdır diyor. Ama siz israftan da özellikle kaçınarak bir belediyenin hakkıyla hukukuyla adaletle nasıl yönetileceğini bütün ülkeye gösterdiniz. Bu açıdan da hepinize teşekkür ediyorum. Güveni tetikleyen ana unsur israftan ve şatafattan kaçınmaktır. Bunlardan kaçındığınızda sokakta rahat yürüyeceksiniz.  Görev yaparken hem CHP'nin tarihi mirasını taşıyorsunuz. Hem bu ile ülkeye hizmet ederken bunu topluma hissettiriyorsunuz. 

"Sanıyorlar ki ben bir sırrı ifşa ettim..."

HDP'li belediyelere atanan kayyumlar için parti ismi vermeden tepkisini dile getiren CHP lideri, şunları ifade etti:

Bu demokrasi değil arkadaşlar. Demokrasiye indirilen darbedir. Halkın iradesine indirilen darbedir. Hangi partiden olursa olsun her siyasal parti doğal olarak bir başka partinin rakibidir. Ama her siyasi partinin ortak hedefleri vardır. Demokrasi, kadın erkek eşitliği, herkesin iş güç sahibi olması gibi… Eğer siz beğenmediğiniz partinin belediye başkanlarını neredeyse topluca görevden alıyorsunuz, kayyum atıyorsunuz. Atamayla gelen birisini. E vatandaş niye oy kullandı? Sormak gerekiyor iktidar yetkililerine: Sandığını niye koydunuz oraya? Belediye başkanını aldınız, belediye meclisi var. Oturup bir belediye başkanı seçsinler, ona bile izin vermediler. Türkiye’de hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Sanıyorlar ki ben bir sırrı ifşa ettim. Yok, bütün dünya biliyor.

"Keşke mahkemeye verse"

Konuşmasının bir kısmını Sakarya’daki tank-palet fabrikasına ayıran Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Şu anda Katar Ordusu'na bedava verildi. BMC grubuna bedava verildi. Satılmadı. 'Özelleştirme yok burada' diyordu, Resmi Gazete'deki kendi imzasının olduğu kararı gösterdik. Ben bunu söyleyince rahatsız oluyor. Dünyanın neresinde kendi silah fabrikasını yabancı bir ülkeye bedava veren ya da parayla veren bir ülke var mı? İkinci kararnameyi Resmi Gazete'de yayımlamadı. Ben görmeyim diye. Ama ben görürüm. O kararname geldi bana. 'Bu kararname yoktur' diyemiyor. 'Biz satmadık' diyor. Satsaydın para alacaktın, biz onu görecektik. Kiralamadık diyor, kiralasan para alacaksın göreceğiz. 'İşletme hakkını devrettik' diyor, hani nerede? 25 yıllığına devrettin madem, ihaleye ne zaman çıktı? Bunu yapmak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ihanettir. Keşke mahkemeye verse de orada da anlatsak. Türk Telekom'u aynı şekilde işletme hakkını devrettiler, 6,5 milyar dolara. Burada da 25 yıllığına devrediyorsunuz bedava. Niye bedava? Kime verdiniz? Katar Ordusu'nun arkasında kimler var? Eminim Katar devleti de rahatsızdır

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU